Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 23.04.2024, 14:13
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » Сигналізатор розрядки акумулятора
21:29
Сигналізатор розрядки акумулятора

Сигналізатор розрядки акумулятора

Щоб продовжити термін експлуатації автомобільної акумуляторної батареї, необхідний ефективний контроль за режимом її зарядки. Описуваний пристрій сигналізує водієві, коли напруга на акумуляторної батареї підвищено і коли він знижений, а генератор не працює. У разі підвищеного споживання струму в бортовій мережі при малій частоті обертання ротора генератора сигналізатор не спрацьовує.
При розробці пристрою ставилася мета розмістити його в корпусі наявного в автомобілі сигнального реле РС702, що зумовило особливості конструкції сигналізатора і типи застосованих транзисторів.

Принципова схема електронного сигналізатора разом з ланцюгами зв'язку його з елементами бортової мережі наведена на рис. 1.

Принципова схема електронного сигналізатора

На транзисторах VT2, VT3 виконаний тригер Шмітта, на VT1 - вузол заборони його спрацьовування. У колекторний ланцюг транзистора VT3 включена індикаторна лампа HL1, розміщена на приладовому щитку. У гарячому стані нитка розжарення має опір близько 50 Ом. Опір холодної нитки в 7 ... 10 разів нижче. У зв'язку з цим транзистор VT3 повинен витримувати кидок струму в колекторної ланцюга до 2,5 А. Цій вимозі задовольняє транзистор КТ814.

Аналогічні транзистори використовуються і в якості VT1 і VT2. Але тут причиною їх вибору послужило прагнення отримати малі геометричні розміри пристрою - три транзистори встановлюють один під іншим і закріплюють загальним гвинтом з гайкою.

Напруга бортової мережі за вирахуванням напруги на стабілітроні VD2 через дільник R5R6 подається на базу транзистора VT2. Якщо воно вище 13,5 В, тригер Шмітта перемикається в стан, при якому вихідний транзистор VT3 закритий і лампа HL1 не горить.

База транзистора VT2 через стабілітрон VD1 і дільник R1R2 з'єднана також з середньою точкою обмотки генератора. При справному генераторі в ній щодо його плюсового виведення створюється пульсуюча напруга з амплітудою, яка дорівнює половині напруги, що генерується. Тому, якщо навіть через велику струмового навантаження в бортовій мережі напруга впаде нижче 13,5 В, струм з дільника R1R2 надходить до бази транзистора VT2 і не дозволяє горіння лампи. Щоб виключити заборону на включення сигналізації, коли відсутня струм в обмотці збудження генератора, використовується ланцюг, що складається з дільника R1R2 і стабілітрона VD1. Вона запобігає потраплянню струму витоку через випрямні діоди генератора (в гіршому випадку до 10 мА) у базу транзистора VT2.

Напруга бортової мережі за вирахуванням напруги на стабілітроні VD2 через дільник R3R4 подається також на базу транзистора VT1, ділянка колектор - емітер якого шунтує базову ланцюг транзистора VT2. При напрузі мережі вище 15 В транзистор VT1 переходить в режим насичення. При цьому тригер Шмітта перемикається в стан, при якому транзистор VT3 відкритий і, отже, запалюється лампа HL1.

Таким чином, лампа червоного світла на переобраним щитку спалахує, коли відсутня струм зарядки і напруга мережі нижче 13,5 В, а також коли воно вище 15 В.

При використанні в автомобілі електронного регулятора напруги, що не має окремого проводу до клеми акумуляторної батареї, через падіння напруги (близько 0,1 ... 0,2 В) в ланцюзі до вхідних клеми регулятора (найчастіше в режимі холостого ходу) при виключених споживачах струму спостерігається короткочасне періодичне пропажа зарядного струму від генератора. Тривалість і період такого ефекту обумовлені часом спадання напруги на акумуляторної батареї на 0,1 ... 0,2 В і часом підвищення його на те ж значення і становлять, залежно від стану акумуляторної батареї, близько 0,3 ... 0, 6 с і 1 ... 3 с відповідно. При цьому з таким же тактом спрацьовує сигнальне реле РС702, запалюючи лампу. Такий ефект небажаний. Описуваний електронний сигналізатор виключає його, так як при короткочасних пропадання зарядного струму напруга в бортовій мережі не досягає нижнього порогу 13,5 В.

Електронний сигналізатор виконаний на базі наявного в автомобілі сигнального реле РС702. Само реле з гетінаксовой плати видалено (після ліквідації заклепки). Крім того, видалені заклепка з контактної пелюстки "87" і Г-подібна стійка у його заснування.

Елементи сигналізатора монтують на друкованій платі (рис, 2) з фольгованого склотекстоліти товщиною 1,5 ... 2 мм. Транзистори VT1-VT3 розміщені по осі центрального отвору плати: VT3 з боку друкарського монтажу колекторної пластиною від плати, a VT2, VT1 (у зазначеному порядку)-з протилежного боку плати колекторними пластинами в сторону плати. Перед паянням всі три транзистора потрібно стягнути гвинтом МОЗ з гайкою. Їх висновки з'єднують діточками плати облуженнимі мідними провідниками, упаяними в потрібні отвори плати. Резистори R3 і R5 припаюють чи не до струмопровідних доріжках, а до штирів із дроту. Це полегшить їх заміну при налагодженні пристрою. Елементи VD1 і VD2 встановлюють вертикально жорстким висновком до плати. Так само вертикально розташований конденсатор С1, поміщений в хлорвінілову трубку по діаметру конденсатора.

Друкована плата

У сигналізаторі слід застосовувати резистори (крім R8) - ОМЛТ (МЛТ) з номіналами і потужністю розсіювання, зазначеними на схемі. Допуск по номіналах ± 10%. Резистор R8 виготовляють з високоомного дроти, намотаного (1-2 витка) на резистор МЛТ-0, 5. Конденсатор С1 - К50-12. Транзистори VT1-VT3-будь-які з серії КТ814 або КТ816. Елемент VD1-стабілітрон Д814 з будь-яким буквеним індексом, VD2-Д814Б або Д814В.

Після закінчення монтажу друкованої плати електронний сигналізатор збирають у такій послідовності:

    
знімають гайку і гвинт, що стягують транзистори;
    
в наскрізні отвори транзисторів VT1, VT2 поміщають хлорвінілову трубку діаметром 3 мм;
    
в звільнилася від реле РС702 плату вставляють пелюстки (висновки) "30/51" (в центрі) і "87"; останній закріплюють гвинтом МЗ (головкою з боку виводу) з гайкою висотою 3 мм;
    
гвинт М2, 7 довжиною 15 ... 20 мм пропускають через отвір в платі від реле РС702 (з боку висновку "30/51"), потім насаджують на кінці гвинтів змонтовану плату з транзисторами;
    
забезпечують контакт виводу "30/51" з колекторної пластиною транзистора VT3 (шляхом її щільного прилягання до плоскої частини висновку);
    
перевіряють наявність сполуки виведення "87" з друкованою платою через гайку з гвинтом;
    
короткі штирі висновків "85" і "86" підгинають так, щоб вони увійшли в призначені для них отвори на друкованій платі;
    
за допомогою гайок М2, 7 і МОЗ з шайбами ​​скріплюють обидві плати;
    
припаюють штирі висновків "85" і "86" до струмопровідних доріжках.

При налагодженні сигналізатора потрібні блок живлення з регульованою напругою від 12 до 16 В і лампа потужністю 3 Вт на 12 В. Спочатку при відключеному резистори R5 підбирають резистор R3. Необхідно домогтися, щоб при збільшенні напруги лампа спалахувала у момент досягнення 14,5 ... 15 В. Потім підбирають резистор R5 так, щоб лампа запалювалася, коли напруга знижується до 13,2 ... 13,5 В.
Налагоджений сигналізатор встановлюють на місце реле РС702, при цьому висновок "86" з'єднують з «масою» автомобіля коротким проводом під гвинт кріплення самого сигналізатора. До решти висновків підключають дроти електрообладнання, як це передбачено штатної схемою автомобіля з реле РС702, тобто до висновку "85" - провід від середньої точки генератора (жовтий), до "30/51"-провід від лампи індикації (чорний) , до "87"-провід "± 12 В" (оранжевий).

Випробування сигналізатора показали наступний результат. При короткому замиканні регулятора світіння лампи спостерігається при підвищенні частоти обертання генератора і залежить від неї. При вилученні запобіжника в ланцюзі регулятора лампа загоряється приблизно через хвилину незалежно від частоти обертання. Цієї інформації достатньо, щоб встановити причину і вид несправності системи генератор - регулятор напруги.

При включенні запалення через годину і більше після зупинки двигуна індикація працює, як і з релейним сигналізатором. Якщо ж воно включається через незначний час (менше 5 хв), лампа-сигналізатор заряджання, це не запалюється, але при пуску двигуна стартером спалахує і гасне, засвідчуючи про справність сигналізатора.

Установка описаного регулятора замість штатного РС702 в автомобілях "Жигулі" (ВАЗ-2101, ВАЗ-2102, ВАЗ-2103, ВАЗ-2106 і ін) дозволить однозначно попередити водія про всі відхилення в режимі роботи акумуляторної батареї і зберегти її від згубної перезарядки.
А. Коробков...

Категория: Авто поради | Просмотров: 568 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz