Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 19.04.2024, 07:06
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Сентябрь » 30 » Трохи про світлодіодах
22:00
Трохи про світлодіодах

Трохи про світлодіодах
 
Світлодіоди і авто
                
Багато автолюбителів хотіли б замінити штатні лампочки розжарювання в авто на світлодіоди , світлодіодне освітлення це - низький струм споживання , довговічність , більш висока світловіддача , відсутність нагріву . Приємно залишити включеними габарити і уранці виявити, що акумулятор і не думав розряджатися . Ця стаття допоможе самостійно провести заміну автомобільних лампочок на світлодіоди своїми руками і уникнути типових помилок.
   
Перше , що ви повинні засвоїти , перш ніж приступити до процедури заміни: світлодіод - це не лампочка. Будьте обережні і уважні , ремонт електрообладнання авто в результаті ваших неправильних дій - штука малоприємна . Це , втім , стосується не тільки світлодіодів , але і будь-яких дій з електропроводкою , будь то установка підсилювача або доп- сигналів. Але , тим не менш, не боги горщики обпалюють , нічого складного в подібній заміні немає , будь-яка людина з прямими руками здатний справити її самостійно.
Основні позиції , які нам треба засвоїти:
   
1 . Напруга в бортовій мережі авто. Зазвичай це 12 - 13 В при заглушеному двигуні і 13 - 14,5 В при заведеному .
   
2 . Напруга живлення типового світлодіода - 3,5 в . Залежно від кольору це може бути : для жовтих і червоних світлодіодів - 2 - 2,5 в . ; Для синіх , зелених , білих - 3-3,8 в . Типовий струм малопотужного світлодіоди - 20 мА , потужного - 350 мА.
   
3 . Не всі світлодіоди , на відміну від лампочок , висвітлюють простір навколо себе. Це потрібно врахувати при заміні індикаторних ламп , наприклад , в приладовій панелі. При покупці слід звернути увагу на тип лінзи або , якщо є можливість , запитати у продавця. Вузьконаправлені світлодіоди мають на кінці маленьку лінзу . Взагалі , постарайтеся перевірити це при покупці , а ще краще , купіть і спробуйте кілька різних.
    
4 . У світлодіода , як і у акумулятора , є плюс і мінус. Мінус називається катодом , плюс - анодом , на схемах вони зображаються так:
Вам має бути зрозуміло , що просто взяти і включити
світлодіод в бортову мережу авто - це значить гарантовано його спалити.
   
   
Хочете переконатися ? Візьміть і підключіть будь-який дешевий світлодіод безпосередньо до бортової мережі . З запальнички , наприклад . Він у вас красиво засяє і задимиться :) Зате будете представляти як виглядає процес . Дорогі світлодіоди перегорають точно так само , тому тренуватися краще на дешевих.
підключаємо світлодіоди
    
1 . У продажу продаються світлодіодні панельки , так звані кластери , вони розраховані на живлення 12в . Їх можна просто підключити до бортової мережі і радіти красивим вогників . Але є неприємна особливість - при зміні обертів двигуна буде змінюватися яскравість світіння світлодіодів в кластерах . Незначно , але помітно оку. До того ж , за фактом , нормально вони світять при напрузі близько 12,5 в , тому якщо у вас низька напруга в бортовій мережі , світити кластери будуть тьмяно . Конструктивно кластер складається з ланцюжка світлодіодів і резистора . На кожні три світлодіоди - резистор , який гасить зайву напругу . Світлодіодна стрічка влаштована точно також , тому якщо вам треба відрізати шматок - подивіться на стрічку , на ній є місця , де її можна різати. Зазвичай це ті ж три світлодіода і резистор ... Де попало різати не можна :)
    
2 . Включити світлодіоди послідовно , ланцюжком , тобто зробити саморобний кластер . Тобто зчепити потрібну кількість між собою , а що залишилися два висновки - до бортової мережі . Обмовимося , що мова йде про білих світлодіодах. У світлодіодів різного кольору напруга різне. Неважко підрахувати , що для 12-14 в знадобиться 3 світлодіода. У сумі вони дадуть 3,5 х3 = 10,5 у . Як говорилося вище, у світлодіода є плюс і мінус. З'єднання послідовно - це коли плюс одного з'єднується з мінусом наступного і так далі до кінця ланцюжка.
Але безпосередньо їх підключати все ще не можна , потрібно послідовно з вашої ланцюжком включити гасящій зайву напругу резистор (опір ) - номіналом приблизно 100-150 Ом , потужністю 0,5 Вт Резистори продаються в будь-якому магазині для радіоаматорів .
    
Цей спосіб страждає тим же недоліком , що і попередній - зміною інтенсивності світіння світлодіодів при зміні оборотів . Невеликим , але неприємним. Проте , користуючись цією схемою ви можете підключити будь-яку кількість світлодіодів , збираючи їх ланцюжками по 3 шт. з резистором і включаючи паралельно. Паралельно - це значить зібрати кілька однакових ланцюжків , плюс кожного ланцюжка з'єднати з плюсом інший ланцюжка , мінус - з мінусом. Взагалі , номінал резистора обчислюється за законом Ома. Але якщо ви не в ладах з формулами , застосовуйте просте правило: якщо включаєте 1 світлодіод - резистор потрібен 500 Ом , якщо два - 300 Ом , три світлодіоди - 150 Ом. При цьому далі можете не читати. :) Але витративши півгодини на вивчення простої формули , ви навчитеся правильно підбирати значення резисторів , а значить ваші світлодіоди будуть світити довго і правильно. Можу запевнити , що не потрібно бути академіком , постараюся разьясніть докладно і зрозуміло. Вам знадобляться:
    
1 . Прилад - вимірювач напруги , струму і опору , в простолюдді " Цешка " або " Мультіметр " . Продається в магазинах радіоаматорів , електротоварів і на китайських ринках. Коштує від 50 рублів. Рекомендую купити цифровий , з ним зрозуміліше. Цією штукою ви зможете провести всі потрібні виміри , якщо , звичайно , вивчіть інструкцію або статтю " Мультіметр для " чайників " .
    
2 . Закон Ома для ділянки електричного кола , тобто для вашого світлодіода і резистора . R = U / I . Де R - опір резистора , U - напруга , яке потрібно погасити , I - струм в ланцюзі. Тобто , щоб отримати опір резистором , потрібно розділити напругу, яка потрібно погасити , на струм, який потрібно отримати .
Розглянемо приклад. У нас є простий білий світлодіод , який нам потрібно підключити до бортової мережі автомобіля . Напруга живлення такого світлодіода приблизно 3,5 в , струм - 20 мА.
    
1 . Заміряємо напругу в тій точці , до якої ми збираємося підключити світлодіод. Справа в тому , що напруга в бортовій мережі різне. На акумуляторі може бути 13 вольт , а на прикурювачі - 13,5 і т.д. Тому визначитеся заздалегідь , куди будете підключати . Увімкніть прилад в режим вимірювання напруги і зробіть завмер . Припустимо, це 13 в . Запишіть на папірці .
    
2 . Віднімаємо з 13в напруга живлення світлодіода (3,5 в) . Отримуємо 9,5 в . Струм у формулу підставляється в амперах , в одному ампер 1000 міліампер , тобто в нашому випадку 20 мА - 0,02 А. Користуючись формулою обчислюємо опір:
9,5 / 0,02 = 475 Ом.
Щоб резистор при роботі не грівся , обчислюємо його потужність. Для цього треба помножити напругу, яка гасить резистор - 9,5 вольт , на струм, який через нього проходить - 0,02 ампера . 9,5 х0 , 02 = 0,19 ват. Краще брати резистор з запасом - 0,5-1 ват.
Тобто нам потрібно сказати продавцю в магазині радіотоварів " Мені потрібен резистор 475 Ом 0,5 або один ват . " . Можна використовувати номінал і побільше , тільки світити світлодіоди будуть тьмяніше . Поменше - буде яскравішим , але йому це може не сподобатися.
Купивши шукане , підключаємо і радіємо :) Щоб вже остаточно переконатися в правильності розрахунків , можете поміряти струм в ланцюзі. Для цього потрібно включити мультиметр в режимі вимірювання струму (див. інструкцію до приладу ) в розрив між резистором і світлодіодом . Якщо інструкція втрачена - не біда. Встановіть диск на позначку " 10А " , і перемкніть червоний щуп у гніздо з підписом " 10А " .
Він повинен показати 20 міліампер або менше. У резисторів і світлодіодів є розкид параметрів , тому струм може відрізнятися в обидві сторони , але незначно. Якщо значення від 15 до 23 мА - нормально. Чим більше струм , тим яскравіше світить світлодіод , але тим менше термін його служби . Тому для звичайних світлодіодів не рекомендують встановлювати струм вище 20 мА , оптимально - 18МА . Найкращий спосіб підбору потрібного опору - використовувати змінний резистор . Але це вже складніше :)
    
Вищенаведена інформація дозволить зробити підключення будь-якої кількості малопотужних і потужних світлодіодів , досить знати їх робочі напруга і струм і підставляти їх у формулу .
Дуже корисно буває підключити паралельно світлодіоду звичайний діод будь-якого типу в зворотній полярності , тобто катодом діода до анода світлодіода. Це захистить ваш світлодіод від напруги зворотної полярності . Особливо це актуально для вітчизняних автомобілів поважного віку.
Для самих допитливих :) - перший світлодіодний драйвер для авто
    
Подальша інформація служить для просунутих любителів , які закон Ома вже освоїли . Немає межі досконалості , і вам вже мало просто запалити світлодіоди - хочеться , щоб вони світили рівномірно, не залежачи від оборотів двигуна.
Саме правильне включення світлодіодів - через стабілізатор струму. Світлодіод - це напівпровідниковий прилад , який живиться струмом , а не напругою . Тому , якщо ви стабілізуєте і обмежите струм, що протікає через нього , то можете підключити хоч кіловольт , світлодіод світитиме нормально . А від режиму роботи залежить як довго світлодіод світитиме не втрачаючи яскравості. Для стабілізації струму використовуються прилади , звані драйверами. Найпростіший драйвер - схема на мікросхемі - стабілізаторі LM317 . Головна перевага цієї мікросхеми для початківців - її дуже важко спалити :)
Злякалися ? Нічого :) По суті , потрібні дві деталі - сама мікросхема - трехвиводной стабілізатор напруги , який ми включимо в режим стабілізації струму , і резистор . Щоб не вдаватися в теорію , дії наступні - набуваємо змінний резистор опором 0,5 кОм. Це така штуковина з трьома висновками і крутилкой . Як і мікросхема , він продається все в тому ж "Радіоаматор " за смішні гроші. Можна і зовсім виколупати з непотрібного побутового приладу . Припаюємо проводи до середнього висновку і одному з крайніх , неважливо якого. Включаємо мультиметр в режим вимірювання опору . Підключаємо до проводів прилад і заміряємо опір резистора . Обертанням стрижня добиваємося максимального показання , тобто 500 Ом ( або близько того). Це щоб не спалити світлодіод при занадто низькому опорі резистора .
Збираємо ланцюг. Увага! Уважно перевірте правильність з'єднань перед підключенням ? Перевірили ? Точно ?
    
Прилад включаємо в режим вимірювання струму. Обертанням движка змінного резистора добиваємося показань приладу 20 мА. Відключаємо ланцюг , заміряємо опір резистора і упаюємо замість нього звичайний резистор з таким же опором. Вуаля ! Ви тільки що зібрали свій перший світлодіодний драйвер :) Він має обмеження по максимальному струму в межах 1-1,5 А , тому при підключенні великої кількості світлодіодів: по перше , використовуйте резистор більшої потужності. По-друге , поторкайте мікросхему. Якщо гаряча - має сенс прикріпити її до радіатора . Не забувайте , що корпус авто має електричний контакт з " мінусом " акумулятора , а підкладка мікросхеми (корпус) - зі своєю другою ніжкою. Тому кріпити її на кузов без ізолюючої прокладки - погана ідея. Ще один нюанс - сама мікросхема знижує максимальне напруження, яке можна подати на світлодіод , на два -три вольта. Тому більше 11-12 вольт ви при такому драйвері не отримаєте. Але зате він простий і перше уявлення про правильному підключенні світлодіодів в авто вам дасть :) До слова сказати , на цій же мікросхемі + пара деталей можна зібрати регульований блок живлення 1,5-30 в . , Що буває дуже корисно в автомобілі. Схем включення в інтернеті безліч .
Загалом, якщо у вас все вийшло - ласкаво просимо в захоплюючий світ радіоелектроніки , адже навряд чи ви тепер зупиніться ...

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 1246 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz