Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 14.05.2024, 17:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Призначення автомобільного генератора і методи перевірки
20:27
Призначення автомобільного генератора і методи перевірки

Призначення автомобільного генератора і методи перевірки

Методи перевірки автомобільного генератораПоломка генератора може призвести до передчасної "смерті" автомобіля. Не завжди можна доїхати до автосервісу на одному акумуляторі. У цій публікації описуються методи перевірки автомобільного генератора.

 

Автомобільний генератор і його призначення .

 

Генератор є своєрідною електростанцією автомобіля. Генератор розташований на двигуні і за допомогою клиновидного ( поліклинового ) ременя від шківа колінчастого вала приводиться в дію . Шківи мають різний діаметр , що дозволяє ротору генератора обертатися в 1,8-2,5 рази швидше колінчастого валу. Генератор виробляє електроенергію , якої достатньо для живлення всіх необхідних вузлів автомобіля , а так само для підзарядки акумулятора на холостих обертах.

 

Сучасні автомобілі оснащені генераторами змінного струму. Автомобільна начинка працює тільки в режимі постійного струму. Встановлений діодний міст ( випрямний блок ) забезпечує подачу постійного струму. Електроприлади автомобіля працюють при напрузі 13,8-14,7 В, тому разом з генератором працює реле- регулятор напруги , який покликаний підтримувати необхідну напругу . Сучасні автомобільні генератори оснащуються інтегральним регулятором напруги , який у народі називається «пігулка » або « шоколадка ».

 

Несправності автомобільного генератора.

 

Несправності бувають механічні та електричні .

 

Електричні несправності включають в себе:

    
Знос щіток ;

    
Обрив або порушення контакту електричних ланцюгів ;

    
Замикання між витками обмотки ротора ;

    
Вихід з ладу , хоча і не часто , діодного моста або регулятора напруги .

Ознаки , характерні для несправного генератора , можуть виникнути внаслідок інших неполадок. Про несправність реле , яке забезпечує горіння лампочки на старих моделях автомобілів , говорить постійне горіння контрольної лампочки. Наприклад , поганий контакт в запобіжному гнізді , який встановлюється в ланцюзі обмотки збудження генератора. Обгорілі контакти в замку запалювання також можуть викликати симптоми несправності генератора.

 

Причиною механічних несправностей найчастіше служить знос підшипників , що призведе до радіального биття ротора. Вібруючий ротор буде зачіпати обмотку статора , в результаті чого може статися коротке замикання . Розтягування і обрив ременя приводу генератора також не обіцяє нічого хорошого.

 

Ознаки несправності автомобільного генератора :

    
При працюючому двигуні горить або блимає лампочка розряду акумулятора;

    
Періодична розрядка або перезаряд акумулятора;

    
Тьмяно світять фари при працюючому двигуні ;

    
При збільшенні кількості обертів двигуна змінюється сила світла фар. Таке допустимо тільки на старих моделях автомобілів , та й то , тільки в момент переходу до великих оборотів з холостого ходу. Надалі змін сили світла бути не повинно ;

    
Від генератора виходять сторонні звуки ( писк , стукіт ) .

Методи перевірки автомобільного генератора.

 

Перевіряти сучасні автомобілі « дідівським » методом (зняття клеми з акумулятора) категорично не можна. Такий метод перевірки може призвести не тільки до поломки генератора , але і виходу з ладу бортової електроніки . Сучасні автомобільні генератори перевіряють на спеціальному стенді або методом виміру напруги бортової мережі . Заміряється напруга спочатку на клемах акумулятора , а потім проводять замір при працюючому двигуні. При працюючому двигуні прилад повинен показувати напруга від 13,8 до 14,7 В ( залежно від марки автомобіля).

 

Якщо після запуску двигуна показання приладу порядку 12 В , це говорить про несправність генератора. Показання приладу менше 13,8 В або більше 14,7 В кажуть про неполадки регулятора напруги або інші неполадки .

 

Способи усунення неполадок.

 

Механічні неполадки тягнуть за собою заміну несправних і зношених деталей , таких як щітки , підшипники або ремінь приводу . Старі автомобільні генератори потребують проточці контактних кілець. Ремінь приводу підлягає заміні при явних ознаках зносу або при закінченні терміну експлуатації , встановленого виробником . При пошкодженні обмотки ротора можна перемотати обмотку або замінити його . Автоелектрики можуть провести ремонт практично будь-якого генератора. Іноді такий ремонт значно дорожче , ніж заміна на новий агрегат. Краще проводити ремонт окремих деталей генератора. Дилерські СТО застосовують заміну генератора в зборі.

 

Причини несправностей автомобільних генераторів.

 

Знос і корозія є основними джерелами несправностей. У сучасних генераторах встановлюються закриті шарикопідшипники . Такі деталі не вимагають обслуговування при експлуатації. Їх змінюють через певний кілометраж пробігу ( 100-200 тисяч км) . Разом з контактними кільцями спрацьовуються щітки. Захист зовнішніх клем гумовими ковпачками дозволить уникнути корозії з'єднань і проводів , що впливає на електричну частину.

Для того щоб виявити поломку електричних ланцюгів генераторної установки , необхідно мати омметр . А для того щоб провести більш точну перевірку обмотувальних вузлів , потрібне використання спеціальних приладів , наприклад , таких , як ПДО- 1 - завдяки цим приладам можна здійснити пошук поломок в обмотках шляхом методу порівняння їх параметрів .

 

Для того щоб перевірити обмотку , необхідно використовувати омметр на вимірювання опору , після чого піднести його до каблучок ротора. Якщо опір в межах 1,8 ... 5 Ом , це означає , що ротор виправлений. Але у випадку , якщо омметр буде показувати дуже великий опір , це буде свідчити про те , що ланцюг обмотки збудження перервана .

 

Зазвичай в місці пайки виводів обмотки до кілець і відбуваються розриви . Щоб цього уникнути , необхідно ретельно перевіряти якість цієї пайки. Для цього можна провести перевірку голкою , якої необхідно ворушити висновки обмотки в місці самої подпайкі . Якщо відбулося потемніння або осипання ізоляції обмотки , яке можна виявити візуально , це ознака її згоряння. Згодом згоряння відбувається обрив або межвитковое замикання в обмотці , заодно , із зменшенням її опору .

 

Завдяки приладу ПДО- 1 можна виявити характерне часткове межвитковое перешкоду , при якому опір обмотки практично не змінюється. Тільки після того , як проведено перевірку на опір обмотки , необхідно перевірити наявність у неї замикання. Щоб провести цю операцію , необхідно один висновок омметра піднести до будь-якого з кілець ротора , тоді інший - до його початку . У разі справної обмотки омметр буде показувати дуже великий опір. А несправному ротору необхідна заміна .

 

Поради з ремонту несправної генераторної установки

 

Розбиранні , заміні відмовили вузлів і деталей , а також , збірці і перевірці підлягає поламана генераторна установка . У більшості випадків , не тільки у використанні , але і в ремонті потрібно замінювати і встановлювати регулятор напруги , а також проводити заміну щіток. Отже , вищесказане розберемо більш докладно.

 

Щітковий вузол виймається перед розбиранням генераторної установки.

 

Щітки й щіткотримач , в крайньому випадку , при знятті задньої кришки будуть пошкоджені. Перед тим , як зняти щітковий вузол , потрібно витягти кожух , який захищає щеткодержатель . Найчастіше зустрічається , що щеткодержатель з щітками і генератор напруги виконані в одному блоці. Щоб витягти цей вузол , необхідно відкрутити гвинти кріплення , і зняти його з задньої кришки.

 

Після цієї процедури регулятор напруги без труднощі відділяється від щеткодержателя . З щеткодержателя витягуються щітки. І , якщо є необхідність їх змінити , щіткові канатики відпоювали від шин щіткотримача за допомогою паяльника. Регулятор напруги прикріплюється окремо від щеткодержателя у ряду генераторів. У такому випадку необхідно відкрутити гвинти кріплення регулятора напруги , а також відключити висновки регулятора. Після чого , потрібно витягти регулятор , відкрутити гвинти кріплення щіток або гвинти кріплення щіткотримача .

 

Вийміть з щеткодержателя щітки. Зустрічається таке , що регулятор напруги в деяких генераторних установках виконаний разом із щіткотримачем , і знаходиться у внутрішній порожнині задньої кришки. Лише тільки після розбирання генератора , можливо , їх вилучення чи встановлення.

 

Якщо витягнутий регулятор напруги і щіткотримач із щітками , то розбирання проводиться в такому порядку:

    
відкрутіть стяжні болти або (якщо такі є ) гайки стяжних болтів , які знаходяться з боку задньої кришки ,

    
вийміть передню кришку генератора , заодно з ротором і шківом ;

    
відкрутіть гайку кріплення шківа і знімачем витягніть шків (цю операцію можна зробити на пресі ) ;

    
вийміть шайби і вентилятор ;

    
після того , як зняті з валу шпонки (якщо такі є ) , можна приступати до видалення передньої кришки.

Для того щоб відключити статор , необхідно від'єднати висновок статора , прибрати його з кришки ; відкрутити болти , за допомогою яких кріпиться випрямний блок , і звільнити його висновки , які також є силовими висновками генератора. Вийміть випрямний блок . Для того щоб зняти передній підшипник необхідно заздалегідь витягти утримує пластину.

 

Збирати генераторну установку слід навпаки.

 

На вал на пресі і в кришку запресовуються підшипники. При запресовуванні переднього підшипника тиск повинен прилягати до обоймі зовні. А також до внутрішньої обоймі при запресовування заднього підшипника. Всі з'єднання з різьбленням потрібно добре затягувати в момент з вказівками , які дані в інструкції з використання автомобіля. У випадку встановлення нових щіток , канатики необхідно вставляти в пружини , і припаювати до шин щіткотримача . Для того щоб у момент припайки щіток щіткові канатики НЕ залилися припоєм (у тому випадку , якщо це трапиться , канатики будуть не такими гнучкими і щітки будуть не працездатні ) , їх потрібно тримати пассатижами недалеко від місця пайки.

 

Після того , як пайка закінчилася , необхідно ізоляційні трубки , які натягнуті на канатики , закріпити затиском за вушко , що знаходиться поблизу місця пайки. Для того щоб встановити щеткодержатель слід перевірити щітки на легке пересування в щіткотримачі . Для цього щітки утапливаются в щіткотримачі і відпускаються . Якщо все правильно встановлено , то щітки будуть рухатися без перешкод . Але в тому випадку , якщо щітки рухаються з заїдання , слід щіткові канали щеткодержателя натерти дрантям , яка змочена , наприклад , в бензині без етилу чи іншому розчиннику.

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 428 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz