Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 19.04.2024, 11:04
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » Тест свічок запалювання
20:12
Тест свічок запалювання

Тест свічок запалювання

Тест багатоелектродних свічок запалювання
Навіщо свічці запалювання кілька бічних електродів? Адже скільки б їх не було - два, три або чотири, - народжений у надрах котушки високовольтний імпульс викличе одну-єдину іскру, яка «вибере» тільки один з бічних електродів. Так, може бути, це просто елементарна виверт маркетологів - мовляв, чим більше електродів, тим дорожче?


А основним випробувальним стендом став вазовский восьмиклапанний двигун ВАЗ-2111 з уприскуванням палива і контролером Січень 5.1.



Насправді, перевага багатоелектродних свічок давно відомо - це ресурс. Адже іскра виникає між центральним і бічним електродом в тому іскровому зазорі, електричний опір якого в даний момент менше, ніж інших. А оскільки опір щоразу змінюється, то іскра «гризе» електроди по черзі. Погляньте, наприклад, на фото розряду свічки Bosch, зроблену при великій витримці. За час зйомки сталося близько 50 розрядів, іскри від яких рівномірно розподілилися між усіма трьома бічними електродами. Це, до речі, говорить про те, що всі три зазору тут приблизно однакові. Але навіть якщо це не так і іскра б'є тільки в один електрод, то з часом вона його «згризе» - і перекинеться на сусідній, тим самим продовжуючи термін служби свічки.


Правда, Багатоелектродні свічки дорожче звичайних. І тому автовиробники застосовують їх тільки в тих двигунах, де за ціною годі й постояти. Наприклад, в моторі редакційного седана BMW 320i, який експлуатувався у нас в 1998-2002 роках, стояли чотириелектродні свічки NGK, які без проблем відслужили покладені 100000 км.


Але в ході короткого тесту ресурс свічок ми, на жаль, перевірити не в змозі. Зате ми можемо дізнатися, наскільки змінюється потужність, економічність і токсичність вихлопу у вазовського мотора при роботі з різними свічками. А те, що заміна свічок впливає на роботу двигуна, це факт - у ході попереднього тесту одноелектродні свічок різниця в потужності сягала майже 6%!


На цей раз комплектів свічок - всього сім. Це чеські свічки Brisk Extra і Brisk Premium, німецькі Bosch і Finwhale, французькі Beru, японські NGK і свічки Champion, зроблені в Євросоюзі. Вітчизняних багатоелектродних свічок ми не знайшли.


Насамперед всі свічки вирушили в барокамеру - для перевірки на безперебійність іскроутворення під тиском. Через те, що барокамера заповнена не топлівовоздушной сумішшю (взривоопасно!), а повітрям, і напруга, що підводиться до свічки, знижений зі штатних 22 до 17 кіловольт (імітація екстремальних умов), ці випробування - лише додатковий тест. Однак провівши його, ми зможемо не тільки порівняти різні свічки в однакових умовах, але і відзначити вплив «додаткових» електродів. А воно є!



Наприклад, якщо одноелектродная свічка Bosch WR7DC дає пропуски іскри при тиску повітря в барокамері в 8,1 атм, то її трьохелектродний «побратим» Bosch W7DTC протримався аж до 10,0 атм. Аналогічна картина і з іншими комплектами - свічка NGK BUR6ET з трьома «масовими» електродами стабільно іскрить при тиску повітря до 10,4 атм, а одноелектродная свічка NGK BPR6E здається вже при 8,9 атм. Про що це говорить? Про те, що додаткові «масові» електроди збільшують надійність іскроутворення. Це підтвердилося і при вимірах тиску повного припинення іскроутворення. Найкращий результат трьохелектродних свічок (Brisk Extra, 12,5 атм) трохи перевершує результат лідера серед одноелектродні комплектів (Brisk LR15YC, 12,0 атм). У інших свічок різниця помітнішою - наприклад, трьохелектродні свічки Bosch втрачають працездатність при тиску повітря в барокамері в 11 атм, а одноелектродні - вже при 8,4 атм.



Надійність іскроутворення залежить не тільки від кількості, але і від розташування бічних електродів. Погляньте на фотографію свічки Brisk Premium LOR15LGS. Її «масові» електроди розташовані настільки далеко від центрального, що тиску повітря навіть в 5,5 атм достатньо для повного зникнення іскри. З випробувань в барокамері ці свічки програють навіть штатним одноелектродні свічам ЕЗ А17ДВРМ! Занадто велике опір зазору - і зниженою напругою в 17 кВ його не "пробити». Але, звичайно, умови, які ми імітуємо в барокамері - це крайність. Таке буває, наприклад, у автомобіля зі слабкою батареєю в дощову погоду, коли включені фари, склоочисники, обігрів скла, а волога, що потрапила на високовольтні дроти, збільшує струми витоку ...



Так що головне випробування - це моторний стенд. Кожен комплект свічок ми по черзі загортаємо в восьмиклапанний двигун ВАЗ-2111 з розподіленим уприскуванням (контролер Січень 5.1 2111-1411020-61, лямбда-зонд, без нейтралізатора), з'єднаний з навантажувальним пристроєм. Немає навантаження - двигун працює на холостому ходу. Підвищуємо навантаження - вимірюємо «часткові» характеристики. Повне навантаження - номінальний режим. Фіксуємо крутний момент двигуна, частоту обертання, витрата палива і повітря, токсичність відпрацьованих газів. А щоб виключити навіть мінімальні зміни тиску, вологості і температури в лабораторії, де встановлений навантажувальний стенд, всі отримані результати наводимо до стандартних умов за методикою ГОСТ 14846-81 «Двигуни автомобільні. Методи стендових випробувань ». База для порівняння - характеристики мотора при роботі зі штатними одноелектродні свічками А17ДВРМ з Енгельса.


Спершу - газ в підлогу! На режимі повного дроселя ми заміряли крутний момент (і потужність) двигуна з кожним з комплектів свічок. Тут, як і серед одноелектродні свічок, відзначився комплект Finwhale. З цими свічками двигун розвинув на 6,3% більшу потужність, ніж зі штатними одноелектродні свічками ЕЗ А17ДВРМ - і на 0,4% більше, ніж з одноелектродні свічками Finwhale F510 (5,9%). Також у трійці лідерів - свічки Champion (+5,6% потужності) і Brisk Premium (+5,1%). А ось трьохелектродний Bosch виступив скромно - приріст потужності склав всього 2,6%.


Потім, зменшивши оберти, ми виміряли економічність двигуна в режимі міського циклу. Цікаво, що перевершити результат одноелектродні свічок NGK (зниження витрати палива відносно штатних свічок ЕЗ на 5,1%) не вдалося жодному з комплектів. Але в цілому Багатоелектродні свічки виступили стабільніше - зниження витрати палива більш ніж на 3% забезпечують чотири з семи комплектів: Beru (4,2%), Champion (4,1%), NGK (3,9%) і Bosch (3, 2%). А ось чеські свічки Brisk Extra витрата палива в порівнянні зі штатними ЕЗ не знижують, а збільшують - на 1,6%.


Невдача спіткала свічки Brisk Extra й при вимірах токсичності відпрацьованих газів, які ми проводили на холостому ходу, в режимах міського циклу і зовнішньої швидкісної характеристики. Ці свічки, як і одноелектродні Bosch WR7DCX, змусили контролер Січень 5.1 працювати в режимі постійної корекції часу уприскування палива, переобогащая суміш. Як результат - «незадовільно» з екології. У чому причина - невже теж пропуск спалахів?


А лідирують по зниженню токсичності чотириелектродні свічки Beru. За ними - Brisk Premium і NGK.


Як водиться, результати всіх випробувань ми перевели в бали і підсумували їх з урахуванням вагових коефіцієнтів. У групі лідерів підсумкові бали лягли дуже «щільно» - як і при тестах іменитих шин. У принципі, ми сміливо рекомендуємо всі свічки, окрім аутсайдерів Brisk Extra LR15TC. До речі, якщо порівнювати з результатами тесту одноелектродні свічок, то кращі з них (це NGK) змогли б зайняти в загальному заліку лише четверте місце. А це означає, що «додаткові» електроди впливають не тільки на ресурс, а й на такі характеристики двигуна, як потужність, економічність і токсичність.


До речі, самих видатних результатів Багатоелектродні свічки досягли в зниженні токсичності: якщо Eyquem, лідер серед одноелектродні комплектів, показав 40-відсоткове зниження вмісту СО і СН у вихлопі, то Beru Ultra-X - вже майже 60%! Це говорить про те, що «Багатоелектродні» і пов'язана з цим надійність іскроутворення особливо яскраво проявляють себе на режимах часткових навантажень (на яких, в основному, ми і перевіряли показники токсичності). Але чекати від багатоелектродних свічок-яких чудес не варто.


Проте процеси займання горючої суміші від іскри досі зберігають чимало таємниць навіть для серйозних дослідників - і, само собою, привертають увагу винахідників та інженерів-самородків. А що, якщо розпиляти бічний електрод навпіл? Або приварити до свічки конус - і назвати вийшло диво «плазмовим генератором»?

Результати випробувань:



Результуюча таблиця:





Beru Ultra-X 79
Франція *
Ціна: 600 рублів **
Оцінка: 9,0



Головна особливість чотириелектродні свічок Beru - попарно різні іскрові зазори. Два бічних електрода розташовані в 0,8 мм від центрального, а інші два - в 1,2 мм, але наближені до ізолятору. Мабуть, це зроблено для отримання Напівповерхневий розряду в тому випадку, якщо ізолятор забруднений відкладеннями.

Свічки демонструють відмінні результати і в барокамері, і на моторному стенді. Потужність двигуна на зовнішній швидкісній характеристиці збільшується не набагато (на 3,7% щодо штатних одноелектродні свічок ЕЗ), зате по зниженню витрати палива і токсичності свічки Beru - в лідерах.



NGK BUR6ETЯпонія *
Ціна: 540 рублів **
Оцінка: 8,9



Трьохелектродні свічки NGK акуратно зроблені і відмінно працюють. Вони трохи поступаються свічам Beru по витраті палива (3,9% проти 4,2%) і токсичності, але перевершують їх за іншими параметрами. Двигун з японськими свічками працює дуже стійко, а при повністю відкритій дросельної заслінки розвиває на 4,4% більшу потужність, ніж зі штатними свічками ЕЗ.





Champion N9BYC4
Європейський Союз *
Ціна: 440 рублів **
Оцінка: 8,7



Трьохелектродні свічки Champion виступили успішніше своїх одноелектродні «побратимів». Насамперед - через кращого зниження витрати палива, високої стійкості роботи та збільшення потужності на зовнішній швидкісній характеристиці (на 5,6% щодо свічок ЕЗ). Але в барокамері поліпшення мінімальні - трьохелектродні «чемпіони» перевершують тільки Brisk Premium і штатні одноелектродні свічки ЕЗ.






Brisk Premium LOR15LGS
Чехія *
Ціна: 700 рублів **
Оцінка: 8,5






Свічка Brisk Premium відрізняється самим «хитрим» принципом іскроутворення. Чотири бічних електрода значно віддалені від центрального і розташовуються нижче - «довга» іскра ковзає по ізолятору. Але через це страждає надійність іскроутворення при зниженій напрузі - в барокамері Brisk Premium поступається навіть штатним одноелектродні свічам ЕЗ. Але двигун працює стійко на всіх режимах, а при повному дроселі потужність збільшується на 5,1%.





Finwhale FX510Германія *
Ціна: 260 рублів **
Оцінка: 8,4



Свічки Finwhale знову, як і при випробуванні одноелектродні комплектів, відзначилися кращим приростом потужності щодо штатних свічок ЕЗ - 6,3% при повному дроселі! А ось на витрату палива при часткових навантаженнях «додаткові» електроди фінвал майже не впливають. Невисокі результати свічок і в барокамері - мабуть, позначається збільшений до 1,1 мм іскровий зазор. Зате стійкість роботи двигуна - на висоті.





Bosch W7DTCГерманія *
Ціна: 400 рублів **
Оцінка: 7,9



Свічки Bosch показали відмінні результати в барокамері, але приріст потужності двигуна при повному дроселі мінімальний - всього 2,6% щодо одноелектродні свічок ЕЗ. Токсичність вихлопу майже не змінилася, зате витрата палива з трьохелектродну свічками Bosch знижується на 3,2%, а двигун працює дуже стійко.






Brisk Extra LR15TCЧехія *
Ціна: 180 рублів **
Оцінка: 6,5



Свічки Brisk - найдешевший з випробуваних нами багатоелектродних комплектів. І при цьому Brisk - кращий з випробувань в барокамері і забезпечує двигуну додаткові 4,8% потужності. Але витрата палива збільшився, а токсичність вихлопу різко зросла. Причина - постійна корекція часу уприскування палива, яку контролер Січень 5.1 був змушений застосовувати, аналізуючи сигнали від датчика кисню (лямбда-зонда).






З іскри займеться полум'я?

Яким чином конструкція свічки впливає на потужність, токсичність і економічність роботи двигуна?


З усіх факторів, що визначають ці характеристики, від свічок запалювання найбільш залежна швидкість згоряння суміші. Згорання тим ефективніше, чим більше початковий вогнище займання (по суті, зазор) і вище температура іскри. На фотографіях видно, що свічки Bosch періодично дають червону «холодну» іскру (її температура - близько 3000 градусів за шкалою Кельвіна), а біло-синій колір «гарячої» іскри, наприклад, у свічок Beru або NGK відповідає високій температурі в 4000 К. Суть в тому, що швидкість згоряння суміші залежить від квадрата температури!



Ще один параметр - це зазор. «Потужностні» лідери, свічки Champion і Finwhale, відрізняються збільшеним до 1,1 мм іскровим проміжком. Але у свічки Brisk Premium іскровий проміжок ще більше, а за потужністю вони поступаються свічам Finwhale і Champion. Чому? Справа в тому, що іскра БРІСК містить «холодні» червоні відтінки, що свідчать про невисоку енергії, що і підтвердилося в барокамері.


Є ще один впливовий чинник. Погляньте на схеми розповсюдження фронту полум'я з одноелектродні і з багатоелектродного свічкою. У першому випадку зароджується фронт обмежений поверхнею бічного електрода - його інтенсивний розвиток починається лише на виході з міжелектродного простору. А у багатоелектродних свічок, навпаки, зазор «відкритий» і розвиток фронту відбувається негайно - ні що гасить впливу бічних електродів!
Категория: Авто поради | Просмотров: 750 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz