Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 23.04.2024, 20:10
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 4 » Принцип дії парктроника і що це таке
21:39
Принцип дії парктроника і що це таке

Принцип дії парктроника і що це таке
Паркувальне пристрій або парктронік - незамінний помічник для автолюбителя в міських умовах. З його допомогою полегшується процес паркування автомобіля в обмеженому просторі. Ви зможете сміливо припаркувати свій автомобіль, не боячись зіткнення з перешкодами, які ви не можете побачити. Наприклад, якщо паркувальний стовпчик або пень дерева перебувати в НЕ зони видимості або в «мертвій зоні», то парктронік повідомить про нього. Для попередження про небезпеку, кожне паркувальне пристрій володіє звуковими і світловими сигналізаторами. У завдання парктроника входить обов'язок попереджати водія про наближення небезпеки, а також він вказує відстань до перешкоди. Ви вже зрозуміли, що парктронік є корисним пристроєм, особливо для початківця автолюбителя. Але давайте розберемося з пристроєм і конструкцією парктроника, а також познайомимося з його принципом роботи.
Основні елементи парктроника
Схема парктроника з вісьмома датчиками і екраном на рідких кристалах


Схема парктроника з вісьмома датчиками і екраном на рідких кристалах:
1 - електронний блок, 2 - датчики, 3 - звуковий сигнал; 4 - екран.

Найголовнішим пристроєм є електронний блок. Він відповідає за всю роботу парктроника, і він управляє роботою всіх систем паркувального пристрою. На багатьох сучасних пристроях, він починає працювати при включенні задньої передачі. Також, у завдання електронного блоку входить попередження про можливу несправність парктроника. Якщо трапитися така ситуація, то він негайно подасть відповідний сигнал водієві.
Основні елементи паркувальних пристроїв
Основні елементи паркувальних пристроїв:
а - виразний датчик, б і в - індикатори відстані з одного шкалою, г - індикатор відстані з двома шкалами, д - індикатор з двома шкалами і цифровим зазначенням відстані; е - рідкокристалічний дисплей, ж - електронний блок управління.

За виявленням перешкод стежать датчики. Вони встановлюються на задньому або передньому бампері автомобіля і принцип їх роботи заснований на ультразвукових хвилях. Вони постійно випромінюють хвилі, і коли в зону їх дії потрапить сторонній предмет або перешкода, то вони подають сигнал на електронний блок. Той, у свою чергу, розраховуючи по довжині хвилі відстань до перешкоди, і повідомляє про це водієві.

Залежно від самої конструкції парктроника, він може володіти різних числом датчиків. Їх кількість може становити від двох до восьми штук. Тут все гранично просто, чим більше кількість датчиків, тим більше точність парктроника.

Два датчика. Парктроніки з двома датчиками виявлення перешкоди є найдешевшими, а значить, доступні для будь-якого автолюбителя. Недолік всього лише один - через малу кількість датчиків, можуть утворюватися так звані "мертві зони". Ці датчики можуть просто не побачити деякі предмети малої товщини, які не перебувають у зоні дії датчиків. Приклад даного випадку зображений на малюнку нижче.

Паркувальне пристрій з двома датчиками може не виявити вертикальний стовпчик, що знаходиться в мертвій зоні


Парктронік з двома датчиками може не виявити вертикальний стовпчик (а), що знаходиться в "мертвій зоні".

Три або чотири датчика. Парктронік з даними кількістю датчиків є самим оптимальним по співвідношенню ціна-якість. За наявності чотирьох датчиків виявлення перешкоди виключається утворення "мертвої зони". Кількість датчиків в даному випадку (три або чотири) залежить лише від конструктивних особливостей автомобіля. Через це, парктронік з чотирма (трьома) датчиками є найпоширенішим і на прилавках магазинів представлені парктроніки компаній Parkmaster, Sho-me і спарка.

Шість датчиків. При установці парктроника з шість датчиками виявлення перешкод, чотири - встановлюють на задній бампер автомобіля, а два інших - на передній. У підсумку, парктронік пізнає перешкоди не тільки ззаду автомобіля, але і спереду. А це означає менший ризик пошкодити ваш автомобіль. Також, деякі типи парктроников з шістьма датчиками володіють перемикачем, при включенні якого в потрібне положення, активується система виявлення перешкод або тільки спереду, або тільки ззаду. Приклад такого парктроника зображений на малюнку нижче:

Схема роботи паркувального пристрої з шістьма або вісьмома датчиками при русі заднім ходом


Вісім датчиків. Принцип той же самий, що і у системи з шістьма датчиками, тільки тут чотири датчики встановлюються спереду. Парктронік з вісьмома датчиками є найдорожчим, і в теж час самим надійним у виявленні перешкод. Але є невелика особливість. Щоб не відволікати водія при русі вперед, паркувальне пристрій активізується лише при натисканні на педаль гальма. При цьому він повідомляє про перешкоду тільки при його виявленні. Це зроблено теж, щоб не відволікати водія. Також, система після декількох секунд після початку руху самостійно відключається. Цей проміжок часу може варіюється від 15 до 20 секунд. Деякі парктроніки з вісьмома датчиками володіють спеціальним вмикачем, який включає систему виявлення перешкод лише при натисканні водіїв на спеціальну кнопку. У народі парктроник з датчиками на передньому і задньому бампері отримав назву "парктроник по колу".

Ось ми і розглянули основні деталі парктроника, а також системи з різною кількістю датчиків. Тепер дізнаємося, які існують способи кріплення датчиків на бампері.

Врізні датчики. Для їх встановлення, спочатку просвердлюють отвори в бампері. Потім, у підготовлені місця встановлюють датчики парктроніка. Цей спосіб одержав найбільше поширення серед автолюбителів.

Накладні датчики. Для їх встановлення не треба нічого свердлити або переробляти, адже датчики виявлення перешкод просто приклеюються на бампера автомобіля. Але деякі автолюбителі ставляться з підозрою до такого способу кріплення датчиків. Вони вважають, що вони можуть відклеїтися при митті машини під тиском. Перевага накладних датчиків - це простота і легкість їх установки, тому використовуються в дешевих парктроника з двома (частіше) або чотирма (рідше) датчиками.

Парктронік для попередження про наближення небезпеки володіє світловими і звуковими сигналами. У якості звукового сигналу використовується біпер, який видає писк при небезпечному наближенні до перешкоди. І чим менше відстань до перешкоди, тим вище частота сигналу бипера. Вже при безпосередній близькості і небезпеки (це приблизно близько 30 сантиметрів) біпер пищить вже безперервно. В останніх моделях парктроника з'явилася можливість відключати противний звуковий сигнал і орієнтуватися тільки від світлового індикатора.

В якості світлового індикатора використовується різні індикатори.

1. Світлодіоди, які міняють колір залежно від відстані до перешкоди. Наприклад, зелений колір світлодіода означає, що до перешкоди ще велика відстань, або його зовсім не виявлено. Помаранчевий сигнал - небезпека вже близька, а червоний - вже в безпосередній близькості, далі рухатися дуже небезпечно.

2. Шкала з поділками. Чим більше горить кількість поділок, тим ближче небезпечне перешкоду. Також замість шкали може бути присутнім цифровий індикатор. Але головна їхня особливість - це наявність двох шкал, одна з яких сигналізує про перешкоду праворуч, а інша ліворуч. Це набагато полегшує процес паркування і допомагає виявити з якого боку перебувати небезпека.

паркувальна система повинна мати не менше двох світлових індикаторів
Для нормальної роботи в такій ситуації парктронік повинен мати не менше двох світлових індикаторів. Один буде вказувати відстань до стіни, другий - до автомобіля, розташованого ззаду.

3. Рідкокристалічний екран. Їм оснащуються тільки самі передові моделі парктроников, оскільки екран підвищує загальну вартість всього комплекту парктроника. Найбільш популярними серед автолюбителів є парктроник з камерою заднього виду. Їх випускають відомі фірми Sho-me і Parkmaster.

4. Парктронік з проекцією на лобове скло. Тут відстань до перешкоди виводитися прямо на лобове скло автомобіля. Це набагато зручніше традиційного парктроника, тому що не відволікає водія від дороги, адже вся інформація знаходитися перед його очима. Також, на лобове скло машини може виводитися поточна швидкість. Але парктроник з проекцією на лобове скло є не дешевим, та й багатьом автолюбителям він може просто не сподобатися.

Кожен тип парктроника володіє різними характеристиками і параметрами. Вони можуть відрізнятися по радіусу дії, гучності сигналу, кількістю датчиків і т.д. Через це, перед покупкою парктроника необхідно ретельно вивчити принцип його роботи, а бажано ознайомитися з ним на конкретному прикладі. Ретельніше підбирайте парктронік, який буде задовольняти всім вашим потребам....

Категория: Парктроніки | Просмотров: 788 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz