Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 17.05.2024, 09:19
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 6 » Ремонтуємо електрообладнання " японця "
17:15
Ремонтуємо електрообладнання " японця "

Ремонтуємо електрообладнання " японця "
Описати електрообладнання якогось сучасного автомобіля , а тим більше його роботу в різних режимах руху , дуже складно , адже про функції багатьох його елементів ми тільки здогадуємося , тому що ці елементи або дуже надійні, і автомобіль не потребує ремонту через їх поломки або їх працездатність виявляється тільки на стендах , яких у нас немає. Важко оцінити роботу якого-небудь вузла , якщо він забезпечує , наприклад , викиди вуглеводнів у вихлопну трубу в кількостях , що вимірюються в промилях , тоді як росіяни прилади вимірюють їх у відсотках , тобто точність приладу в сто разів нижче. Але хоч якось зуміти налагодити " електрику " свого автомобіля ця глава , сподіваємося , допоможе.
У першу чергу , особливо у дизельних двигунів , треба уважно поставитися до стану контактів на клемах акумулятора. Причому , сам висновок акумуляторної батареї і надягається на нього зверху контактна кільце власники справно зачищають добре обтягують (якщо ви не можете добре обжати висновок акумулятора , можна в існуючу щілину ввернути Самонарізний гвинт) . А ось на кріплення товстого дроту від стартера до кільця вже майже ніхто уваги не звертає .
Від позитивної клеми акумулятора зазвичай відходять кілька проводів . Найтовстіша дріт йде на стартер. Тонкі ( порівняно) дроти , як правило , містять запобіжну вставку. Це шматочок (близько 5 см) мідного дроту в гумовій ізоляції , який перетином менше , ніж основний дріт в поліхлорвінілової ізоляції. Він з'єднаний з основним проводом і клемою акумулятора за допомогою пластмасових роз'ємів. Короткі замикання в електроланцюзі автомобіля викликають перегорання цих вставок. Якщо ви переплутали при зміні акумулятора його " ​​плюс" і " мінус " , вставка теж повинна згоріти. Причому зовні це непомітно. Тільки якщо ви зачепите пальцем і потягніть цю вставку , то розтягується гумова оплетка вкаже на те , що мідна жилка всередині вже перегоріла . Іноді ці запобіжні вставки , звані японцями " Fusible link " , стоять всередині , під пластмасовою кришкою блоку запобіжників. Перевіряють їх точно так само.
Запобіжники в пластмасовій коробці краще перевіряти за допомогою контрольної лампочки , не виймаючи їх з гнізд . Для цього в японських запобіжниках зверху , де вказано їх номінал , є поглиблення , в яких втоплені металеві контакти запобіжника. Гострим щупом торкнутися лампочки одного , а потім іншого контакту дуже нескладно. При цьому другий провід контрольної лампочки з " крокодилом " на кінці повинен бути зачеплений за корпус автомобіля або за " мінус " акумуляторної батареї. Якщо на обох контактах запобіжника при включенні запалення немає напруги , то , швидше за все , це запобіжник для фари і напруга на ньому з'явиться тільки при включених фарах (зазвичай на кожну фару варто окремий запобіжник) .
У всіх японських машинах є другий блок запобіжників , зазвичай в салоні , в передній стійці біля водія або під панеллю приладів. Перевіряти їх треба так само , за допомогою контрольної лампочки , хоча можна їх і вийняти і подивитися , цілі вони чи ні. Найбільш часто виходять з ладу ( перегорають ) запобіжники " Tail " - габаритні вогні , якщо лампочки габаритів висять на дроті , а самого ліхтаря немає ( розбитий або вкрадений) ; " Cig " - прикурювач , якщо ви у своєму японському автомобілі вставили в гніздо російська прикурювач ( в наших автомобілях їх прикурювача такого ефекту не викликають ) або включили , наприклад , дефектний компресор для підкачки шин; "Stop" - сигнали задніх ліхтарів гальма , якщо у вас " битий зад " , тобто зруйновано штатний кріплення та під'єднання до проводів лампочок.
Там же під панеллю , поряд з блоком запобіжників , може встановлюватися ряд теплових запобіжників багаторазового дії . Якщо вони розімкнулись через перевантаження , то знову привести їх в дію ( замкнути ланцюг) можна тицьнувши сірником в отвір на їх кришці. Найбільш часто спрацьовує запобіжник , встановлений в ланцюзі управління електричним підйомом стекол. Це трапляється , якщо скла замерзли , а вам раптом захотілося їх відкрити , або коли бавляться діти : один тисне кнопку " вниз " , а інший - " вгору" . І в тому , і в іншому випадку електроніка реагує однозначно: спрацьовує запобіжник , і все , скла ні туди , ні сюди . Обігрівач салону , наприклад , в Toyota Mark II у своєму харчуванні також має тепловий запобіжник , який розташований під панеллю в лівій передній стійці.
Якщо зібрати всі випадки звернення власників автомашин на СТО з приводу неполадки в електроустаткуванні , то найбільша частина цих неполадок так чи інакше була пов'язана з запобіжниками . Причому багато несправності , на перший погляд не пов'язані з електрикою , наприклад , відсутність холостого ходу , часто бувають викликані просто перегоранням запобіжника , а в результаті на клапан холостого ходу не подається напруга .
На другому місці по частоті стоять несправності , так чи інакше пов'язані з генератором. Майже на всіх японських автомашинах генераторна установка працює таким чином. У генераторі , в його статорі , є три обмотки , які одним кінцем всі з'єднані разом , і цей кінець виведений назовні і приєднаний до своєї парі потужних випрямних діодів , які утворюють трифазний випрямний міст . На обмотку ротора генератора , яка називається обмоткою збудження , через щітки від реле- регулятора подається напруга збудження , величина якого залежить від напруги на акумуляторної батареї . Чим нижче напруга на батареї , тим більша напруга подається на збудження , і, отже , генератор через випрямний місток видає більшу напругу (і струм). Таким чином , при обертовому генераторі на його виході тримається від 13,8 до 14,8 вольт , в залежності від температури , навантаження і регулювання реле - регулятора. Природно , що при виході з ладу однієї обмотки статора (або , що трапляється частіше , обриві в якому-небудь діод ), напруга знизиться , і такий генератор буде видавати , наприклад , близько 12 вольт , тому акумуляторна батарея через деякий час розрядиться . Реле- регулятор при вимкненому двигуні подає "мінус" для різної автоматики , тому при включенні запалення і спалахує безліч лампочок.
Основні відмінності японських генераторів від вітчизняних полягають у наступних трьох пунктах.
1 . Набагато більша потужність , особливо у дизельних двигунів. На звичайному японському автомобілі стоїть генератор потужністю до 900 Вт Наші вітчизняні генератори зазвичай мають потужність близько 400 Вт , тому використовувати в імпортних автомобілях небудь деталі наших генераторів складно.
2 . Характеристика реле- регуляторів , що встановлюються на японські автомобілі , набагато ближче до ідеальної , ніж у росіян реле- регуляторів . При роботі двигуна на холостому ходу реле- регулятор " японця " видає такі напругу і струм на обмотку збудження , що в мережі автомобіля стійко тримається 13,8 вольт. Якщо двигун розкрутити до 3000 об / хв , в мережі знову буде 18,8 вольт , якщо включити фари - ті ж 13,8 вольт на всіх оборотах . Наші реле- регулятори на таке не здатні , хоча їх і можна встановити на імпортний автомобіль , якщо згорів штатний, вбудований в генератор або " виносної " реле- регулятор . Встановлений зовні корпусу генератора вітчизняний реле- регулятор буде або недозаряжать акумуляторну батарею , або перезаряджати її, залежно від того , як він відрегульований. Крім того , це залежатиме ще й від числа обертів двигуна і кількості включених споживачів . Втім , їздити на такому автомобілі можна . Тільки вночі світло фар буде жовтим , а магнітофон в салоні при цьому може " тягнути " .
3 . Японські генератори мають додаткові висновки і додаткові діоди (крім діодного містка ) . Це доповнення потрібно для різної автоматики в самому автомобілі . Коли ви включаєте запалювання , на панелі приладів загоряється безліч лампочок , при цьому " по справі" в цьому випадку горять тільки дві: лампочка відсутності зарядки акумулятора і лампочка відсутності тиску масла , тому що двигун не працює. Решта лампочки , спалахуючи , демонструють тільки те, що вони (самі лампочки ) справні , що не перегоріли . Після запуску двигуна вони все згаснуть і загоряться тільки тоді , коли виникне та чи інша несправність . Напруга для такого тестування лампочок береться з додаткового виведення генератора або з реле - регулятора.
На генераторах дизельних двигунів випуску 80 - х років із зворотного боку встановлюється вакуумний насос , який в першу чергу необхідний для роботи вакуумного підсилювача гальм , тому замінити генератор в дизельному двигуні на вітчизняний неможливо. Вакуумний насос під час роботи змащується маслом від масляної магістралі двигуна , і , мабуть через погане масла , іноді в ньому ламаються лопаті .
У всіх японських генераторах є, як і в російських , дві струмознімальних щітки , через зношування яких іноді пропадає зарядка . Якщо у вас загорівся на табло сигнальна лампочка, що вказує на відсутність зарядки , потім раптом згасла і знову загорілася , то майже напевно можна сказати , що зносилися або "зависли" щітки. Замінити їх можна на жигулівські або моськвічовській . Купити блок жігульовськіх щіток , випаяти їх ( нагрійте паяльником олово із зворотного боку , та щітки самі, під дією своїх пружин , " вистрілять " з гнізд ) і впаяти на місце імпортних . Полагодити генератор ( замінити щітки) нескладно. Але при його розборі , перш ніж ви почнете молотком збивати кришки генератора , уважно огляньте його , відкрутіть всі болти і гвинти , які побачите , і продряпайте уздовж всього корпусу генератора борозну , яка допоможе вам при складанні правильно зорієнтувати кришку генератора. Якщо вам все-таки страшно лізти в генератор , прочитайте статтю про взаємозамінність генераторів в журналі " За кермом " N 11 за 1994 рік. Її автор також стверджує , що це нескладно. Нам доводилося замінювати генератор з " пробитим " на корпус автомобіля Mercedes на генератор від Toyota , який за допомогою токарного верстата " підігнали " під розмір кришки генератора Mercedes. і все вийшло. Так само і вітчизняний генератор можна підігнати під японський розмір , правда , потужності його буде замало.
Якщо у вас пропала зарядка акумулятора , а при короткочасному знятті клеми з акумулятора двигун глухне ( проробляти це можна тільки на холостому ходу і при включеному дальньому світлі фар , інакше , якщо раптом генератор виявиться справним , він подасть у бортову мережу все, на що здатний , тому що при отсоединенном акумуляторі реле- регулятору немає з чим порівнювати напруга , а здатний він - якщо " газануть " - дати і 30 , і 40 вольт) , треба перевірити роботу генератора на автомобілі. Перш за все перевірте , натягнуть Чи ремінь генератора. Якщо у вас виникла підозра , що гумовий ремінь приводу генератора прослизає , заглушите двигун і поторкайте рукою шків генератора. Якщо ремінь буксував , ви обпалите руку. Потім при включеному запалюванні перевірте напругу на всіх висновках генератора ( конденсатор на корпусі японських генераторів - це фільтр радіоперешкод) . На товстому окремому дроті , який прикручений до генератора гайкою , повинно бути напруга акумуляторної батареї , тобто 12,5 вольт. Тепер знімемо фішку з генератора і переконаємося , що по ній в генератор подаються ті ж 12,5 вольт , але лише при включеному запалюванні . Якщо до цієї фішці підходять кілька проводів , то постарайтеся побачити на корпусі генератора або на фішці позначення цих проводів . Це будуть латинські бук ви L , S , E і ін Знайдіть на електричній схемі будь-якого автомобіля ці букви і простежте за схемою , що туди має подаватися . На клеми , позначені S , IG , F , L завжди повинен подаватися " плюс" . Якщо все напруга на генератор підходить , а він не дає зарядки , зніміть генератор і розберіть його . Тепер уважно огляньте обмотувальні дроти на роторі і на статорі . Якщо побачите , що лак , яким покриті обмотувальні дроти , горілий , значить , генератор треба перемотувати , тому що в ньому напевно є короткозамкнуті витки . Замірте опір всіх висновків статора і струмоз'ємних кілець ротора на корпус.
Опір повинен бути близький до нескінченності , тобто більше 100 кОм. Якщо цього немає , то в обмотці є дефект . Перевірте опір між двома струмоз'ємних кільцями на роторі . Якщо воно близько нескінченності , то в ланцюзі є обрив . Це трапляється досить часто, зазвичай в місці пайки проводи до струмоз'ємних кільцю , цей обрив легко усунути - запаяти . Опір між кільцями має бути не менше 2,8 Ом в холодному стані. Зверніть увагу на зовнішній вигляд кілець. Якщо вони відрізняються за кольором і шорсткості , то , швидше за все , на більш шорсткуватому і темному кільці " зависла" ( заклинило в гнізді ) або зносилася щітка , і струмопровідний канатик не дає їй щільно притиснутися до мідного кільця . Струмоз'ємних поверхню треба зачистити дуже дрібним наждачним шкіркою або відполірувати . Якщо є глибокі борозни , то колектор ( струмознімальних кільця) треба проточити на токарному верстаті.
Останній етап перевірки генератора - це прозваніваніе випрямляючих діодів в містку. Їх опір в прямому і зворотному напрямку має відрізнятися більш , ніж на порядок і бути однаковим для всіх діодів. У деяких генераторах діод можна випаяти , якщо потужним паяльником нагріти підкладку і впаяти туди новий діод з аналогічного містка.
Якщо всі перевірки закінчилися безрезультатно , тобто все начебто справно , нічого горілого і плавленого не видно , то треба випаяти регулятор напруги ( мікрозборку ) , вивести відповідні до нього дроти назовні , встановити де-небудь зверху вітчизняний реле- регулятор (наприклад , РН- 6 , у нього є регулювання ) , і у вас вийде цілком працездатна генераторна установка , з якою можна сміливо їздити. Може бути , не вся автоматика буде працювати, хоча і її можна "перемогти" , а крім того , їздять ж вітчизняні машини без автоматики.
Якщо з'ясується , що дефект в якомусь діоді ( обрив) , то надійніше всього купити новий генератор. Але деякі типи генераторів допускають демонтаж з " містка " одного діода , треба паяльником нагріти його підкладку , і він сам відвалиться від своєї шини . Що встановити на його місце ? Вітчизняні діоди не підійдуть по конструкції , до того ж вони малопотужні . Якщо купувати імпортний діод , то простіше купити новий генератор. Деякі майстри беруть в зборі випрямний місток від "Жигулів" , кріплять його зверху і під'єднують ізольованими проводами до обмоток генератора. Такі саморобки терпимо працюють на невеликих машинах типу Corolla, Mazda Familia " , Bluebird та ін за умови , що на машині коштує хороший акумулятор і вона добре заводиться . Чи довго пропрацює ця конструкція , нікому не відомо.
І останнє. Поки розібраний генератор , змініть мастило в його підшипниках. При цьому набивати мастила треба не більше половини вільного об'єму підшипника , тому що при нагріванні , якщо підшипник був набитий повністю , зайва змазка буде заважати і , зрештою , видавиться назовні , де може потрапити на колектор.
При несправності стартера його також треба знімати. Розбирати стартери простіше , ніж генератори. Але перш , ніж це робити , треба його все-таки перевірити. Ми робимо це так : беремо досить товстий дріт і сполучаємо корпус стартера з мінусом акумуляторної батареї. До плюса цієї батареї під'єднуємо інший дріт і торкаємося ним висновку стартера (цей висновок приєднаний до клеми на торці соленоїда ) . Стартер повинен різко почати обертатися. Та так , що його важко утримати руками. Тепер працюємо удвох : один чіпляє плюсовий дріт на вільне виведення соленоїда ( притискаємо руками) , а другий подає окремим дротом " плюс" на керуючу клему соленоїда . Стартер повинен " викинути " провідну шестерню ( бендикс ) і почати обертатися. При цій перевірці стартер повинен безперервно працювати близько 5 сек. , Що достатньо для прояву можливих дефектів : не працює утримуюча обмотка , міняється частота обертання. Частота обертання справного стартера повинна бути більше 3000 об / хв , а споживаний струм - не більше 180 А при напрузі близько 11 вольт. Взагалі-то на двигуні до стартера подається близько 10,5 вольт - інше втрачається в проводах .
Розбираючи стартер , після того , як відкрутіть соленоїд , виймайте його дуже акуратно і , вийнявши , запам'ятаєте , як коштує важіль , за який чіпляється сердечник соленоїда , оскільки при збірці його дуже легко , переплутавши , перевернути , а він несиметричний . Перед розбиранням незайвим буде процарапать уздовж його корпусу борозну : легше потім збирати буде . Всередині після розбирання стартера треба все добре відмити , почистити колектор , перевірити , як переміщаються щітки в щіткотримачах , оглянути обмотки , продзвонити їх між собою і на корпус. Якщо дефект виник у втягуючому соленоїді (наприклад , він при подачі напруги не втягувати сердечник або замикає контакти включення стартера , або замикає і тут же відпускає , тобто в ньому не працює утримуюча обмотка ) , то його треба зняти , затиснути в лещата і за допомогою спеціально заточеного тригранного напилка развальцевать , тобто рівномірно відігнути загорнуті на пластмасовий торець кромки корпусу. Робота копітка , але цілком здійсненне. Коли ви развальцуете корпус , то перш ніж виймати пластмасовий торець , в якому закріплені всі контакти соленоїда , треба випаяти два дроти , які зсередини проходять крізь пластмасу і зверху припаяні до контактів , інакше при витягуванні пластмасового торця ви їх обірвете , що кілька ускладнить ваші подальші дії . Тепер , коли ви вийняли пластмасову деталь , треба всередині все почистити , в першу чергу почистити всі контакти . Чим більше рисок від наждачним шкурки ви залишите на всіх контактах , тим швидше вони знову підгорять і вийдуть з ладу. Якщо знос дуже великий , то мідні деталі можна виготовити заново. Для цього можна використовувати товсті мідні клеми від згорілих запобіжників ( вставок ) , які можна знайти на будь підстанції . Котушку , якщо вона згоріла , треба перемотати . Згорає котушка в основному коли довго " ганяють " стартер або встановлюють на автомобіль електронну імпортну протиугонка , у якої є сервісна " штучка" для автоматичного запуску двигуна в певний час; якщо ця " штучка" спрацьовує , а двигун з якоїсь причини не запустився , наприклад , через слабке акумулятора , то вона , намагаючись запустити двигун , спалить втягуючий соленоїд . При перемотуванню тонкої утримуючої обмотки ми зазвичай навіть витки не вважаємо , а мотаємо дротом того ж діаметру до заповнення каркаса . Втягувальне ж обмотку , в якій використовується товстий дріт (близько 1,5 мм ) краще порахувати , хоч би шари . Коли всі "нутрощі" втягує соленоїда будуть відремонтовані , то його треба зібрати і маленьким молоточком акуратно завальцювати крайку корпусу.
З будь-яким стартером може трапитися ще одна біда . Ви повертаєте ключ запалювання в положення " SТ " , але після клацання соленоїда під капотом лунає " вр- р -р -у- ууу " , а двигун не обертається. Найчастіше це трапляється при холодному двигуні , але якщо вчасно не вжити заходів , потім відбуватиметься і при гарячому . Причина в несправності обгонів муфти провідної шестерні . У цьому випадку саму шестерню після зняття стартера можна пальцями обертати в обидві сторони , хоча вона повинна вільно обертатися тільки в одну. Якщо це трапилося , можливі два варіанти ваших дій. Можна просто нагріти моторне масло в банці і опустити туди кінець ротора стартера так , щоб обгону муфта була покрита шаром киплячого масла (взагалі- масло кипіти не буде, булькає тільки вода на дні банки). Прокип'ятивши таким чином обгону муфту хвилин десять , ви видалите з неї всю воду і частина старої , вже схожою на мило , змащення , після чого ролики в цій муфті знову придбають рухливість і весь пристрій знову зможе нормально працювати. Але якщо ви хочете все зробити надійно , а пропонований вище спосіб цієї надійності не дає , то треба розібрати муфту , всі почистити і відмити , розтягнути і поправити всі пружинки (або виготовити їх заново , що краще , т. к. старі пружинки зазвичай із за перегріву , втрачають свої пружні властивості) , змастити і знову зібрати . Кілька слів про те , як це краще зробити. Ротор ви " добудете " легко. Далі треба зняти з його кінця шестерню з муфтою , Але цьому перешкоджає стопор на кінці валу. Треба маленьким молотком збити зовнішнє колечко вниз , до шестерні , тоді ви виявите на його місці розрізне пружиняче кільце. Його треба сдернуть ( викруткою і пассатижами ) наверх , після чого зняти колечко і саму шестерню з муфтою . Развальцевать муфту , затиснувши її в лещата , можна з будь-якого боку , але краще це зробити з того боку , де металу треба відгинати менше. Не кваплячись , по колу потроху відгинайте крайку до тих пір, поки не з'явиться можливість вхопити її пассатижами і вирівняти. Тепер вийде, що корпус обгонів муфти у вас як би на дні тонкостінної труби. Візьміть плоску викрутку , а ще краще стрижень із плоским кінцем , " завалите " за допомогою наждаку всі грані на її кінці і молотком знову ж акуратно , повільно , по колу вбивайте цю викрутку або стрижень в щілину між обгінної муфтою і тонкостінної трубою. Послідовними ударами по колу ви цю трубу будете перетворювати на " трояндочку " . На якомусь етапі корпус муфти можна буде вийняти пальцями. Якщо поспішати все це виконати , то можна порвати метал , і іноді доведеться замовляти токарю нову " трубу" , щоб обжати муфту після складання. Але якщо робити все не поспішаючи , то при складанні можна використовувати стару тонкостінну трубу , тепер вже перетворену на " трояндочку " . Ми зазвичай беремо шматок (близько 5 см) водопровідної труби з внутрішнім діаметром , різним діаметру обгонів муфти до розвальцьовування ( разом з тонкостінної трубою) , або який-небудь старий підшипник з відповідним діаметром і змащуємо її всередині трансмісійним маслом , тому що в ньому є протизадирні добавки. Вставляємо в цю водопровідну трубу нашу " трояндочку " цілою частиною вниз , вкладаємо чисті і виправлені деталі , також змащені маслом , і за допомогою преса (або лещат ) все це вдавлюємо всередину до тих пір, поки " трояндочка " не перетвориться знову в циліндр . Залишилося тільки трохи обстучать корпус муфти , загнути ( завальцювати ) назад тонкостінний циліндр і після цього за допомогою надставок (тих же головок з набору ключів) продавити всю муфту далі , наскрізь , поки вона не вивалиться з водопровідної труби. Якщо при включенні стартера лунає металевий скрегіт , тобто стартер включається до того, як його шестерня зайде в зачеплення з вінцем маховика , то треба зняти стартер , розібрати його , все всередині почистити , змастити , забезпечивши тим самим переміщення Бендикс по валу , і зібрати назад . Треба також перевірити передній підшипник ( бронзову втулку ) , якщо він є, і прибрати напильником забоіни на шістці Бендикс . Після всього цього стартер , може бути , і запрацює знову.
При збірці стартера рекомендуємо для змащення використовувати для бронзових втулок тільки трансмісійне масло і для всього іншого - суміш 50% " Літола " і 50 % трансмісійного масла.
Розглянемо ще ряд несправностей , що спостерігалися в електрообладнанні японських автомобілів.
- Немає світла фар. Згоріли лампочки , запобіжники ( HEAD) , злетіли або окислювалися роз'єми на фарах ; якщо машина була битою , то обриви всередині проводів в місці удару (зовні дроти виглядають цілими ) .
- Ні габаритних вогнів. Перегоріли лампочки , при несправній генераторної установки або поганому контакті на акумуляторної батареї можуть перегоріти навіть всі ; перегорів запобіжник ( TEIL ) в салоні ; окислився або підгорів вимикач стоянкових вогнів ; внутрішні обриви проводів у битих машин.
- Ні поворотів. Якщо " аварійка " теж не працює , то , перевіривши лампочки , зняти і відремонтувати реле поворотів. У автомобілів Toyota корпус його зазвичай зелений і на ньому написано " FLASH " , у Nissan корпус реле чорний. У Toyota це реле частіше знаходиться праворуч під панеллю , в Nissan - зазвичай під приладовим щитком. Причиною згоряння реле поворотів завжди є перевантаження в ланцюгах. Це означає , що або машина була бита і десь є коротке замикання , або використані в сигнальних ліхтарях не ті лампочки. Іноді дефект викликаний несправністю в перемикачі поворотів , який потрібно зняти , розібрати і полагодити.
- Мотор грубки не працює на малих обертах. Відразу за мотором , на повітроводі , варто панелька з підходящими до неї проводами або роз'ємом , вийнявши яку ( відгвинтивши два гвинти ) , можна виявити перегорілі спіральки або розпаяний запобіжник. Ці спіральки , додаткові опори , охолоджуються потоком повітря , який створює вентилятор мотора грубки .
- Мотор грубки не працює. Спочатку треба перевірити , чи подається до нього харчування при включенні трамблера на приладовому щитку . Якщо ні , то подивіться запобіжник " BLOWER " , реле " BLOWER " , вмикач . Але частіше причина в самому моторі . Треба його зняти , розібрати , почистити. Відмова зазвичай пов'язаний із зносом щіток та їх зависанням , тому що мотор всередині заповнений водою ( конденсатом ) , яка з якоїсь причини не витекла через спеціальну дренажну трубку . Перед складанням мотора , після того як ви заміните йому щітки , відполіруєте колектор і відмиєте в бензині його підшипники , треба ці підшипники змастити . Для цього ми використовуємо декілька крапель трансмісійного масла, яким просочуємо фетровий шайбу і сам сферичний підшипник , який виготовлений з пористої бронзи.
- Не працює покажчик рівня палива. У багажнику або під заднім сидінням розкрити лючок , під ним розкрити ще один лючок , від'єднати роз'єм і вийняти весь датчик назовні. У ньому зазвичай і знаходиться дефект, що виникає або через води в бензобаку , або просто від старості.
- Не працює покажчик температури двигуна. Причина зазвичай в датчику температури. Він знаходиться біля термостата , і до нього підходить один провід . Його треба зняти і через лампочку , щоб обмежити струм , замкнути на корпус. Якщо стрілка покажчика температури полізе на максимум - замінити датчик. Якщо вона нерухома - винен сам прилад , треба знімати щиток і розбиратися. На прилад зазвичай подається сигнал від датчика температури , корпус і харчування. Іноді харчування може бути не 12 вольт , а 6 або 8 , тоді там же на щитку варто вторинний блочок живлення для покажчика температури , який 12 вольт , що беруться із запобіжника " GAUGE " , перетворює на 6 ( або 8 ) вольт ( зустрічалося на машинах фірми "Nissan" ) .
- Не працює один з моторів управління стеклами. Якщо решта мотори працюють, то треба зняти оббивку з дверей з неопускающімся ( не підіймаються ) склом , знайти мотор управління склом , роз'єднати роз'єм на проводах , що ведуть до нього , і подати через роз'єм безпосередньо на мотор 12 вольт з будь-якого акумулятора спочатку в однієї полярності , потім - в іншій. Мотор повинен почати піднімати скло , при зміні полярності він буде , навпаки , опускати скло. Якщо цього не відбувається , то мотор треба зняти , розібрати , почистити і змастити . Але іноді це не допомагає , тому що в редукторі мотора " з'їло " пластмасову шестерню в черв'ячної передачі , зазвичай через порушення в експлуатації (наприклад , скло примерзло , а ви його задумали відкрити , або почали його відкривати , бажаючи поговорити з товаришем , а товариш , щоб швидше почати розмову , вирішив допомогти склу руками і т.д.). Допоможе тільки заміна шестерні.

Категория: Інші статті | Просмотров: 441 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz