Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 19.04.2024, 17:34
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » Все про стартерах
20:19
Все про стартерах

Все про стартерах

ь 1:
Отже. Почну з того що цю тему вирішив описати внаслідок трапилася у себе поломки стартера, потім 1,5 місяців його безуспішного ремонту. (Точніше ремонт був би успішним-май я у кишені 2-3 тисячі дерева, і якби мені було пох і я був би білоручка). Це була туга і депрессняк (ходити повз стоїть колом машини і не їздити в ній), але я веслував у потрібному мені напрямку і ось що нагріб. Ладно.терь до справи, тобто про суть:

1) симптоми поломки стартера або його вузлів:
а) ви повертаєте ключ запалюючи. у відповідь клацання де то праворуч знизу в підкапотному просторі-і після тиша (так собі фігня-поломка, але лізти доведеться
б) ви повертаєте ключ запалювання, лампочки притухають, лунає клацання там же, і слабкі, але не рівномірні повороти стартером двигуна (як ніби він проходить коло а потім сповільнюється) дуже погано)
в) знову поворот ключа а у відповідь навіть немає клацань (відносно не дуже погано і дешево хоча ...)
г) поворот ключа, йдуть клацання а після такої піщщщащій звук ІІІІІІ (типу такий) ніж те віддалено нагадує звук при електрозварювання .. (Вкрай погано!)

описи 99процентов ймовірних і можливих несправностей читайте нижче.

Якщо ж при цьому ви чітко знаєте що ваш АКБ натуральний свіжак, що не розряджений. на вулиці не мороз -40 * (і навіть не мінус 5 і що все навколо легко заводяться і їдуть ..-знайте - швидше за все у вас вийшов з ладу стартер. (для ОДР поясню-така байда стоїть між двиглом і правим крилом прямо над балкою-підрамником (о як!)

Короткий опис роботи (у цьому місці ви можете дивитися на малюнок 1
1) при повороті ключа-"ток приходить на клему втягує реле стартера, воно висуває на спеціальній пластиковій вилці важелі тягового реле, шестерню (в народі бендикс), (тут же замикається інший контакт вже підвідний струм з АКБ на щітки якоря стартера) яка входить з зачеплення з зубами шестерні маховика (це не корона царя Соломона надіта на великий млинець двигуна, і не шматок від штанги-це і є маховик!. І починається карусель
Як тільки двигун завівся - ви відпускаєте ключ, він повертається в ісх.положеніе "запалювання" (в замку запалювання розмикаються контакти-що відповідають за той самий контакт на втягуючому реле стартера (далі ВРС), і під дією пружин в ньому і (меншою мірою ) демпферною пружини на БЕНДІКС, власне бендикс повинен різко повертатися назад, щоб не гальмувати обертання маховика (і тим самим самому не бути зламаним. Ось собсс-на короткий принцип роботи. (примітка в описі вдаватися в тех.терміни і прям ювелірну точність не хотів бо хто знає = той знає а хто не знав = - буде хоч загальне уявлення мати, а хто хоче точно в термінах-відкрийте відповідну книгу)

Так от. Якщо ви повертаєте ключ в замку, а у вас симптоми несправностей описані вище. То це означає, що у вашому авто не справний стартер. Радій, що не веселися - а лізь під машину і е.. Сь (експромт! авторські права мої!
Сам я так неодноразово е. .. бІІІП, коли він у мене накрився .. (прчічем щоразу ламалися різні в ньому вузли. Я його знімав і ставив 6 разів! Все це було акурат у піки морозів січня 2006. Ну да ладно .

Стартер Ауді -80 (Audi-80) (платформа 89) кріпиться на двох болтах, один зверху (до нього доступ через дірку під АКБ, другий знизу (краще знімати з під машини. На обидва болта треба головку на 19. (Ще краще ключ накидною короткий або трещетку. Але ріжковим ключем там фуй че відкрутити. Короткий болт вкручується знизу, довгий зверху.
Перед зняттям С. відключіть АКБ, з "фасадної частини" моторного відсіку (читай з боку радіатора) залазити головкою на 13 і відкручує контакти-силового проводу зі стартера і знімаєте один проводок з ВРС (у мене стоїть праворуч (а їх там два).

Далі працюєте тільки руками-відкручуючи болти. і потім виймаєте стартер - потягнувши його за задню частину вперед-до радіатора.
Витягли? все. Перекур 2 хвилини.
Витираємо руки від пилу і бруду. тим же обтираємо сам стартер в зборі. і можемо приступати до діагностики несправностей. Для цього масу АКБ з'єднайте з стартером. Іншим проводом одночасно з'єднайте клему ВРС і силовий провід стартера (на який приходить харчування з акумулятора) і ....

Приступаємо до діагностики і ремонту:

1) ознаки: немає взагалі клацань або клацання, бендикс не виходить або вийшовши по штоку в маску стартера відразу повертається назад (вал стартера при цьому не крутиться або крутиться частку секунди (поки бендикс НЕ заскочить тому) ... згоріла одна з обмоток ВРС (втягивающая або утримує) -

Це саме не страшне, бо якщо вал все таки крутиться - значить у вас вийшло з ладу це саме втягує реле. коштує воно 450-600 рублів і змінюється за десять хвилин. (Откручівате три шурупа-кріплення реле спереду стартера, гайку (ключ на 13) силового проводу ведучого всередину стартера, акуратно знімаєте старе реле. Замінюєте на нове і збираєте в зворотному порядку. Перевірка-замикаєте контакту на ВРС і сам силовий контакт, а корпус стартера на масу. (руки то бережіть при цьому і пальці не суньте куди попало). Буде клацання. бендикс вийде до стопорного кільця і ​​вал буде крутиться "швидко-швидко" і довго (перевірте це рази три секунд по 5-7. Всі гуд! . але не поспішайте ставити стартер тому в машгіну-дочитайте статтю до кінця.

2) Ознаки: ВРС клацає, вал (двигун не крутиться) ніяких звуків немає. Тут вже потрібне розбирання самого стартера. Для неї знадобиться: голівка на 7, головка на 10, трещетка, ножівка по металу (або кусачки-плоскогубці або бокорізи, WD-40 (Унісма, тормозуха-т.е рідкі ключі і проникаючі рідини), дофу ганчірок (дрантя) хрестова викрутка . Можливо знадобиться: ізолента, суперклей

Такий симптом може бути викликаний двома несправностями. Одна з них-легше, інша гірше.

Легка-в задній частині стартера пригоріли (або що найімовірніше) виробили свій ресурс (скінчилися, здохли, накрилися, тю-тю) щітки в щітковому вузлі. Стоїть він у Москві від 400 до 600 рублів.

Гірша несправність - повний вихід з ладу якоря стартера (коштує майже стільки ж скільки весь стартер в зборі, а продавці його всіляко не хочуть продавати). При цьому спостерігається ефект короткого замикання.

Розтин покаже! Ретельно залийте наявними рідкими ключами два гвинти (під хрестову викрутку) і дві гайки (під головку на 7) навінченной на довгі осі. Особисто я з трьох стартерів які я крутив-перебирав, зрозумів одне-вони (ці гайки закисають геть. Тому можете сміливо ножівкою по металу або напилком обрізати довгі шпильки на 8-9 мм, так що б кінець шпильки не заважав одяганню головки на 7, на гайку. Далі момент істини-ви просто зобов'язані ці дві гайки відкрутити (у трьох випадках вони у мене відкручувалися тільки разом зі шпилькою (що без різниці бо наша мета-зняти задню кришку стартера, за якою прихований щітковий вузол. Відкручуємо так само два гвинти хрестової викруткою, знімаєш кришку-пильовик осі, шайбу-фіксатор, прокладки. Відкриваємо (знімаємо задню кришку.

Дивимося: якщо щітки зношені і не дістають до вала-ви це відразу побачите (їх або немає взагалі або видно тільки нікчемні пеньки на мідних проводах. Йдете-купуєте новий замінюєте цілком. Якщо щітки просто прикипіли (що буває рідко) по-обертайте вал вправо -вліво і вони відновляться.

Дуже часто щітки втрачають контакт з валом, внаслідок перегрів стартера і втрати пружинами (які притискають щітки) своїх якостей. Т.е щітка є, не прикипіла але вона не притискається до валу. У цьому випадку знімаєте блок щіток знаходите ту (з чотирьох) _ у якої пружина "що є-що ні" і заменяеет пружину на ту що є під рукою. я ставив дві пружини від авто-ручок. Одну в іншу. Потім збираєте назад.

У ВСІХ ВИПАДКАХ РОЗБІРКИ СТАРТЕРА ПЕРЕВІРТЕ НАЯВНІСТЬ Люфт ВАЛУ СТАРТЕРА У КОРПУСІ (т.е зазори ЯКІ УТВОРЮЮТЬСЯ ВНАСЛІДОК зношення втулок.
Їх у стартере ТРИ. одна коштує в масці (дзвоні стартера), друга в задній частині - в кришці блоку щіток, а третя знаходиться всередині!! по середині в металевій пегородке відокремлює бендикс від якоря (про неї часто взагалі забувають, якщо знають, а вона тримає половину маси якоря і якщо зношується вона-то кінцеві втулки летять вмить!

Вартість втулок: передня-підходить від жигулів-ціна 10-15 рублів. Задня унікальна, але і вона в спец.автомагазах варто 20-50 рублів. в магазині Екзісте (exist.ru) її ціна 88 центів. Вона ж на ринках і в магазинах вже коштує полтинник дерева! Змінюються втулки за десять хвилин. Берете головку на 10, ставите її чітко на втулку по колу і обережно стукаючи молоточком вибиваєте втулку із гнізда. А на її місце тюкая молоточком по втулці ЧЕРЕЗ дерев'яну дощечку вбиваєте нову. Із середньою втулкою аналогічно-на замовлення, або в автомагазе.

3) і найсумніша і сумна несправність-вихід з ладу частини або цілком всієї обмотки якоря стартера. Іноді ще кажуть "виникло межвитковое замикання". Утворюється воно в результаті тривалого (наприклад більше 45 секунд, і без пауз, обертання стартером двигуна автомобіля, їзді на стартере (навіть кілька метрів), попаданні води в стартер, коли ви хвацько залетіли в калюжу і т.п) в цьому випадку від великої навантаження і нагріву згоряє лак-діелектрик, ізолятор витків товстого мідного дроту? який намотаний на вал якоря.

Коли вигорає тільки частина лаку (т.е тільки частина проводів влаштовує коротке (межвитковое) замикання зовні це не помітно ніяк, а от при включенні стартера взимку, в морози - він не буде віддавати максимуму потужності, т.е швидкості обертання. Одним російським словом -куй ви заведеться на морозі. та й влітку теж може не завести. Тобто крутити буде але повільно або нерівномірно, як би проскакує частина кола а потім насилу крутить (і так повторюється).

Якщо ж стартер "Закоротіл по повній програмі" те вигорає вся (або більша частина) обмотка якоря. т.е весь лак-діелектрик. і тоді при включенні стартера (хоч на машині, хоч під час перевірки на АКБ, лунає деякий неприємний звук-нагадує електрозварювання, може бути свист, запах гару і при цьому акумулятор стрімко розряджається (руйнується). У цьому випадку вам вже навряд чи вдасться обійтися п'ятистами рублів, так як якір коштує від 1600 до .. 4000 рублів. І тут вже інший план дій.

Тепер про ремонт, магазинах, розборках, восстанновленіі та інше такому гемморое. Все це читайте в другій частині даного манула / огляду / нарису / статті, кому як подобається




Частина 2:

Отже. Якщо у вас вийшли з ладу щітки, стерлися втулки, наказав довго жити бендикс або померло втягує реле стартера-думаю тут зрозуміло. Якщо ви НЕ хочете платити зайвого і у вас руки ростуть звідки треба, а не звідти на чому ви сидите, коли читаєте цю статтю, значить все буде в кращому вигляді. Тобто. Ви йдете в автомагазин. знаходите там відділ на якому нанесено чотири кільця, і Гріті що вам треба ось такі деталі для стартера BOSCH

Бендикс 035911335 C (Bosch 1006209572) уточнена ціна 350 руб Бразильський
Блок щіток 026911209 B (Bosch 1004336963) уточнена ціна 450 руб Іспанія
Втулка задня 026911213 (Bosch 1000301062) уточнена ціна 35 рублів Іспанія
Втулка передня 02B 911213 (Bosch 1000301082) від ВАЗ 2108 задня 10 руб, РФ

Примітки: втулка передня підходить від двох типів жігульовськіх стартерів. Але краще всього підходить вона від задньої частини стартера від 2108 (виглядає як втулка з спідницею, якщо дивитися збоку-Т-подібна). Її запросто купити в жигулівському відділі. Потім йдете додому і акуратно все це ставите .. Не можу уявити як можна це зробити неакуратно, але скажу вам точно що "б'є скла і т.п речей там немає так, що сміливо махайте Куваєв ... Ну немає .. краще маленьким молоточком все таки. Далі все збираєте. Олія туди лити не треба і солідол відставте. Максимум що можна-змастити графітним мастилом (або шрус-4) слегонца-шток Бендикс. Потім перевіряєте це все на АКБ. (масу на масу стартера, а плюс підключаєте одночасно до силового контакту на ВРС і збоку на клему його ж. закрутилося? швидко-швидко? пальці не відірвало? ну тада йдіть лізьте під машину (пам'ятаєте? веселися не весело а лізь під тачку і ... біііп)). Та , трохи не забув, якщо у вас магазин під боком-то час на перегородку всього стартера 40-60 хвилин. І привітайте себе і мене-ви зекономили .. ну як мінімум 1500 руб. а як максимум? а ось тепер читаємо далі.

Що стосується блоку щіток на стартер (і тут же забігу вперед-згадаю про генератори). Так от, конструктивно він виконаний так що силові дроти від досить кволих щіток (але так задумано! Читайте нижче!), З'єднані з металл.пластіной допомогою контактного зварювання. И.. Якщо ви переусердствуете-то ці дроти відлітає від металу на раз плюнути. Однак теж не страшно. Вивчивши всі існуючі стартери на нашому ринку я прийшов до висновку що найбільше підходять щітки від а) або від стартера БОШ (встановлюваного на двигуни-дизеля STEIR AvtoGaz (Штайр Автогаз) - там взагалі все один в один (але сам стартер коштує 6-8 тиць. т.к він БОШ. А друге-йдете в жигулівський відділ купуєте там щітки від нашого стартера і працюючи напилком або точ.камнем знімаєте непотрібне і адаптуєте під свій. Зі щітковим вузлом на генераторі-ще простіше. У жигулівському відділі купуєте блок щіток генератора ВАЗ 2101 ціна 10-15 рублів, знімаєте зі свого БОШ-генератора регулятор напруги, акуратно притримуючи стару щітку-Випоюють її (те ж саме з другою) а на їх місце Упаюємо зняту аналогічним чином з Жигулівського блоку.

Адаптацій дві-а) або припаяти рідні дроти до нових щіток (казки-страшилки про те що де там ахіренний струм і припой відвалиться-потрібні для дурнів, яких хочуть розвести на бабло. Бо якщо немає ніде КЗ і обертання вала не утруднене (наприклад НЕ клинить бендикс або втулки НЕ сношени) то дроти не встигають нагріватися до того щоб Відпаяв .., а двигло вже заводиться.

б) адаптація друга-свердлите тонкі отвори в блоці щіток і проводи з висновками щіток вже садите на тонкі (і короткі!) шурупчики або саморізи. І все.


Другий варіант подій і хроніки відновлення працездатності стартера "Чиста магазинний":
У вас Доку грошей і ви не хочете чето-там Варганов зі старого, думаючи що краще купити нове і воно буде більше ходити .. і нехай самому або кого небудь попросіть його замінити. І буде однозначно краще? Хмм .. я тож так спочатку думав, поки не вивчив ринок продажів цього вузла в Москві.

Тим у кого грошей доку-можна ЕСС-на цю статтю не читати. Поїхав в магазин і купив новье Бош за 420 євро. плюс пару тисяч дерева на заміну в автосервісі + 2-3 тисячі на оплату евакуатора-доставки до сервісу.

Якщо ж цікаво що можуть туди поставити то читаємо далі. Або хочете грошей заощадити (а вже витратити їх можна потім куди завгодно) .. то ... А справи йдуть так. У Москві може бути три виходи.

1) купити стартер на розбиранні (ксаті 99 процетов мені відразу це і радили)

2) купити новий в автомагазині

3) поїхати і полагодити старий свій т.е відновити.

Отже читаємо, що є насправді.

Ринок завалений стартерами. Одні продаються як оригінал, інші як "неоригінал" за ціною оригіналу, треті НОНЕЙМ, четверті продаються як нові, але продавці мовчать що вони поновлені; п'яті продають точніше перепродують як відновлені, не приховуючи останнього. Шості просто відновлюють і прямо на місці продають з гарантією 4-6 міс. (Про це нижче)

1) ви йдете в автомаг.і замовляєте собі стартер на замовлення. Проплачує і так далі. Я тут не рекламую екзіст.ру, але тих хоч відразу запитують оригінал вам чи ні. а те що ні-прямо говорять що зроблено в КНР (ксаті і не погано роблять!) вартість китайського нового від 80 у.о приблизно 2500 руб. Гарантія там .. чек і т.п Оригінал же коштує від 180 уе. (І то кажись це відновлений але вже в германии (типу руки німця краще рук нашого слюсаря але я розумію я в чому відмінність і про це нижче. Новий же БОШ коштує близько 400 євро!

2) ви йдете на розбирання. І як у моєму випадку офігіваю що ціна на б / у стартер теж 2500 руб, з гарантією 1-2 максимум 3 дні! б / у, ніяких гарантій .. А скільки йому залишилося жити? ви знаєте? я ні. Так ціна в нього така як у нового заводського (хай і китайського), але нового і заводського!! Так що авторозбирання я відкинув відразу. Бо на розбиранні йому червона ціна 1200-1500 руб повинна бути т.е не дорожче ніж найдешевший але новий. Але ніяк не 2500!

3) в інших автомагазинах (і тут найцікавіше) продають стартери які за зовнішнім виглядом абсолютно нові. Але на ділі вони все просто пофарбовані чорною красочкой. Бо ціна у них 2900-3700 руб. Можна за такі гроші купити новий БОШ? я вже сміюся, а ви? ....

Але мене запевняли, що він новий .. коли ж я говорив що де-а чому фарба то така "нестандартна" і всяка муть типу серебряночкі) .. ну ... тоді починалося жування соплів ... а один раз взагалі психанула сказавши кули я час забираю, адже все одно не куплю. Так! не куплю! Бо я нах не куплю теж ГЕ тільки вид збоку (читай доп.наценка магазину) яке можна купити вже напряму у фірмі де їх відновлюють. А про те як відновлюють. читайте нижче і дивіться фоти (наприклад праворуч фотка ВРС, явно помітні по колу зварні і погано сточені шви на БЕНДІКС

Зовні такий стартер або повністю пофарбований в чорний колір або тільки корпус-статора. На ньому може бути якась наклеечка .. і т.п.. (Але варто трішки копирснути фарбу яка моментально злітає (під нею відразу видно ржавчінкі. Як правило всі наглухо закручено і що всередині відомо тільки Богу (якщо він попутно завідує і курьірует питання автосервісів, і самому слюсарю який цей стартер збирав. А вам дістається тільки лотерея .

Отже. покупка на авторазборке і нового у мене відпала сама собою.


Категория: Авто поради | Просмотров: 984 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz