Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 23.04.2024, 20:23
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 8 » Призначення автомобільного генератора і методи перевірки
20:30
Призначення автомобільного генератора і методи перевірки

Призначення автомобільного генератора і методи перевірки

Методи перевірки автомобільного генератораПоломка генератора може призвести до передчасної "смерті" автомобіля. Не завжди можна доїхати до автосервісу на одному акумуляторі. У цій публікації описуються методи перевірки автомобільного генератора.

 

Автомобільний генератор і його призначення.

 

Генератор є своєрідною електростанцією автомобіля. Генератор розташований на двигуні і за допомогою клиновидного (поліклинового) ременя від шківа колінчастого вала приводиться в дію. Шківи мають різний діаметр, що дозволяє ротору генератора обертатися в 1,8-2,5 рази швидше колінчастого валу. Генератор виробляє електроенергію, якої достатньо для живлення всіх необхідних вузлів автомобіля, а так само для підзарядки акумулятора на холостих обертах.

 

Сучасні автомобілі оснащені генераторами змінного струму. Автомобільна начинка працює тільки в режимі постійного струму. Встановлений діодний міст (випрямний блок) забезпечує подачу постійного струму. Електроприлади автомобіля працюють при напрузі 13,8-14,7 В, тому разом з генератором працює реле-регулятор напруги, який покликаний підтримувати необхідну напругу. Сучасні автомобільні генератори оснащуються інтегральним регулятором напруги, який у народі називається «пігулка» або «шоколадка».

 

Несправності автомобільного генератора.

 

Несправності бувають механічні та електричні.

 

Електричні несправності включають в себе:

    
Знос щіток;

    
Обрив або порушення контакту електричних ланцюгів;

    
Замикання між витками обмотки ротора;

    
Вихід з ладу, хоча і не часто, діодного моста або регулятора напруги.

Ознаки, характерні для несправного генератора, можуть виникнути внаслідок інших неполадок. Про несправність реле, яке забезпечує горіння лампочки на старих моделях автомобілів, говорить постійне горіння контрольної лампочки. Наприклад, поганий контакт в запобіжному гнізді, який встановлюється в ланцюзі обмотки збудження генератора. Обгорілі контакти в замку запалювання також можуть викликати симптоми несправності генератора.

 

Причиною механічних несправностей найчастіше служить знос підшипників, що призведе до радіального биття ротора. Вібруючий ротор буде зачіпати обмотку статора, в результаті чого може статися коротке замикання. Розтягування і обрив ременя приводу генератора також не обіцяє нічого хорошого.

 

Ознаки несправності автомобільного генератора:

    
При працюючому двигуні горить або блимає лампочка розряду акумулятора;

    
Періодична розрядка або перезаряд акумулятора;

    
Тьмяно світять фари при працюючому двигуні;

    
При збільшенні кількості обертів двигуна змінюється сила світла фар. Таке допустимо тільки на старих моделях автомобілів, та й то, тільки в момент переходу до великих оборотів з холостого ходу. Надалі змін сили світла бути не повинно;

    
Від генератора виходять сторонні звуки (писк, стукіт).

Методи перевірки автомобільного генератора.

 

Перевіряти сучасні автомобілі «дідівським» методом (зняття клеми з акумулятора) категорично не можна. Такий метод перевірки може призвести не тільки до поломки генератора, але і виходу з ладу бортової електроніки. Сучасні автомобільні генератори перевіряють на спеціальному стенді або методом виміру напруги бортової мережі. Заміряється напруга спочатку на клемах акумулятора, а потім проводять замір при працюючому двигуні. При працюючому двигуні прилад повинен показувати напруга від 13,8 до 14,7 В (залежно від марки автомобіля).

 

Якщо після запуску двигуна показання приладу порядку 12 В, це говорить про несправність генератора. Показання приладу менше 13,8 В або більше 14,7 В кажуть про неполадки регулятора напруги або інші неполадки.

 

Способи усунення неполадок.

 

Механічні неполадки тягнуть за собою заміну несправних і зношених деталей, таких як щітки, підшипники або ремінь приводу. Старі автомобільні генератори потребують проточці контактних кілець. Ремінь приводу підлягає заміні при явних ознаках зносу або при закінченні терміну експлуатації, встановленого виробником. При пошкодженні обмотки ротора можна перемотати обмотку або замінити його. Автоелектрики можуть провести ремонт практично будь-якого генератора. Іноді такий ремонт значно дорожче, ніж заміна на новий агрегат. Краще проводити ремонт окремих деталей генератора. Дилерські СТО застосовують заміну генератора в зборі.

 

Причини несправностей автомобільних генераторів.

 

Знос і корозія є основними джерелами несправностей. У сучасних генераторах встановлюються закриті шарикопідшипники. Такі деталі не вимагають обслуговування при експлуатації. Їх змінюють через певний кілометраж пробігу (100-200 тисяч км). Разом з контактними кільцями спрацьовуються щітки. Захист зовнішніх клем гумовими ковпачками дозволить уникнути корозії з'єднань і проводів, що впливає на електричну частину.

Для того щоб виявити поломку електричних ланцюгів генераторної установки, необхідно мати омметр. А для того щоб провести більш точну перевірку обмотувальних вузлів, потрібне використання спеціальних приладів, наприклад, таких, як ПДО-1 - завдяки цим приладам можна здійснити пошук поломок в обмотках шляхом методу порівняння їх параметрів.

 

Для того щоб перевірити обмотку, необхідно використовувати омметр на вимірювання опору, після чого піднести його до каблучок ротора. Якщо опір в межах 1,8 ... 5 Ом, це означає, що ротор виправлений. Але у випадку, якщо омметр буде показувати дуже великий опір, це буде свідчити про те, що ланцюг обмотки збудження перервана.

 

Зазвичай в місці пайки виводів обмотки до кілець і відбуваються розриви. Щоб цього уникнути, необхідно ретельно перевіряти якість цієї пайки. Для цього можна провести перевірку голкою, якої необхідно ворушити висновки обмотки в місці самої подпайкі. Якщо відбулося потемніння або осипання ізоляції обмотки, яке можна виявити візуально, це ознака її згоряння. Згодом згоряння відбувається обрив або межвитковое замикання в обмотці, заодно, із зменшенням її опору.

 

Завдяки приладу ПДО-1 можна виявити характерне часткове межвитковое перешкоду, при якому опір обмотки практично не змінюється. Тільки після того, як проведено перевірку на опір обмотки, необхідно перевірити наявність у неї замикання. Щоб провести цю операцію, необхідно один висновок омметра піднести до будь-якого з кілець ротора, тоді інший - до його початку. У разі справної обмотки омметр буде показувати дуже великий опір. А несправному ротору необхідна заміна.

 

Поради з ремонту несправної генераторної установки

 

Розбиранні, заміні відмовили вузлів і деталей, а також, збірці і перевірці підлягає поламана генераторна установка. У більшості випадків, не тільки у використанні, але і в ремонті потрібно замінювати і встановлювати регулятор напруги, а також проводити заміну щіток. Отже, вищесказане розберемо більш докладно.

 

Щітковий вузол виймається перед розбиранням генераторної установки.

 

Щітки й щіткотримач, в крайньому випадку, при знятті задньої кришки будуть пошкоджені. Перед тим, як зняти щітковий вузол, потрібно витягти кожух, який захищає щеткодержатель. Найчастіше зустрічається, що щеткодержатель з щітками і генератор напруги виконані в одному блоці. Щоб витягти цей вузол, необхідно відкрутити гвинти кріплення, і зняти його з задньої кришки.

 

Після цієї процедури регулятор напруги без труднощі відділяється від щеткодержателя. З щеткодержателя витягуються щітки. І, якщо є необхідність їх змінити, щіткові канатики відпоювали від шин щіткотримача за допомогою паяльника. Регулятор напруги прикріплюється окремо від щеткодержателя у ряду генераторів. У такому випадку необхідно відкрутити гвинти кріплення регулятора напруги, а також відключити висновки регулятора. Після чого, потрібно витягти регулятор, відкрутити гвинти кріплення щіток або гвинти кріплення щіткотримача.

 

Вийміть з щеткодержателя щітки. Зустрічається таке, що регулятор напруги в деяких генераторних установках виконаний разом із щіткотримачем, і знаходиться у внутрішній порожнині задньої кришки. Лише тільки після розбирання генератора, можливо, їх вилучення чи встановлення.

 

Якщо витягнутий регулятор напруги і щіткотримач із щітками, то розбирання проводиться в такому порядку:

    
відкрутіть стяжні болти або (якщо такі є) гайки стяжних болтів, які знаходяться з боку задньої кришки,

    
вийміть передню кришку генератора, заодно з ротором і шківом;

    
відкрутіть гайку кріплення шківа і знімачем витягніть шків (цю операцію можна зробити на пресі);

    
вийміть шайби і вентилятор;

    
після того, як зняті з валу шпонки (якщо такі є), можна приступати до видалення передньої кришки.

Для того щоб відключити статор, необхідно від'єднати висновок статора, прибрати його з кришки; відкрутити болти, за допомогою яких кріпиться випрямний блок, і звільнити його висновки, які також є силовими висновками генератора. Вийміть випрямний блок. Для того щоб зняти передній підшипник необхідно заздалегідь витягти утримує пластину.

 

Збирати генераторну установку слід навпаки.

 

На вал на пресі і в кришку запресовуються підшипники. При запресовуванні переднього підшипника тиск повинен прилягати до обоймі зовні. А також до внутрішньої обоймі при запресовування заднього підшипника. Всі з'єднання з різьбленням потрібно добре затягувати в момент з вказівками, які дані в інструкції з використання автомобіля. У випадку встановлення нових щіток, канатики необхідно вставляти в пружини, і припаювати до шин щіткотримача. Для того щоб у момент припайки щіток щіткові канатики НЕ залилися припоєм (у тому випадку, якщо це трапиться, канатики будуть не такими гнучкими і щітки будуть не працездатні), їх потрібно тримати пассатижами недалеко від місця пайки.

 

Після того, як пайка закінчилася, необхідно ізоляційні трубки, які натягнуті на канатики, закріпити затиском за вушко, що знаходиться поблизу місця пайки. Для того щоб встановити щеткодержатель слід перевірити щітки на легке пересування в щіткотримачі. Для цього щітки утапливаются в щіткотримачі і відпускаються. Якщо все правильно встановлено, то щітки будуть рухатися без перешкод. Але в тому випадку, якщо щітки рухаються з заїдання, слід щіткові канали щеткодержателя натерти дрантям, яка змочена, наприклад, в бензині без етилу чи іншому розчиннику...

Категория: Стартер, генератор | Просмотров: 2282 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz