Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Четверг, 25.04.2024, 06:30
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 6 » Робимо "ледачі поворотники" для авто
21:30
Робимо "ледачі поворотники" для авто

Робимо "ледачі поворотники" для авто

Чесно кажучи, про такий режим роботи покажчиків поворотів на деяких нових автомобілях чув: при короткочасному переміщенні і відпуску важеля включення покажчиків поворотів, поворотники автоматично відпрацьовують 3 «моргання». Це дуже зручно при русі на трасі: для вказівки початку перестроювання досить 2 - 3 «моргань», а переводити важіль включення «поворотників» в фіксоване положення не хочеться, тому що режим самоповороту при мінімальному повороті керма не працює. Тому доводиться утримувати важіль пару секунд пальцем.

Власне, їздив би я і без цього спокійно ... Але деякі поставили собі таку «фічу». Хтось «радіє життю» ....

А у меня нету. Не справедливо! Вирішив і я повторити конструкцію «ледачих поворотників». Вже мріяв: нарешті я «Прошу» ATtiny13 контролер ... Відкриваю електричну схему ... Во, блін, а в Субару схема поворотників не така: там підкермовий вимикач "подає масу" на один з входів "реле покажчиків поворотів і аварійної сигналізації", а вже з нього виходять дроти на лампи. Сучасний автомобіль - не стали вони силові кола ламп через вимикач на рульовій колонці пускати! До речі, і кнопка включення аварійної сигналізації до божевільного проста - один контакт на замикання (теж на масу).
.
З одного боку "не так", а з іншого боку - простіше в реалізації буде, не будуть потрібні силові реле і потужні ключі в цю "пристосували" ставити - достатньо буде "утримувати землю" будь-яким малопотужним ключем.

Ось з такими думками я ліг спати в п'ятницю.

Прокидаюся в суботу, дружина з донькою готують сніданок, я потягуюся в ліжку ... І тут в голові вибудовується логічний ланцюжок: «перетворити короткий імпульс в довгий» - «сформувати імпульс певної тривалості» - «формувач імпульсу» - «одновібратор» - млинець, та це ж одна мікросхема 155АГ3!

Вискакую з ліжка, бігом до книжкової шафи - ось вона: В.Л.Шіло «Популярні цифрові мікросхеми». Відшукую мікросхему 155АГ3. Читаю: «Мікросхема містить два перезапускати одновібратора, з можливістю переривання імпульсу». Це мені якраз і потрібно! До того ж повна свобода вибору: «Одновібратор має 2 входи - один для запуску негативним імпульсом, другий - позитивним, а також два парафазних виходу». Та ще й зовнішні ключі не будуть потрібні - «Максимальний вихідний струм мікросхеми 40 мА». Треба ж, мікросхема, розроблена більше 40 років тому, точно підходить для Subaru! Неймовірно!
Який сніданок, який кава! Витягаю з «засіків» касети з мікросхемами ... ось вона: К555АГ3! Аж 3 штуки. Відмінно, 555 серія має менший споживаний струм, порівняно з 155. Конструкції бути! Сьогодні ж.

Поснідавши, накидаю олівцем схемку. Ось її остаточний варіант:

Так як включення поворотника - це замикання вимикача на землю, т.е негативний імпульс - сигнал подаємо на вхід Ā одновібратора. Вхід B не використовуємо, тому «притягуємо» його до +5 В через резистор. Вихід використовуємо теж інверсний - підключаємо його до входу через діод, щоб не коротити його на землю при включенні поворотника.

При подачі короткочасного негативного імпульсу на висновок 1 (9), одновібратор формує негативний імпульс на виводі 4 (12) заданої тривалості. Тривалість встановлюється RC ланцюжком, підключеної до висновків 14 і 15 (6 і 7). За вказаних на схемі номіналах R4C9 (R7C10), тривалість формованого імпульсу становить близько 1,8 с, що відповідає трьом Морганом поворотників.

Одновібратори перезапускати, тобто якщо в перебігу цих «трьох моргань» ми знову короткочасно смикнемо важіль в ту ж сторону, то сигнал триватиме ще на три моргання. Так можна робити нескінченно.

Якщо ж ми переведемо важіль у фіксоване положення, і вимкнемо його вже після трьох моргань, тобто коли імпульс на виході одновібратора припиниться, то «продовження» сигналу не відбудеться.

Щоб при включенні одного поворотника (під час трьох моргань протилежної) сигнал протилежного переривався - заводимо вхід одного одновібратора на вхід Reset іншого одновібратора і навпаки. При надходженні негативного імпульсу на висновок 3 (11) - формований імпульс на виході припиняється.

Ось, власне і все. Харчування +12 В (від ланцюга запалювання) подаємо на мікросхему через інтегральний стабілізатор 78L05. Від випадкової переполюсовкі вхід захищаємо діодом. Для захисту від імпульсних перешкод і високочастотних наведень входи захищаємо конденсаторами (C1, C2).

Забігаючи наперед скажу про призначення інтегруючих RC ланцюжків на входах одновібраторов. При отлаживания пристрою в машині, з'ясувалася дивна особливість роботи вимикача поворотників: при перекладі важеля з фіксованого положення у нейтральне (у момент переходу з фіксованого в нефиксированное положення), відбувається короткочасне розмикання ланцюга, що рівносильно виключенню і повторному короткочасному включенню поворотників. Природно одновібратор сприймає це як повторний запускає імпульс і починає «подовжувати» сигнал. Крім того, при різкому перекладі важеля з фіксованого положення у нейтральне, важіль «вистрілює» і встигає короткочасно замкнути ланцюг протилежного напрямку, що також сприймається одновібратором як запускає імпульс. Тому довелося ввести деяку затримку сигналу на елементах R1C3 і R2C4. Ємність цих конденсаторів можна підняти до 47 мкФ.

Підбираю інші деталі. Знайшовся і відповідний корпус - упаковка від магнітної головки касетного магнітофона. Відпилюють за розмірами корпусу шматок макетної плати. Сідаю паяти.

«Засідка» чекала мене у вигляді відсутнього будинку підходящого мініатюрного 4-х контактного роз'єму. Знайшлося два 2-х контактних. Довелося один пофарбувати в червоний колір перманентним маркером ...

Отже, схема спаяна.

З корпусу видаляються зайві перегородки, ребра по краях залишені для фіксації плати. У корпусі «пророблені» отвори під роз'єми.

Встановлюємо плату. Як «рідна».

Закриваємо корпус, прихопивши його на пару крапель моментального клею.

Перевіряємо в роботі. Вимірюємо споживаний струм - 14 мА. Відмінно, можна йти встановлювати в машину.

Розбираємо торпеду: «віддираємо» бічну панель. Відкручуємо 2 гвинти і знімаємо нижню панель. Ось і шукане реле «FLASHER».

Знімаємо всю панель з реле, від'єднуємо «FLASHER», і до його гнізда підключаємо дроти:
«Маса» - чорний.
«+12 В запалювання» - зелений з синьою смугою (не спитайте з просто зеленим - це включення «аварійки»!).
«Вимикач поворотів, лівий» - синій з чорною смугою.
«Вимикач поворотів, правий» - червоний з чорною смугою.
Для мого пристрою, куди підключається лівий куди правий, не важливо.

Закріплюємо на самоклеящуюся «липучку» прямо до корпусу реле.

Перевіряємо. Працює правильно (після додавання RC ланцюжків на вході :). Збоїв немає. Збираємо торпеду в зворотному порядку.

Сьогодні поїздив по місту. На ТТК при інтенсивному русі на обгонах допомагає, хоча й незвично. Може б я досить різко перебудовуюся в потоці, але мені чомусь двох моргань вистачає ... З'являється бажання «вимкнути» рукою. Звикнути потрібно.

Інші функції на цей пристрій я не покладав. Мені вони не потрібні.
---------------------------------------

Один з варіантів плати, доопрацьований мною:

Якщо у вас є бажання зробити режим «спасибі» - продовження «аварійки» на 2 моргання - потрібно додати ще один одновібратор: або поставити другу 555АГ3, і використовувати в ній тільки один одновібратор, або поставити 555АГ1, яка містить тільки один одновібратор. Підключається він до зеленого (без смуги) проводу того ж реле. Ось схема:

Можна зробити і автоматичне включення «аварійки» при русі заднім ходом - один транзистор, 2 резистора. Тоді доведеться в цей «девайс» завести ще й сигнал від ланцюга ліхтарів заднього ходу.

По закінченні місяця хочу поділитися враженнями. Перший тиждень незвично, навіть дратує, заспокоював себе тим, що будь-який момент можу відключити, від'єднавши роз'єм.

А потім ... Це такий кайф! Це "правильний поворотник"! Я часто маневрує в потоці, і завжди моргаю поворотником. З "удлиннитель" це робити набагато приємніше.

За травневі свята проїхав 750 км по підмосковним (і калузьким) дорогах - так зручно! Якщо затягуєш маневр і відчуваєш, що в "три моргання" не завершена - тикаєш ще раз і час продовжується ще на "три моргання".

Тепер не уявляю, як раніше жив без цього? А всього лише ... одна мікросхема!

                     
І ще хочу відзначити один момент, хто з нас не мріє про відпустку, відпочити, помандрувати. Усім нам потрібен відпочинок, хочеться іноді просто зібратися, кинути роботу і виїхати наприклад тур до Іспанії з москви. Кажуть в Іспанії відмінний туризм, з'їздити відпочити пару тижнів і повернутися, бадьорим, відпочив і повним сил ......

Категория: Своїми руками | Просмотров: 457 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz