Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Суббота, 20.04.2024, 02:33
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 6 » Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля
20:41
Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля

Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля
Більшість простих аматорських охоронних пристроїв для автомобіля являють собою схеми , основне призначення яких - формування певних часових інтервалів : часом затримки входу в черговий режим після включення , часу звучання тривожного сигналу , часу затримки спрацьовування. І в більшості випадків всі ці тимчасові інтервали задаються за допомогою RC -ланцюгів , реалізованих на основі високоомних резисторів і оксидних конденсаторів великої ємності. У результаті надійність пристрою сильно залежить від зовнішніх чинників зміну зовнішньої температури призводить до зміни не тільки ємності оксидного конденсатора , але часто і його струму витоку , що в сукупності з високим опором резистора може перевести RC - ланцюг в режим роботи звичайного резистивного дільника напруги і таким чином вивести пристрою з ладу . Наявність підвищеної вологості так само може зробити пристрій непрацездатним , оскільки випадання роси на високоомному резистори або на конденсаторі може чинити на RC - ланцюг з високоомним резистором досить сильне шунтуючі вплив.
Пропонований пристрій відрізняється тим , що для формування тимчасових інтервалів в ньому використовується мультивібратор , який не має у своєму складі оксидних конденсаторів , і шестіразрядний двійковий лічильник. Таким чином всі інтервали задаються за допомогою одного неоксідного конденсатора.
Пристрій подає двохтональний звуковий переривчастий сигнал тривоги при спробі сторонньої людини проникнути в салон автомобіля , в моторне або багажне відділення. Наявність датчика , що реєструє коливання кузова дозволяє запобігти розкраданню коліс , стекол і інших зовнішніх елементів , а також спробу взяти машину на буксир або утягнути її на евакуатор.
Схема побудована таким чином , що при спрацьовуванні датчика спочатку відпрацьовується тимчасовий інтервал в 2-3 секунди , а після його завершення включається сигналізація. Інтервал необхідний водієві для відключення пристрою з метою зняття з охорони.
Принципова схема показана на малюнку. Всі контактні датчики включаються паралельно і підключаються до клеми "1". При їх спрацьовуванні вони повинні замикати катод діода VD1 на мінус бортсети машини ( на кузов) . Каскад на VT1 - буферний , він служить для виключення виходу з ладу мікросхеми D1 через подачі на її вхід постійної напруги від освітлювальної системи автомобіля (якщо в якості датчика використовується дверний вимикач внутрісалонного освітлення ) під час відсутності на ній напруги живлення .
При включенні живлення зарядний струм конденсатора С2 формує позитивний імпульс на виводі 8 D1.3 , в результаті позитивний імпульс з'являється на виводі 13 D2 , що призводить до обнуління лічильника D2. На його виведення 12 встановлюється нуль , який запускає мультивибратор на D1.1 і D1.2 , що виробляє імпульси частотою 1,5 Гц. Ці імпульси надходять на вхід " С" D2 і стан на його виходах змінюється послідовно перемикаючи два мультивібратора - на D3.1 D4.1 і на D3.2 D4.3 . Ці мультивібратори виробляють імпульси частотою 500 Гц і 300 Гц відповідно , які повинні надходити на акустичний випромінювач. Однак , зараз , ці сигнали на його вхід не надходять і пристрій мовчить. Досягається це блокуванням елемента D3.3 за допомогою тригера D5.3 D5.4 , який встановлюється в нульовий стан в момент включення живлення ( зарядним струмом С5 ) . Як тільки лічильник D2 дорахував до 32 - х , на його виведення 12 з'явиться одиниця , і цей тригер встановиться в одиничне стан , розблокує систему звукового сигналу і заблокує мультивибратор D1.1 D1.2 . Схема , відпрацювавши витримку в 21 секунду , перейде в режим очікування .
Тепер при спрацьовуванні датчика процес повториться , але тригер D5.3 D5.4 не блокуватиме вихід і на ключовий транзистор VT2 надійдуть тональні імпульси . Звуковий сигнал починається тоді , коли лічильник D2 дорахував до 4 -х, і припиниться як тільки він дорахував до 32 -х. Час на відключення пристрою водієм (поки D2 вважає від " 0й до " 4 " ) формується тригером D5.1 D5.2 , який у момент спрацьовування датчика встановиться в нульове стан і заблокує D3.3 . І тільки після того як D2 дорахував до 4 - х і на його виводі 5 буде одиниця цей тригер встановиться в одиничне стан і пропустить тональні імпульси через D3.3 .
Потрібно зауважити , що відразу після спрацьовування датчика вхід пристрою блокується діодом VD2 . І ніякі зміни в станах датчика не впливають на роботу пристрою до тих пір поки не припиниться сигналізація. Це дуже важливо , тому що виключає зациклення пристрою при роботі інерційного датчика гойдання кузова , який може реагувати на акустичні перешкоди від роботи звукового сигнального пристрою.
В якості датчика, що перетворює хитання кузова в електричні сигнали використовується мікроамперметр М476 / 1 від індикатора рівня запису вітчизняного магнітофона (або індикатора точного налаштування приймача) . Він піддається доробці . Потрібно розібрати його корпус ( по місцях склеювання ) , потім кінець стрілки згинають і надягають на нього невеликий вантаж , наприклад латунну шайбу М3 , і фіксують її подальшим вигином кінця стрілки. Потім магнітну систему з шайбою встановлюють в корпус індикатора , і перш ніж його заклеїти підгинають стрілку з вантажем так , щоб вона могла вільно гойдатися не зачіпаючи за деталі приладу . Збільшити місце в якому переміщається стрілка можна якщо видалити шкалу індикатора , а склейку корпусу індикатора виконати так, щоб забезпечити максимальну товщину корпусу при достатній міцності місця склейки . Клеїти можна дихлоретаном або , за його відсутності , клеєм "Момент" . Потім перероблений індикатор розташовують у корпусі пристрою таким чином , щоб при установці пристрою в автомобіль він був розташований вертикально стрілкою вниз , так щоб вона могла вільно гойдатися як маятник .
Сигнали , що формуються обмоткою датчика , що хитається в магнітному полі , посилюються операційним підсилювачем D6. Тип обраного ОУ обумовлений низькою напругою живлення , відсутністю тригерного ефекту і його високої термостабильностью . Співвідношення резисторів R15 і R17 вибрано таким чином щоб напруга на виході D6 в спокійному стані було одно 0,7 від напруги його живлення. Як тільки стрілка - датчик хитнеться на виході D6 з'являється імпульс напруги , спад якого знаходиться на рівні нуля напруги живлення . Таким чином , напряже ¬ ня на виході D6 в цей момент падає до нуля . В результаті зворотна напруга на стабілітроні VD6 збільшується і в момент перевищення його напруги стабілізації стабілітрон пробивається і його опір зменшується. Це призводить до відкривання транзистора VT1. Ів результаті , спрацювання ¬ ня маятникового датчика сприймається логічною схемою також як і замикання контактів контактних датчиків.
Конденсатор С6 служить для компенсації паразитних коливань в ланцюзі датчика. Резистор R13 служить для установки
чутливості датчика.
Мікросхеми живляться напругою 9В від стабілізатора на транзисторі VT3. Напруга бортсети надходить : " плюс" на клему "4" , "мінус" на клему "2". Звуковипромінювача включається між клемами "3" і "4". В якості звуковипромінювача
використовується сигнал від " жигулів " , з віддаленим переривачем струму (напруга надходить тепер безпосередньо на котушку ) . Після такої переробки сигнал з " зумера " перетворюється на " електромагнітний телефон" . Максимум його АЧХ лежить в межах 250-600 Гц , саме тому обрані дві тональні частоти 300 і 500 Гц. замість такого
звуковипромінювача можна використовувати потужну високочастотну динамічну головку , в
цьому випадку звучання буде тихіше , але можна буде встановити тональні частоти в більш широкому діапазоні.
Оскільки через транзистор VT2 протікає досить високий струм його потрібно встановити на радіатор.
В якості корпусу для влаштування
використовується корпус від несправного електронного комутатора безконтактної системи запалювання автомобіля УАЗ або "Волга". Радіатор цього корпусу спільно з діелектричною прокладкою використовується для установки транзистора VT2.
Монтаж об'ємний , всі мікросхеми приклеюються " догори ногами " до демонтований ¬ ної плати цього комутатора за допомогою клею "Момент- 1". Потім монтаж ведеться на висновках цих мікросхем та на наявних монтажних доріжках цієї плати за допомогою висновків деталей і монтажних провідників. Три клеми , наявні на цьому корпусі використовуються під клеми "1" , "3" і "4". Клема "2" - болт прикручений до кріплення корпусу (загальний мінус з'єднаний з корпусом ) .
Індикатор- датчик кріпиться латунним кронштейном до плати , в якій потрібно зробити під нього виріз . Під тумблер S1 і резистор R13 в боковині корпусу свердлити отвори .
У пристрої використані резистори МЛТ , конденсатори К73 - 17 ( С1 , С2 , С5 ) , К50 - 35 ( С7 ) і К10 -7 інші. Транзистор КТ502 можна замінити на КТ3107 , КТ361 , або навіть МП39 -42. Транзистор КТ815 можна замінити на КТ817 , КТ604 , КТ807 .
Мікросхеми К176 можна замінити на К561 , проте в 561- й серії немає аналога мікросхеми К176ІЕ1 , але його можна замінити мікросхемою К561ІЕ10 , обидва лічильника якої включити послідовно .
Налаштування полягає в установці постійної напруги на виході ОП в стані спокою , рівного 0,7-0,8 від напруги живлення шляхом підбору опору резистора R17.
Всі тимчасові інтервали можна збільшити або зменшити зміною параметрів RC -ланцюга R1C1 . Крім того співвідношення постійних часу можна змінювати змінюючи підключення виходів лічильника . Наприклад , якщо потрібно затримка спрацьовування не 2,7 секунд , а 5,5 секунд потрібно провід, що йде до висновку 5 D2 відключити від цього висновку і підключити до висновку 10 . Звичайно в цьому випадку час звучання сирени дещо скоротиться , оскільки загальний час по раніше залишиться рівним 21 секунді .
Якщо двотональна сирена не потрібна можна виключити мультивібратори на елементах D3.1 D4.1 і D3.2 D4.3 , а висновок 11 D3.3 підключити безпосередньо до висновку 3 D2. У цьому випадку транзистор VT2 потрібно замінити на КТ815 , а клему "3 " підключити до штатного реле звукового сигналу автомобіля (якщо у вашому автомобілі сигнал включається без реле його потрібно буде встановити . Зручно використовувати реле звукового сигналу від ВАЗ- 2108-21099 з металевим кронштейном для кріплення ) . У такому випадку транзистору VT2 радіатор не знадобиться і пристрій можна буде зібрати в будь-якому відповідному пластмасовому корпусі. Якщо потрібно тільки контактний датчик , а датчику гойдання немає необхідності , мікросхема D6 і вся її " обв'язка " , включаючи і VD6 виключається .

Категория: Своїми руками | Просмотров: 407 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz