Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 14.05.2024, 11:16
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Сабвуфер своїми руками для авто Сабвуфер в класику своїми руками
20:30
Сабвуфер своїми руками для авто Сабвуфер в класику своїми руками

Сабвуфер своїми руками для авто
Сабвуфер в класику своїми руками

Зважившись на установку сабвуфера, я, не відкладаючи покупку в довгий ящик, відправився на окраєць. Після деяких роздумів був обраний десятидюймовий Crunch ds-10, розрахований на установку в фазоінверторний корпус. Тепер, коли у мене є динамік, саме час подбати про ящику. У цій ми розповімо як можна виготовити сабвуфер в класику своїми руками.

Над місцем установки довго роздумувати не довелося. Таке місце на класиці одне - простір під задньою полицею. Ящик будемо встановлювати тут. Його було вирішено виготовити максимального розміру: по ширині - від динаміка до динаміка, які встановлені на задній полиці; по висоті - до торсионов кришки багажника; по глибині - врівень зі сходинкою багажника. Кріпити підсилювач, було вирішено на ящику (іншого місця для підсилювача, я, як не пильнував, знайти не зміг). У той же самий час ящик не повинен був заважати. Кріпити динамік, у зв'язку з установкою його за сидіння, будемо з боку салону, це природно, сабвуфер повинен качати в салон, а інакше, навіщо він потрібний. Крім того, багажник потрібно було ізолювати, виготовивши своїми руками перегородку. Дана перегородка, також, повинна буде послужити для кріплення скриньки. Ну, все, з місцем розташування і розмірами визначилися, закуповуємо матеріали, і починаємо виготовляти наш сабвуфер в класику.

 

Як і дивно, відповідний матеріал був знайдений далеко не відразу. Восемнадцатімілліметровую фанеру (товще, на жаль, не знайшов) купив тільки після довгих походів по різноманітним ринках і магазинах. Принагідно були придбані два десятімілліметрових листа. Виникла проблема з доставкою - на легковій машині фанеру НЕ довезеш, довелося шукати «ГАЗель». Після ретельних вимірів і розмітки приступив до розпилу фанери. При виконанні цієї операції в класиці своїми руками дуже рекомендую використовувати електролобзик, пиляти фанеру вручну - задоволення сумнівне. Роль верстака в моєму випадку з блиском виконали дві табуретки.

 

Бокова стінка ящика для сабвуфера вийшла у вигляді трапеції у зв'язку з нахилом перегородки, що розділяє салон і багажник. Сталевими підсилювачами за задніми сидіннями довелося пожертвувати для того, щоб ящик став впритул до перегородки. Я вважаю, що роль підсилювачів з успіхом візьме на себе 18 мм фанера, з якої виготовлений ящик. При збірці скриньки для сабвуфера в класику, додатково до використовуваних п'ятисантиметровим саморізами з потайною головкою (їх часто використовують для роботи з гіпсокартоном), використовував клей «рідкі цвяхи». Прекрасний склад, дуже міцно фіксує дерев'яні деталі, має малий час висихання, а після застигання залишається в деякій мірі пластичним. Для підстраховки, кожен стик закріпив брусками, вирізаними з цієї - ж 18 мм фанери. До речі, кожен саморіз, перед тим, як закрутити, я теж змащував своїми руками герметиком. Отвори під саморізи обов'язково потрібно свердлити - інакше ніяк. Уважно оглянувши, початковим виглядом ящика я залишився задоволений.

 

Ящик поки складається з п'яти стінок, треба щось вирішувати з шостої. Кріплення і довжина брусків, що знаходяться по кутах ящика, дозволяє прикріпити задню стінку таким чином, що вона буде «втоплена» в ящик на глибину, рівну товщині використовуваного підсилювача, який вирішено помістити також всередину ящика. Для додання скриньки жорсткості, а також з метою підвищення надійності кріплення «шостий» стінки, виготовив два ребра жорсткості, який встановив всередині ящика, стягнувши всі його стінки. На ці ребра і ляже «шоста» стіна, над якою ми зараз працюємо. Хочу застерегти вас від бажання «зробити пошвидше, приблизно відрізати і потім як-небудь притягнути». Буду змушений вас розчарувати: при такому підході нічого не вийде - випробувано на собі. Крім значних витрат нервових клітин, не менше значним є і витрата фанери. Так що: «Сім раз відміряй - один раз відріж». Після остаточного складання ящика, його внутрішню поверхню рекомендую покрити бітумною мастикою. Підійде будь-яка. Особисто я використовував «Кордон» - це спеціальна «антішумная» і «противокоррозийной» мастика. Вас чекає кілька незабутніх хвилин при обробці верхньої стінки через отвір для динаміка. Перед установкою останньої стінки не забудьте змонтувати на ній роз'єм для підключення проводів динаміка.

 

При виконанні робіт по виміру та встановлення ящика в машину, знайшов привід ще раз порадіти за вітчизняний автопром. Виявилося, що машина, м'яко скажемо, не дуже симетрична щодо поздовжньої осі. Зверніть увагу, що в нижній стінці сабвуфера доведеться зробити дві виїмки, щоб ящик щільно став на місця кріплення амортизаторів. Для кріплення ящика до перегородки, яка була встановлена ​​для ізоляції багажника, я використовував фанерну накладку. Закріпив її таким чином, що вона опинилася між вцілілими, після моєї «реконструкції», металевими підсилювачами задньої стінки класики.

 

Накладку посадив на герметик. Після того, як накладка встановлена ​​на місце, була проведена установка і попередній кріплення сабвуфера. Наступним кроком була розмітка і випилювання отворів для встановлення динаміка і двох фазоінверторів. Це виявилося непростою справою, так як сумарна товщина фанери склала аж 42 міліметра (18 мм - ящик, 18 мм - накладка, і 10 мм - перегородка).

 

Отже, роботи з виготовлення корпусу сабвуфера в класику своїми руками закінчені, залишилося окультурити (обклеїти) ящик і дізнатися обсяг отриманого скриньки.

 

Спосіб для вимірювання об'єму сабвуфера був обраний «дідівський» - я просто заповнив ящик водою за допомогою мірної гуртки. Відразу обмовлюся, що утрати скриньки нанесено не було, так як він завбачливо був покритий зсередини бітумною мастикою, про що я сказав вище. У результаті «випробувань», сабвуфер виявився негерметичних - «пропускали» клеми підключення динаміків, хоча роз'єм був проданий, як «найвищої якості, і виготовлений спеціально для використання в сабвуферах». Довелося виправляти становище за допомогою додаткових шайб, посаджених на герметик. Чому стільки галасу навколо такого незначного недоліку? Справа в тому, що по справжньому якісний і сильний звук здатний видати тільки повністю герметичний сабвуфер, при найменшому порушенні герметичності, звучання неминуче погіршиться! Тому я настійно рекомендую не нехтувати перевіркою даного параметра. У моєму випадку обсяг сабвуфера виявився рівним 25,38 літра. Після закінчення заміру бажано просушити ящик феном, тому що мастика, звичайно, справа хороша, але надто екстремальні умови їй теж ні до чого.

 

Наступним етапом стала декоративна обклеювання корпусу сабвуфера. Для цього, звичайно, існує спеціальний матеріал - карпет, але, не знайшовши його в найближчих магазинах, я вирішив, що це не принципово, і з успіхом замінив його звичайним килимовим покриттям, яким застеляють підлоги в квартирах. Перевагу було віддано самому м'якому з покриттів. Правда, на змаганнях з SLP, «злостивці» ганебно назвали матеріал «цигейкою», але я на них анітрохи не ображений. Заздрять ...

 

Можливо, для кріплення матеріалу цілком достатньо було б і «88» клею, який був використаний, але для страховки я ще пробив краю маленькими шевськими гвоздиками. На мій погляд, вийшло дуже навіть непогано.

 

Ну що ж, сабвуфер готовий до остаточної установці в класику. Залишилося вирішити питання з кріпленням. Вирішено було не мудрувати, і притягти ящик до перегородки довгими саморізами. Для забезпечення найбільшої герметичності, на обидві поверхні були нанесені шари герметика. Нижня полиця сабвуфера була прикручена до полиці багажника болтами з гайками. Загалом, кріплення вийшло «з величезним запасом». Для кріплення динаміка були використані ті ж 50 міліметрові саморізи для роботи з гіпсокартоном.

 

Не можу не сказати про фазоінвекторах. Через нестачу вільного простору, варіант з установкою одного великого порту відпадав, вирішено було обмежитися двома малими. Для портів ідеально підійшли каналізаційні пластмасові труби. Вони мають безліч чудових якостей: жорсткість, доступність, легкість, і, що найприємніше, - ціна, за якою їх можна придбати!

 

Для розрахунку сабвуфера використовував спеціальну програму JBLSpeakerShop v.1.0. Програмі були задані параметри мого динаміка (їх можна знайти в документації). Діаметр моїх портів становить 45 мм. Після деяких роздумів, програма вирахувала, що довжина кожного з портів повинна бути рівною 215 мм. Увага! Не поспішайте відразу обрізати порти строго за розміром - залиште запас. Він стане в нагоді вам для точного налаштування портів на автомобілі за допомогою шумоміра.

 

Все, сабвуфер встановлений на законне місце. Для забезпечення «монолітності» задній частині автомобіля, задня полку була намертво з'єднана мною з перегородкою.

 

Досить пристойного шматка від придбаного раніше комплекту шумоізоляції «Стандартпласт», якраз вистачило для того, щоб ізолювати перегородку за спинкою заднього сидіння. Не ставши особливо морочитися, посадив його на двосторонній скотч, а потім вирізав канавки під проводку і, власне для динаміка і портів.

 

Після установки, я майже два місяці проїздив без заднього сидіння - якось руки не доходили, та й потреби в ньому особливої ​​не було, більше двох осіб у мене в машині майже, що ніколи не їздять. Після установки сидіння, для того, щоб динамік визирав у салон, необхідно відкидати підлокітник (загалом-то, на цьому і будувався весь розрахунок, і передбачено це було заздалегідь). Єдине, що бажано зробити - обклеїти динамік навколо, щоб не впадав в очі. Особисто я з цією справою не поспішаю: «На швидкість не впливає!»

 

Ефект від установки цього агрегату в класику важко переоцінити! Навіть при піднятому підлокітнику баси звучать більш ніж колоритно. Ну а якщо підлокітник опустити, так взагалі волосся починає ворушитися. Це крім жартів.

 

Тепер звернемося до обладнанню, встановленому в багажнику. Як ми вже говорили, підсилювач закріплений на задній стінці ящика (до речі, болти, якими він кріпиться, краще вкласти заздалегідь). Підсилювача, для надійного кріплення, цілком достатньо чотирьох передбачених виробником отворів. Після пробного запуску, був виявлений підвищений резонанс задньої стінки апарату. Мабуть, можливість існування конструкції, при якій підсилювач встановлюється на корпус сабвуфера, виробником не враховувалася. Проблема була вирішена шляхом обклеювання задньої стінки підсилювача клейкою фольгою - битопластом. На цьому остаточне доведення сабвуфера своїми руками на авто була завершена, і він опинився на штатному місці, де і знаходиться, донині.

 

Була думка постачити пристрій світяться індикаторами, але щось мені підказало, що подобатися вони будуть не тільки мені, і не виключено, що знайдуться бажаючі стати їх новим власником (разом з підсилювачем, зрозуміло). До того ж, я нарешті зважився «перевести машину на газ». Так як сабвуфер опинився на тому самому місці, куди прийнято монтувати газобалонне обладнання, з балоном треба було щось вирішувати. У результаті була зварена підставка, встановлена ​​перед сабвуфером, на якій і розмістився балон....

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 368 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz