Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Четверг, 18.04.2024, 13:34
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Сентябрь » 29 » Встановлення додаткових стоп- сигналів своїми руками
21:19
Встановлення додаткових стоп- сигналів своїми руками

Встановлення додаткових стоп- сигналів своїми руками
Один з популярних елементів додаткового світлового обладнання автомобіля - ліхтарі , дублюють роботу ламп стоп- сигналів , що встановлюються за заднім склом автомобіля у стелі . Наявність додаткових ліхтарів стоп- сигналів не тільки покращує зовнішній вигляд автомобіля , але і носить практичне значення - додаткові ліхтарі , розташовані значно вище основних звертають на себе більше уваги , особливо водіїв великих вантажних автомобілів і таким чином роблять свій внесок у безпеку руху. Не дивно , що співробітники ГИБДД тільки вітають встановлення таких ліхтарів.

Ефективність дії додаткових стоп- сигналів буде ще вище , якщо замість простого повторення основних стоп- сигналів додаткові будуть створювати якісь світлові ефекти , ще більше привертають до себе увагу. У цьому сенсі найбільш зручна світлова панель, що складається з великої кількості низьковольтних лампочок , збудованих в лінію , і керованих якимось автоматом світлових ефектів.

додаткові стоп сигнали - схемаПрінціпіальная схема одного з таких пристроїв показана на малюнку 1. Ліхтар являє собою вузьку і довгу панель з пластмаси з одного торця якої встановлений червоний світлофільтр по всій довжині. По всій довжині панелі рівномірно розташовані 25 мініатюрних лампочок на 13,5 В і струм 0.16А . При натисканні на педаль гальма одночасно з основними стоп -сигналами загоряється середня лампочка цієї панелі . Потім послідовно запалюються інші. Виходить такий ефект , що спочатку з'явилася світна точка , а потім вона в обидві сторони плавно витягнулася в лінію, що світиться . При відпуску педалі першої гасне середня лампочка , а потім послідовно в томже порядку гаснуть і інші. Виходить як ніби світлова лінія розділилася на дві рівні половини , які потім плавно укоротилися до двох точок і згасли .

Пристрій складається з 12-ти каскадів затримки , включених послідовно . Роль активних елементів цих каскадів виконують Елементи -перетворювачі рівня мікросхем К561ПУ4 виконані по КМОП -технології. Ці елементи являють собою повторювачі , вони не інвертують рівень. Наявність високоомного входу і низкоомного виходу , розрахованого на струм до 10 мА дозволяє встановлювати практично будь-яку затримку включення і управляти транзисторними ключамі.В момент включення основних ламп стоп- сигналів від них надходить напруга на лампу Н1 , розташовану в середині світлової лінії . У цей момент починає заряджатися С1 через R1 і як тільки він зарядиться до логічної одиниці елемент D1.1 перейде в одиничний стан і одиницею на своєму виході відкриє транзисторний ключ VT1 , який включити дві лампи Н2 і НЗ , розташовані по краях від Н1. Світлова точка перетвориться на лінію з трьох ламп. Потім починає заряджатися С2 через R2 , і через таке - же час включаться дві інші лампи Н4 і Н5 . Світлова лінія тепер буде вже з п'яти ламп. Точно таким же чином послідовно один за іншим зарядяться і інші конденсатори СЗ- С12 і так само послідовно один за одним відкриються інші транзисторні ключі . І світлова лінія поступово " витягнеться " до своєї повної довжини в 25 лампочок.

При відпуску педалі гальма лампи стоп- сигналу гаснуть і гасне лампа Н1. Тепер напруга на ній дорівнює нулю і відбувається розрядка С1 по ланцюгу R1- H1. Після того як С1 розрядиться елемент D1.1 перейде в нульовий стан і VT1 закриється , лампи Н2 і НЗ згаснуть . Далі починає розряджатися С2 через R2 і вихід елемента D1.1 . Після його розрядки гаснуть Н4 і Н5 . І так далі , послідовно гаснуть всі інші лампи.

Швидкість процесу запалювання і гасіння залежить від параметрів RC -ланцюгів , що складаються з конденсаторів С1 - С12 і резисторів R1- R12 . Встановити бажану швидкість можна підбором номіналів цих резисторів або конденсаторів . Причому , якщо потрібно щоб запалювання відбувалося рівномірно ( як в авторському варіанті) параметри всіх цих RC -ланцюгів повинні бути однаковими , але якщо потрібно зробити так , щоб швидкість послідовного запалювання змінювалася , наприклад наростала або навпаки сповільнювалася , або якось ще , потрібно експериментальним способом підібрати номінали цих резисторів для кожної пари ламп індивідуально.

У пристрої використовуються мініатюрні лампочки на 13,5 В і струм 0,16 А. Якщо потрібна велика яскравість можна використовувати стандартні автомобільні сигнальні лампочки , але для цього потрібні більш потужні транзисторні ключі , які з двох транзисторів кожен ( малюнок 2).




При відсутності мікросхеми К561ПУ4 можна використовувати мікросхеми К561ЛН2 , але оскільки ці мікросхеми містять інвертори замість одного елемента мікросхеми К561ПУ4 буде потрібно використовувати два послідовно включених елемента мікросхеми К561ЛН2 (малюнок 3). У результаті число мікросхем збільшиться вдвічі.

Пристрій вимагає трипровідною підключення , один дріт йде на масу , інший до ланцюга живлення ламп стоп- сигналів , а на третій потрібно подати напругу борт- мережі від замка запалювання автомобіля. Це не дуже зручно , тому що, якщо два дроти (маса і від стоп- сигналів ) можна підключити паралельно лампам стоп сигналів , то третій дріт потрібно тягнути через весь салон від приладової панелі машини. Можна обійтися двухпровідним підключенням , замкнувши між собою точки " +13 V" і " до лампи СТОПСІГН . " Тепер , пустивши від цих точок один провід , його потрібно під'єднати до ланцюга живлення штатних ламп стоп- сигналу , а другий дріт "маса" на масу ( на мінус борт- мережі). Але при такому включенні схема буде працювати трохи інакше : при натисканні на гальмо , буде як і колись , з'являтися одна світлова точка , яка плавно перетворюється на світлову лінію , але при відпуску педалі вся світлова лінія буде гаснути відразу.

додаткові стопсігнали своїми рукаміЕслі такий режим роботи влаштовує (коли при відпуску педалі всі лампи гаснуть відразу) пристрій можна зробити за простішою схемою , з меншою кількістю деталей. Схема такого варіанту показана на малюнку 4. В її основі лежить лічильник D2 , а управління лампами здійснюється за допомогою тиристорів (для простоти на схемі показані всього два тиристорних каскаду , насправді їх десять ) . У розділі "своїми руками " ще є цікава стаття вії на фари своїми руками , дуже тямуща .

У момент включення живлення зарядний струм конденсатора С2 встановлює лічильник D2 в нульовий стан . При цьому на його виході "0" буде одиничний логічний рівень , що призведе до відкривання тиристора VS1 і включенню ламп Н1 і Н2. Потім починає працювати мультивібратор на елементах D1.1 і D1.2 . Імпульси з його виходу надходять на вхід цього лічильника , і той послідовно переходить від одного стану до іншого. В результаті одиниця на його виходах , як би , переміщається від виходу і0 " , послідовно , до виходу " 9 " . Це призводить до того , що послідовно відкриваються всі десять тиристорів включаючи чергові лампи. Оскільки схема працює на постійному струмі , то одного разу відкритий тиристор залишається в такому ( відкритому ) стані до тих пір поки не буде вимкнено живлення . І це дозволяє отримати ефект поступового подовження світиться лінії .

Після того як лінія буде максимальної довжини ( всі тиристори відкриті і всі лампи засвічені ) лічильник може продовжувати як завгодно подавати керуючі сигнали на входи тиристорних каскадів , працюючи " по кільцю " це вже не впливає на їх стан . Тому в схемі немає ланцюга блокування лічильника після того як він включити всі тиристори (у цьому немає необхідності) . Якщо у вас виникли якісь труднощі у розумінні цього тексту , ви можете попросити допомоги на нашому форумі автоелектриків , у нас тусуються дуже хороші специ :)

У момент відпускання педалі подача живлення на схему припиняється і всі лампи гаснуть відразу. При повторному натисканні на гальмо весь процес повторюється.

Гідність даної схеми в дуже потужних виходах , тиристори КУ202 дозволяють керувати досить потужними освітлювальними приладами з струмом до 10А . Якщо управління такими потужними лампами не потрібно можна використовувати тиристори типу КУ101 і подавати на них сигнали безпосередньо з виходів D2 через резистори на 1-3 кОм (без транзисторів) . Але в тиристори типу КУ202 або КУ201 більш доступні, по-цьому вони використовуються в даній схемі .

Такі ж тиристорні каскади можна використовувати і в схемі по малюнку 1 , але режиму послідовного гасіння світлових ліній , в цьому випадку , не буде.

Мікросхему К561ИЕ8 можна замінити на К561ІЕ9 , але в цьому випадку буде вісім вихідних каскадів ( 16 ламп) . Мікросхему К561ЛА7 можна замінити на будь-яку мікросхему серії K561 , що містить інвертори , наприклад К561ЛЕ5 , К561ЛА9 . Входи не використовуваних елементів цієї мікросхеми потрібно з'єднати з загальним мінусом харчування.

У обох схемах можна використовувати мікросхеми К176 , але для них повинно бути напруга живлення не більше 10В , тому їх потрібно живити через параметричний стабілізатор , що виробляє таку напругу ( оптимально 9В ) .

Пристрій за схемою на малюнку 1 нескладно перетворити в автомат світлових ефектів , наприклад для оформлення світлової реклами або новорічної ялинки. Досить відключити лампу Н1 і на резистор R1 подавати імпульси від звичайного мультивібратора на двох логічних елементах . Період імпульсів підібрати таким чином , щоб його вистачало на повний цикл роботи пристрою.

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 442 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz