Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 07.05.2024, 10:55
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Принцип роботи автомобільного кондиціонера
20:44
Принцип роботи автомобільного кондиціонера

Принцип роботи автомобільного кондиціонера
Автомобільний кондиціонер працює за тим же принципом, що і звичайний побутовий холодильник, хоча і влаштований трохи по-іншому. Принцип роботи автомобільного кондиціонера такий: кондиціонер являє собою герметичну систему, заповнену фреоном і спеціальним холодильним маслом, розчинним у рідкому фреоні і не боїться низьких температур. Масло потрібно для змащення компресора і всієї системи. Теоретично, заповнити кондиціонер можна було б і звичайним пропаном, якби не його вибухонебезпечність. Для холодильних систем придумали спеціальні хлоросодержащие сполуки, які, крім безпеки, мають ще й набором потрібних характеристик.



Незважаючи на деякі відмінності між кондиціонерами на автомобілях різних виробників, принципова їх схема однакова. Ми розглянемо найпоширеніший варіант - найпростіший принцип роботи кондиціонера. Отже, ви натиснули на кнопку включення кондиціонера. Спрацювала електромагнітна муфта, сталевий притискної диск <3>, видавши характерне клацання, прімагнітілась до шківа <2>. Шків приводиться в рух ременем і, коли кондиціонер вимкнений, крутиться вхолосту. Тепер заробив компресор <1>. Компресор стискає газоподібний фреон, чому той сильно нагрівається, і жене його по трубопроводу в конденсор <4>. Найчастіше цей самий конденсор часто називають радіатором кондиціонера. У конденсорі сильно нагрітий і стислий фреон охолоджується.

Охолодитися йому допомагає вентилятор <5>, який включився на першу швидкість одночасно з компресором. Якщо автомобіль їде - ще краще, конденсор додатково обдувається потоком, що набігає повітря. Охолодившись, стислий фреон починає конденсуватися, і виходить з конденсора вже рідким. Після цього рідкий фреон проходить через ресівер-осушувач <6>. Тут від нього фільтруються продукти зносу компресора та інша бруд.

Десь в районі ресивера-осушувача, часто на ньому самому, є оглядове вічко <9>. Через нього на рідкий фреон можна помилуватися на власні очі. Взагалі-то, нічого цікавого, виглядає як газ у запальничці. Втім, вічко зроблений не для задоволення цікавості. Через нього можна візуально оцінити, наскільки система повна. Якщо частина фреону витекла в атмосферу, то при роботі компресора в вічку буде видна молочно-біла піна. На жаль, вічка є далеко не на всіх автомобілях.

Очистившись в ресівері-осушувачі, фреон тече у бік салону автомобіля, щоб виконати своє основне призначення. Кульмінація настає, коли рідкий фреон проходить через ТРВ <10>. ТРВ, він же терморегулюючий вентиль, являє собою спеціальний пристрій, що регулює перегрів пари, що виходить з випарника. (Перегрів - різниця температур на виході з випарника і кипіння холодоагенту). ТРВ встановлюють на трубопроводі, по якому рідкий фреон поступає у випарник. Якщо випарник повністю заповнений рідким фреоном, то з нього виходить насичена пара, температура якого дорівнює температурі кипіння. Регулюючий орган ТРВ закривається. Якщо з випарника виходить пара, перегрів якого перевищує установку ТРВ, то регулюючий орган ТРВ відкривається настільки, щоб площа його прохідного перетину відповідала допустимій величині. По суті, ТРВ є автоматично регульованим дроселем. Не вдаючись у термодинаміку, можна порівняти ТРВ з соплом аерозольного балончика.

Проходячи через ТРВ і потрапляючи у випарник, фреон переходить в газоподібний стан (кипить) і при цьому сильно охолоджується. Випарник <12> - це той же радіатор, тільки маленький. Крижаний фреон охолоджує випарник, а вентилятор <13> здуває з випарника холод в салон автомобіля. Пройшовши через випарник, все ще достатньо холодний фреон потрапляє знову в компресор.

Коло замикається. Частина системи від компресора до ТРВ називається напірною магістраллю, або магістраллю високого тиску. Її завжди можна визначити по тонких трубках, які теплі або гарячі. Частина ж від випарника до компресора називається зворотною магістраллю, або магістраллю низького тиску. Вона робиться з товстих трубок і на дотик крижана. Якщо в напірній магістралі під час роботи компресора тиск коливається від 7-ми до 15-ти атмосфер (в аварійних випадках і до 30-ти), то в зворотній магістралі тиск не перевищує 3.5 атмосфер. Коли кондиціонер вимкнений, тиск в обох магістралях зрівнюється і складає близько 5-ти атмосфер.

За правильною роботою системи стежать декілька датчиків. Кількість їх варіюється. У нашому випадку на ресівері-осушувачі <6> варто датчик <7> включення другої швидкості вентилятора. Коли охолоджування конденсора <4> недостатньо (ви стоїте в пробці, наприклад), тиск в напірній магістралі починає стрімко рости, а фреон в конденсорі перестає конденсуватися. Датчик реагує на стрибок тиску і включає вентилятор <5> на повну потужність. Датчик <8> вимикає компресор, якщо тиск в напірній магістралі досягає позамежних величин. Датчик <11> вимикає компресор, якщо температура випарника стає дуже низькою. Описаний принцип роботи автомобільного кондиціонера підходить для більшості сучасних моделей.

ЕКСПЛУАТАЦІЯ: КОНДИЦІОНЕР І ЗАПАХ У САЛОНІ

З часом всі володарі кондиціонерів в авто ставлять одне і те ж питання: чим так пахне в моїй машині? Чому при включенні запалення, коли починає працювати вентилятор, в обличчя б'є струмінь далеко не пахощів?

Так що ж робити для усунення запаху? Що так пахне?
Чому влітку, коли ми включаємо вентилятор після стоянки автомобіля на сонці або на спеці, особливо після нетривалої стоянки в обличчя вдаряє хвиля запаху порівнянна з тією, яку ви відчували, відкривши пральну машину в якій пролежало забуте вами тиждень тому вологу білизну?

Спочатку про походження і про джерело запаху

Коли ми вимикаємо двигун, відключається кондиціонер. І на холодні повітроводи і випарник потрапляє вологий гаряче повітря з вулиці. Потрапляючи на холодні деталі повітроводів і випарника, з повітря миттєво конденсується волога. І добре б тільки вода. Склад вологи широкий і смердючий. Волога змішується з брудом і пилом, що знаходиться в системі, зволожує цвіль, грибки і бактерії, неминуче знаходяться там. Ось вам і запах. При працюючому кондиціонері волога з силою виноситься в салон і осушується димарі. Але частина її залишається при виключенні вентилятора. І при кожному наступному включенні волога додається, множачи колонії бактерій. І з роками запах перевищує поріг терпимості нашого носа. Тому є ряд рекомендацій з експлуатації автокондиціонерів, які допоможуть уникнути такої ситуації:
1. Тримати систему сухий, по можливості вимикаючи кондиціонер незадовго до того, як ми приїжджаємо на місце стоянки. Це дозволить сконденсировавшейся волозі осушити потоком теплого повітря і зменшити подальшу конденсацію вологи, підвищивши температуру повітропроводів.
2. Використовувати салонний фільтр і регулярно перевіряти його стан, при необхідності робити заміну. Салонний фільтр допомагає уникнути попадання різного виду забруднень з вулиці на оребрение випарника при використанні режиму роботи системи вентиляції "забір повітря з вулиці"
3. У разі відсутності салонного фільтра використовувати режим "циркуляція повітря в салоні", взагалі, цей режим роботи кліматичної установки більш ефективний, оскільки дозволяє швидше набрати необхідну температуру (через випарник проходить не гаряче повітря з вулиці, а вже кілька охолоджений салонний повітря).

Що робити, якщо запах вже є, як вирішити проблему?

Тут напрошується рішення проблеми, підказане сервісами - дезінфекція. Тобто вбивання бактерій.

Чим це зробити і чим це можуть робити сервіси? Ясна річ, що хлорка вирішить всі проблеми: о) Але їзда в протигазі різко знижує огляд водія. Звернемося до лікувальних установ і запитаємо, чим вони дезінфікують все те, що їм належить дезінфікувати?

Відповідь: лізол, він же розчин крезолу на мильно-олійно основі. Застосовується для дезінфекції хірургічного інструменту (!), Рук перед операцією (!), Операційних (!) І туалетів, між іншим! А так само знищення мух, джерела холери, і прочая, прочая, прочая. Що ж це таке за диво, за своїми дезинфікуючим властивостями перевершує все відоме (і навіть хлор!)?! Це такий фенол. І саме на підставі цього фенолу випускаються професійні препарати для дезінфекції кондиціонерів в автомобілях, школах, лікарнях, мотелях тощо І стоять ці професійні засоби до 40 Доларів за (О ЖАХ!) 12 штук 250-ти грамових банок! Тобто за 3 літри. На одну обробку автомобіля виробник рекомендує використовувати? банки кошти. Ну, припустимо, на сервісах для надійності використовують одну аерозольну банку. Далі мовчу:
Отже, що нам, сиротам, робити? Підказую.
1. Дістати лізол - концентрат або лізол-містять розчини. (Бувають навіть з запахами!)
2. Розбавити чистий лізол в пропорції 1:100 (хірургічний інструмент дезінфікується при 1:20), для отримання 300-400 мл. розчину (це ж яка економія!!).
3. Залити розчин в ручній обприскувач або порожню банку з-під склоочисника, при бажанні додати парфумерні віддушки.
4. Відкрити всі вікна в машині навстіж.
5. Завести машину, включити кондиціонер на повну, максимально включити вентилятор. Направити струмінь повітря в салоні в обличчя / ноги, опустивши сопла нижче. Оскільки теоретично розчин може таки пройшовши через систему і залишитися розчином і потрапити на скло та сидіння, вживаємо заходів для запобігання цьому (хоча, думаю, зайве це. Але, бог його знає як шкіра і велюр себе поведуть, хоча використовують цей засіб буржуї і в дитячих садах на меблях і килимах.)
6. Вийти з машини і з розпилювача розбризкати в отвори повітрозабірника у лобового скла. Намагайтеся не економити і не лити струменем, а саме розбризкувати туман - це повинен робити нормальний разбризгиватель. Оскільки всі ми любимо наші машини, я б перевірив в "непомітному місці дію розчину на фарбу і скло: о):). Можна просто прикрити газетою-ганчіркою, щоб не було патьоків води по капоту. Це була дезінфекція повітропроводів (про що не пишуть сервіси - вони тільки про випарник кажуть).
7. Вимикаємо двигун. Чекаємо хвилин десять - нехай лізол веде нерівний бій (нерівний для бактерій).
8. Заводимо двигун (кондиціонер і вентилятор ми не чіпали - вони починають працювати щосили). Відкриваємо автомобіль з боку пасажира. Включаємо внутрішню рециркуляцію повітря в салоні (закриваємо доступ повітря з вулиці). Вікна відкриті. Розбризкується не економлячи водну пил під ноги пасажира, під бардачок (бардачок). Там знаходиться забір повітря при режимі рециркуляції. Повітря потрапляє на випарник і далі по системі. При можливості непогано б дістатися власне до випарника і облити його рясно. Але й так піде (при такій-то вартості процедури і можливості регулярного повтору!). Вимкнути запалювання. При необхідності (якщо все одно запах дошкуляє) повторити через день..

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 550 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz