Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Среда, 24.04.2024, 17:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 2 » Ще одна протиугінна система: автосторожа своїми руками
21:11
Ще одна протиугінна система: автосторожа своїми руками

Ще одна протиугінна система: автосторожа своїми руками
Автострож призначено охорони будь-якого легкового автомобіля. Він реагує на розгойдування кузова, яке завжди має місце при спробі відкрити двері, відкриванні дверей, коли людина вмощується в салон, при спробі або знятті колеса, спробах видавити скло і в інших випадках, коли до машини прикладається зусилля, що приводить до хитання її кузова. При всьому цьому автострож не реагує на такі подразники як краплі дощу, гучні звуки навколо машини. Він не дає помилкових спрацьовувань від шуму проїжджаючих автомашин, погодних умов, і вітру (штормовий вітер не в рахунок).
Сторож активізується шляхом включення живлення, потім слід витримка часу, яка відводиться на вихід з салону, закривання всіх дверей, капота, і т.п. У перебігу цього часу (приблизно півхвилини) індикаторний світлодіод, який встановлюється в салоні перед вітровим склом так щоб його було добре видно, горить постійним світлом індіціруя включення живлення сторожа і режим затримки часу. Після того як ця затримка часу минає сторож переходить в охоронний режим, про що свідчить мигання світлодіода.
При якомусь впливі на машину, що викликає, нехай навіть незначне, хитання кузова, спрацьовує маятниковий датчик зроблений з магнітної системи мікроамперметра. Хитання стрілки цього приладу, переробленої в маятник, викликає ЕРС в рамці приладу, яка надходить на входи підсилювача зібраного на операційному підсилювачі А1. Рамка приладу включена між його входами, що забезпечує максимальну чутливість. Коефіцієнт посилення ОУ залежить від опору (R3 + R4) в ланцюзі його ООС і його можна змінювати оскільки R4 - змінний резистор рукоятка якого виведена на поверхню корпусу автострожа. З її допомогою можна встановити поріг спрацьовування датчика враховуючи погодні умови (якщо сильний вітер чутливість слід знизити зменшивши опір R4, а якщо погода тиха можна зробити чутливість і вище, так щоб не можна було навіть ковпаки з коліс зняти, при цьому R4 потрібно встановити в максимальне положення ).
Спрацьовування датчика призводить до включення переривчастою звукової сигналізації (за допомогою штатного сигналу автомобіля). Переривчаста сигналізація триває близько 15-20 секунд, і потім припиняється. Після чого сторож повертається в режим охорони і готовий знову сигналити по першому ж спрацьовуванню датчика.
Для відключення сторожа водій за допомогою магнітного брелка для ключів впливає на геркон, який можна встановити за одним із стекол впритул до гумовому ущільнювачу або в іншому місці, так щоб він був непомітний (наприклад прикрити його талоном техогляду або якийсь наклейкою на скло), але на нього можна було впливати постійним магнітом. При короткочасному замиканні контактів геркона схема переходить в режим витримки часу після включення живлення (це підтверджує світлодіод, який перестає блимати). Таким чином сторож буде протягом приблизно півхвилини не сприйнятливий до сигналів датчика і це дає можливість водієві відключити живлення автосторожа за допомогою захованого в салоні тумблера. Якщо цього не зробити сигналізація всерівно спрацює, але через пів мі нути.
У момент включення живлення конденсатор С4 починає повільно заряджатися через резистор R6 і на цьому резистор в плині часу близько півхвилини буде напруга відповідне одиничного логічному рівню. Це призведе до того, що мультивибратор на елементах D2.3 і D2.4 буде заблокований і на виході D2.4 весь цей час буде триматися логічна одиниця, яка утримує ключ на VT2 у відкритому стані, а той подає струм на світлодіод VD4, який горить постійним світлом. У перебігу цього ж часу буде утримуватися в закритому стані елемент D1.2, який не пропускатиме імпульси з виходу D1.1 на вхід D1.4.
Через півхвилини напруга на R6 досяг ¬ немає логічного нуля і мультивібратор на D2.3 і D2.4 запуститься, почне виробляти імпульси частотою приблизно близько 2 Гц, і світлодіод стане мигати. При цьому елемент D1.2 відкриється і буде готовий пропустити імпульси від D1.1 на D1.4.
При гойдання маятника на виході А1 з'являються імпульси, які в певний момент перевищують поріг перемикання мікросхем КМОП і через розділовий конденсатор СЗ надходять на входи D1.1. Досить одного короткого імпульсу надійшов на вивід 6 D1.4 щоб тригер на елементах D1.3 і D1.4 встановився в одиничний стан. При цьому на виході елемента D1.3 встановлюється логічна одиниця, яка інвертується елементом D2.1 і відкриває елемент D2.2 який пропускає імпульси з виходу мультивібратора на D2.3 і D2.4 на вхід транзисторного ключа на VT3 і VT4, в колекторної ланцюга якого включено реле звукового сигналу автомобіля. У результаті цей ключ імітує переривчасте натиснення на кнопку звукового сигналу (потрібно мати на увазі, що не всі вітчизняні автомобілі оснащені реле звукового сигналу, на багатьох старих моделях кнопка на кермі непосредствен ¬ но комутує ланцюг сигналу, тому на таких машинах потрібно додатково встановити реле звукового сигналу , його обмотку включити між клемою 4 сторожа і плюсової клемою акумулятора, а контакти підключити паралельно кнопці звукового сигналу).
Сигналізація звучатиме у плині часу (приблизно 15-20 секунд), який знадобиться на зарядку конденсатора С7 через резистор R10 до напруги, відповідного рівня логічної одиниці. Потім тригер на D1.3 і D1.4 перекинеться в початковий стан і сигналізація припиниться.
Робота штатного звукового сигналу автомобіля призводить до появи, як електричних іскрових перешкод в бортсети машини, так і до появи акустичних перешкод, які поширяться по металу кузова і можуть призвести до резонасной явищам. У результаті ці перешкоди, як акустичні, так і електричні, можуть впливати на датчик і викликати зациклення системи, при якому сигналізація буде працювати безперервно. Щоб позбавиться від цього неприємного явища служить ключ на транзисторі VT1. Як тільки починається сигналізація позитивні імпульси з виходу елемента D2.2 через діод VD2 і резистор R9 заряджають конденсатор Зб. Транзистор VT1 відкривається і шунтує вхід елемента D1.1 виключаючи, таким чином, надходження на нього імпульсів з виходу операційного підсилювача А1. Як тільки сигналізація припиняється конденсатор С6 розряджається через перехід "база-емітер" цього транзистора, і коли напруга на ньому стає менше порога відкривання транзистора той закривається і перестає шунтировать входи D1.1. На розрядку С6 через VT1 йде близько 1-2 секунд, цього часу достатньо для загасання всіх механічних вібрацій, викликаних роботою звукового сигналу. Таким чином зациклення повністю виключається.
При піднесенні магніту до геркона VS1 його контакти замикаються, а оскільки вони включені паралельно С4, вони розряджають цей конденсатор, і таким чином переводять сторож в режим витримки часу після включення. Харчування включається за допомогою тумблера S1, який потрібно встановити в місці салону, відомому тільки водієві.
Датчик гойдання зроблений з мікроамперметра М-470 від індикатора рівня запису касетного магнітофона. Переробка полягає в тому, що стрілку мікроамперметра обтяжують за допомогою алюмінієвої або латунної шайби М3 (кінець стрілки протягують в неї і роблять пару витків, так щоб вона жорстко зафіксувалася). Потім мікроамперметр встановлюють "догори ногами", так щоб стрілка-маятник була звернена вниз і вільно гойдалася.
В якості корпусу використовується велика мильниця з полістиролу, монтаж об'ємний, всі мікросхеми перевертаються "догори ногами" і приклеюються клеєм "Момент-1" до дна мильниці. Під індикатор-датчик в торці мильниці робиться виріз, R4 встановлений на торці мильниці за допомогою кріпильної гайки. Контактні клеми зроблені з болтів М3 з гайками та шайбами, клеми розташовані на кришці мильниці. Весь монтаж ведеться за допомогою власних висновків деталей і за допомогою монтажних провідників.

Категория: Запалювання | Просмотров: 423 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz