Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Четверг, 25.04.2024, 19:58
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля
22:19
Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля

Надійне цифрове охоронний пристрій для вашого автомобіля
Більшість простих аматорських охоронних пристроїв для автомобіля являють собою схеми, основне призначення яких - формування певних часових інтервалів: часом затримки входу в черговий режим після включення, часу звучання тривожного сигналу, часу затримки спрацьовування. І в більшості випадків всі ці тимчасові інтервали задаються за допомогою RC-ланцюгів, реалізованих на основі високоомних резисторів і оксидних конденсаторів великої ємності. У результаті надійність пристрою сильно залежить від зовнішніх чинників зміну зовнішньої температури призводить до зміни не тільки ємності оксидного конденсатора, але часто і його струму витоку, що в сукупності з високим опором резистора може перевести RC-ланцюг в режим роботи звичайного резистивного дільника напруги і таким чином вивести пристрою з ладу. Наявність підвищеної вологості так само може зробити пристрій непрацездатним, оскільки випадання роси на високоомному резистори або на конденсаторі може чинити на RC-ланцюг з високоомним резистором досить сильне шунтуючі вплив.
Пропонований пристрій відрізняється тим, що для формування тимчасових інтервалів в ньому використовується мультивібратор, який не має у своєму складі оксидних конденсаторів, і шестіразрядний двійковий лічильник. Таким чином всі інтервали задаються за допомогою одного неоксідного конденсатора.
Пристрій подає двохтональний звуковий переривчастий сигнал тривоги при спробі сторонньої людини проникнути в салон автомобіля, в моторне або багажне відділення. Наявність датчика, що реєструє коливання кузова дозволяє запобігти розкраданню коліс, стекол і інших зовнішніх елементів, а також спробу взяти машину на буксир або утягнути її на евакуатор.
Схема побудована таким чином, що при спрацьовуванні датчика спочатку відпрацьовується тимчасовий інтервал в 2-3 секунди, а після його завершення включається сигналізація. Інтервал необхідний водієві для відключення пристрою з метою зняття з охорони.
Принципова схема показана на малюнку. Всі контактні датчики включаються паралельно і підключаються до клеми "1". При їх спрацьовуванні вони повинні замикати катод діода VD1 на мінус бортсети машини (на кузов). Каскад на VT1 - буферний, він служить для виключення виходу з ладу мікросхеми D1 через подачі на її вхід постійної напруги від освітлювальної системи автомобіля (якщо в якості датчика використовується дверний вимикач внутрісалонного освітлення) під час відсутності на ній напруги живлення.
При включенні живлення зарядний струм конденсатора С2 формує позитивний імпульс на виводі 8 D1.3, в результаті позитивний імпульс з'являється на виводі 13 D2, що призводить до обнуління лічильника D2. На його виведення 12 встановлюється нуль, який запускає мультивибратор на D1.1 і D1.2, що виробляє імпульси частотою 1,5 Гц. Ці імпульси надходять на вхід "С" D2 і стан на його виходах змінюється послідовно перемикаючи два мультивібратора - на D3.1 D4.1 і на D3.2 D4.3. Ці мультивібратори виробляють імпульси частотою 500 Гц і 300 Гц відповідно, які повинні надходити на акустичний випромінювач. Однак, зараз, ці сигнали на його вхід не надходять і пристрій мовчить. Досягається це блокуванням елемента D3.3 за допомогою тригера D5.3 D5.4, який встановлюється в нульовий стан в момент включення живлення (зарядним струмом С5). Як тільки лічильник D2 дорахував до 32-х, на його виведення 12 з'явиться одиниця, і цей тригер встановиться в одиничне стан, розблокує систему звукового сигналу і заблокує мультивибратор D1.1 D1.2. Схема, відпрацювавши витримку в 21 секунду, перейде в режим очікування.
Тепер при спрацьовуванні датчика процес повториться, але тригер D5.3 D5.4 не блокуватиме вихід і на ключовий транзистор VT2 надійдуть тональні імпульси. Звуковий сигнал починається тоді, коли лічильник D2 дорахував до 4-х, і припиниться як тільки він дорахував до 32-х. Час на відключення пристрою водієм (поки D2 вважає від "0й до" 4 ") формується тригером D5.1 D5.2, який у момент спрацьовування датчика встановиться в нульове стан і заблокує D3.3. І тільки після того як D2 дорахував до 4 -х і на його виводі 5 буде одиниця цей тригер встановиться в одиничне стан і пропустить тональні імпульси через D3.3.
Потрібно зауважити, що відразу після спрацьовування датчика вхід пристрою блокується діодом VD2. І ніякі зміни в станах датчика не впливають на роботу пристрою до тих пір поки не припиниться сигналізація. Це дуже важливо, тому що виключає зациклення пристрою при роботі інерційного датчика гойдання кузова, який може реагувати на акустичні перешкоди від роботи звукового сигнального пристрою.
В якості датчика, що перетворює хитання кузова в електричні сигнали використовується мікроамперметр М476 / 1 від індикатора рівня запису вітчизняного магнітофона (або індикатора точного налаштування приймача). Він піддається доробці. Потрібно розібрати його корпус (по місцях склеювання), потім кінець стрілки згинають і надягають на нього невеликий вантаж, наприклад латунну шайбу М3, і фіксують її подальшим вигином кінця стрілки. Потім магнітну систему з шайбою встановлюють в корпус індикатора, і перш ніж його заклеїти підгинають стрілку з вантажем так, щоб вона могла вільно гойдатися не зачіпаючи за деталі приладу. Збільшити місце в якому переміщається стрілка можна якщо видалити шкалу індикатора, а склейку корпусу індикатора виконати так, щоб забезпечити максимальну товщину корпусу при достатній міцності місця склейки. Клеїти можна дихлоретаном або, за його відсутності, клеєм "Момент". Потім перероблений індикатор розташовують у корпусі пристрою таким чином, щоб при установці пристрою в автомобіль він був розташований вертикально стрілкою вниз, так щоб вона могла вільно гойдатися як маятник.
Сигнали, що формуються обмоткою датчика, що хитається в магнітному полі, посилюються операційним підсилювачем D6. Тип обраного ОУ обумовлений низькою напругою живлення, відсутністю тригерного ефекту і його високої термостабильностью. Співвідношення резисторів R15 і R17 вибрано таким чином щоб напруга на виході D6 в спокійному стані було одно 0,7 від напруги його живлення. Як тільки стрілка-датчик хитнеться на виході D6 з'являється імпульс напруги, спад якого знаходиться на рівні нуля напруги живлення. Таким чином, напряже ¬ ня на виході D6 в цей момент падає до нуля. В результаті зворотна напруга на стабілітроні VD6 збільшується і в момент перевищення його напруги стабілізації стабілітрон пробивається і його опір зменшується. Це призводить до відкривання транзистора VT1. Ів результаті, спрацювання ¬ ня маятникового датчика сприймається логічною схемою також як і замикання контактів контактних датчиків.
Конденсатор С6 служить для компенсації паразитних коливань в ланцюзі датчика. Резистор R13 служить для установки
чутливості датчика.
Мікросхеми живляться напругою 9В від стабілізатора на транзисторі VT3. Напруга бортсети надходить: "плюс" на клему "4", "мінус" на клему "2". Звуковипромінювача включається між клемами "3" і "4". В якості звуковипромінювача
використовується сигнал від "жигулів", з віддаленим переривачем струму (напруга надходить тепер безпосередньо на котушку). Після такої переробки сигнал з "зумера" перетворюється на "електромагнітний телефон". Максимум його АЧХ лежить в межах 250-600 Гц, саме тому обрані дві тональні частоти 300 і 500 Гц. Замість такого
звуковипромінювача можна використовувати потужну високочастотну динамічну головку, в
цьому випадку звучання буде тихіше, але можна буде встановити тональні частоти в більш широкому діапазоні.
Оскільки через транзистор VT2 протікає досить високий струм його потрібно встановити на радіатор.
В якості корпусу для влаштування
використовується корпус від несправного електронного комутатора безконтактної системи запалювання автомобіля УАЗ або "Волга". Радіатор цього корпусу спільно з діелектричною прокладкою використовується для установки транзистора VT2.
Монтаж об'ємний, всі мікросхеми приклеюються "догори ногами" до демонтований ¬ ної плати цього комутатора за допомогою клею "Момент-1". Потім монтаж ведеться на висновках цих мікросхем та на наявних монтажних доріжках цієї плати за допомогою висновків деталей і монтажних провідників. Три клеми, наявні на цьому корпусі використовуються під клеми "1", "3" і "4". Клема "2" - болт прикручений до кріплення корпусу (загальний мінус з'єднаний з корпусом).
Індикатор-датчик кріпиться латунним кронштейном до плати, в якій потрібно зробити під нього виріз. Під тумблер S1 і резистор R13 в боковині корпусу свердлити отвори.
У пристрої використані резистори МЛТ, конденсатори К73-17 (С1, С2, С5), К50-35 (С7) і К10-7 інші. Транзистор КТ502 можна замінити на КТ3107, КТ361, або навіть МП39-42. Транзистор КТ815 можна замінити на КТ817, КТ604, КТ807.
Мікросхеми К176 можна замінити на К561, проте в 561-й серії немає аналога мікросхеми К176ІЕ1, але його можна замінити мікросхемою К561ІЕ10, обидва лічильника якої включити послідовно.
Налаштування полягає в установці постійної напруги на виході ОП в стані спокою, рівного 0,7-0,8 від напруги живлення шляхом підбору опору резистора R17.
Всі тимчасові інтервали можна збільшити або зменшити зміною параметрів RC-ланцюга R1C1. Крім того співвідношення постійних часу можна змінювати змінюючи підключення виходів лічильника. Наприклад, якщо потрібно затримка спрацьовування не 2,7 секунд, а 5,5 секунд потрібно провід, що йде до висновку 5 D2 відключити від цього висновку і підключити до висновку 10. Звичайно в цьому випадку час звучання сирени дещо скоротиться, оскільки загальний час по раніше залишиться рівним 21 секунді.
Якщо двотональна сирена не потрібна можна виключити мультивібратори на елементах D3.1 D4.1 і D3.2 D4.3, а висновок 11 D3.3 підключити безпосередньо до висновку 3 D2. У цьому випадку транзистор VT2 потрібно замінити на КТ815, а клему "3" підключити до штатного реле звукового сигналу автомобіля (якщо у вашому автомобілі сигнал включається без реле його потрібно буде встановити. Зручно використовувати реле звукового сигналу від ВАЗ-2108-21099 з металевим кронштейном для кріплення). У такому випадку транзистору VT2 радіатор не знадобиться і пристрій можна буде зібрати в будь-якому відповідному пластмасовому корпусі. Якщо потрібно тільки контактний датчик, а датчику гойдання немає необхідності, мікросхема D6 і вся її "обв'язка", включаючи і VD6 виключається.

Категория: Автосигналізації та протиугонки | Просмотров: 606 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz