Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 26.04.2024, 23:29
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 3 » Як працює автомобільний кондиціонер ?
20:01
Як працює автомобільний кондиціонер ?

Як працює автомобільний кондиціонер ?
Як працює автомобільний кондиціонер ?
Зазвичай , це питання люди ставлять собі в той момент , коли кондиціонер вже не працює. Бо перш , ніж щось лагодити , деякі хочуть з'ясувати , що зламалося . Взагалі кажучи , автомобільний кондиціонер по суті дуже схожий на звичайний побутовий холодильник. Складається він з декількох частин:

    
компресор ;
    
конденсатор (він же конденсор ) , частіше відомий під ім'ям радіатора кондиціонера з додатковим вентилятором;
    
ресивер - осушувач ;
    
терморегулірующий вентиль ( ТРВ ) або дросель ( розширювальна трубка) ;
    
випарник ;
    
акумулятор;
    
кілька трубок і шлангів , які з'єднують ці вузли один з одним ;
    
декілька датчиків тиску на чолі з блоком управління;
    
трохи холодоагенту ( фреону ) і спеціального масла всередині цього господарства .

Принцип дії простий :
Компресор стискає газоподібний холодоагент до 12-20 бар, який від цього нагрівається до 50- 80oградусовC , і закачує його в конденсатор. У конденсаторі фреон охолоджується за рахунок хорошого теплообміну з навколишнім повітряним середовищем ( набігаючий потік повітря при русі автомобіля або обдув додатковим вентилятором при зупинці авто) і перетворюється в рідину на внутрішніх стінках конденсатора. Потім рідкий фреон потрапляє в ресивер - осушувач , де відбувається фільтрація холодоагенту від бруду , осушення його від води селикогелем і відділення рідкої частини від газоподібної . Після ресивера рідкий фреон проходить через маленький отвір ( ТРВ або розширювальну трубку ), від чого тиск холодоагенту різко падає до 1-3 бар , і потрапляє у випарник. Випарник - це той же конденсатор , тільки іншої форми , його завдання - забезпечити ефективний теплообмін між холодоагентом і проходять через соти випарника повітрям. Так от , коли рідкий фреон з низьким тиском потрапляє у випарник , то він починає інтенсивно випаровуватися і перетворюватися знову в газ (звідси і назва « випарник » ) , охолоджуючи при цьому сам випарник до 0 - 10oС . Газоподібний фреон під низьким тиском знову потрапляє в компресор , де стискається , і цикл замикається . Для змащення компресора використовується невелика кількість спеціального масла , яке розчиняється в рідкому холодоагенті . Вентилятор обігрівача салону прокачує через холодний випарник повітря , який від цього охолоджується. Весь процес роботи контролюється блоком управління за допомогою декількох датчиків тиску і температури , розташованих у різних частинах системи .

Як бачите , все досить просто . І працював би цей « холодильник» подібно мільйонам побутових холодильників десятки років без жодного ремонту , якби не постійна вібрація , перепади температур , вологість і шкідлива навколишнє середовище , не кажучи вже про недотримання тобою правил експлуатації ..

КОМПРЕССОР
( ПРО КОРИСТЬ БРУДУ , СОЛІ , ВОДИ І ІНШИХ ФАКТОРІВ )
Компресор - це серце всієї системи автокондиціонера . Під компресором ми розуміємо власне компресор , електромагнітну муфту і приводний шків з підшипником .

Компресор виконує дві функції: стискає газоподібний холодоагент з 1-3 бар до 12-20 бар і забезпечує циркуляцію фреону по системі.

Являє собою досить складний , точний і , як наслідок , дорогий (від 800 $) механізм . Компресор дуже «боїться» бруду , рідкого фреону на всмоктуючої стороні , роботи « насухо» ( без мастила або з недостатнім її кількістю ) , занадто великих тисків (більше 30 бар) і високих (понад 90oС ) температур. Накопичилася в системі бруд (механічні домішки ) призводить до дуже швидкого зносу компресора , і ремонтувати його буде неможливо.

Звідки береться бруд ?

Наприклад , вашому авто робили небудь ремонт і розібрали систему , а потім якусь трубку забули на місце поставити або зняли згнилий конденсор , а нового ви так і не купили. Ви проїздили зиму на машині , а в системі чого тільки немає - і сіль , і бруд , і вода. Якщо тепер « забуту » трубку просто на місце поставити , систему заправити і запустити , то Ваш компресор не жилець більше. Таких клієнтів у нас щоліта не один десяток набирається . « Заправився » такий автолюбитель у хлопчиська з балоном фреону на газоні і через день -другий до нас приїжджає на заміну компресора і промивку всієї системи.

Або, припустимо , заправили Вам кондиціонер після якого-небудь ремонту фреоном , а масла не додали потрібної кількості . Звичайно , в системі завжди є масло. Адже якщо фреон і випарувався з системи повністю , то масла хоч трохи , але залишилося . Погано тільки , що недостатньо. Ось і працює компресор як токарний верстат - сам себе на стружку переробляє , а стружку цю по всій системі жене . Добре , якщо вчасно вдалося виявити непорядок . Тоді можна обійтися тільки промиванням всієї системи. А якщо ні - шукайте інший компресор. Рідкий фреон на вході компресора - це динаміт. Призводить до гідроударів в компресорі з наступною заміною цього дорогого агрегату. Потрапити рідина в компресор може в кількох випадках : неправильно зібрали систему , заправляли неправильно (на деяких моделях а / м сервісні клапани розташовані безпосередньо на компресорі ) , закачали холодоагенту понад усяку міру .

Високі температури і тиску також дуже небезпечні. На більшості сучасних компресорів встановлені датчики температури і запобіжні клапани. Якщо температура досягає критичної , то блок управління просто відключає привід компресора. Якщо ж тиск у системі зашкалило за 30 бар , то спрацьовує запобіжний клапан , який просто скидає весь фреон в атмосферу. Видовище не для слабкодухих - щось середнє між вибухом парового котла і літаком на зльоті.
Про ПРИВОДНОЙ муфти, шків і підшипників
Приводний шків обертається на двухрядном радіально- наполегливому підшипнику , який , у свою чергу , насаджений на шийку компресора. На тілі компресора укріплений також електромагніт циліндричної форми. І завершує картину кругла притискна пластина на пружинному або гумовому підвісі. Шків на підшипнику приводиться в обертання від коленвала двигуна приводним ременем , і обертається весь час , поки працює мотор , незалежно від того , включений кондиціонер чи ні. Коли ми включаємо кнопочку А / С в авто , на електромагніт надходить +12 В. Магніт нестримно тягне до себе притискну пластину , жорстко « сидить » на валу компресора і притискає її до шківа . Компресор завращался . Дуже схоже на зчеплення , тільки роль ноги , гнітючої на педаль , виконує електричний магніт.

У всій цій конструкції найчастіше « накривається » підшипник . Перша ознака - характерний шум з боку компресора. Добре , якщо компресор приводиться в дію окремим ременем - якщо підшипник заклинило , можна зняти ремінь. Якщо ні - потрібен евакуатор. Рідше виходять з ладу підвіс , притискна пластина або шків . Обрив в електромагнітної котушці зустрічається ще рідше.
РЕМОНТ
Якщо компресор безнадійно постраждав - заклинив , отримав гідроудар , то дешевше його замінити , ніж полагодити. На що можна замінити ? Можна купити оригінальний , але дорогий. Можна спробувати пошукати аналог вартістю близько 400 $ , але успіх в цих пошуках найчастіше вельми сумнівний . Можна добути оригінальний б / у в хорошому стані за 200-300 $ . Який варіант вибрати - рішення за Вами.

При заміні компресора в будь-якому випадку необхідно ретельно промити систему кондиціонера - інакше доведеться ще разок пошукати відповідний компресор. Промивається система спеціальними фреонами , процедура досить клопітна , і варто пристойно.

Несправність муфти , шківа або підшипника усувається дуже просто - заміною на справні . На деяких машинах виходить міняти ці деталі без зняття компресора , на деяких - ні , тоді доводиться проводити весь комплекс за новою заправці системи холодоагентом .
конденсорі
Конденсор (він же конденсатор , він же радіатор кондиціонера) знаходиться відразу за переднім бампером перед радіатором охолодження двигуна. У конденсаторі фреон охолоджується за рахунок хорошого теплообміну з навколишнім повітряним середовищем ( набігаючий потік повітря при русі автомобіля або обдув додатковим вентилятором при зупинці авто) і конденсується ( перетворюється в рідину ) на внутрішніх стінках конденсора .

Особливості його розташування в підкапотному просторі і високі тиску (до 30 атмосфер в пробці в жаркий день) і викликають , як правило , його типові «хвороби ».

Перша хвороба - це негерметичність . Негерметичність виникає як внаслідок корозії ( конденсор , як правило , алюмінієвий і на нього потрапляє велика кількість хімічно активних антігололедних реагентів , бруду і води з доріг ) , так і внаслідок механічних ушкоджень ( відлетілий під коліс попереду автомобіля, що йде камінь , пошкодження через ДТП , некомпетентний сервіс). У разі механічних пошкоджень конденсор , як правило , можна заварити (використовується аргонно - дугове зварювання , так як на повітрі алюміній швидко окислюється ), або « напилити » ( використовується обладнання « Дімет 402 » , що дозволяє шляхом подачі з надзвуковою швидкістю нагрітої порошкоподібної суміші алюмінію з цинком домогтися високого ступеня адгезії) . У випадках , коли негерметичність викликана корозією , доцільність ремонту такого конденсора залежить від ступеня « гнилість ». Набагато простіше і дешевше в деяких випадках поміняти його на новий або б / у. Є моделі (наприклад , Daewoo Nexia ) , для яких заміна конденсора мало не пункт щорічного ТО. Благо , що вартість нового конденсора на цю модель становить близько 90 у.о. Але в деяких випадках , коли вартість оригінальної запчастини доходить до 500 доларів і вище , ми рекомендуємо підібрати неоригінал або б / у. Причому необов'язково саме з цією моделлю. Головне , щоб конденсор підходив по посадкових місцях , а магістралі можна перетравити.

Друга хвороба - це зовнішнє забруднення самого конденсора і простору між ним і радіатором охолодження , яке призводить до погіршення теплообміну , наслідком чого є підвищення тиску в системі (яке , у свою чергу , призводить до появи нових витоків холодоагенту ), підвищення температури охолоджуючої рідини (аж до закипання ) і , нарешті , відсутності холоду в салоні. Досить часто в період цвітіння тополь нам розповідають про одних і тих же симптомах : система загалом справна , кондиціонер видає покладену температуру , але ... тільки в русі. Варто тільки стати в пробці і комфортна прохолода пропадає. Причина цього , як правило , криється в тому , що конденсор зовні покритий « шубою » з тополиного пуха, комах , масла , бруду та залишків збитого ще позаторік велосипедиста. Усувається така несправність очищенням і миттям . Тут головне не перестаратися з напором струменя води (так як можна запросто погнути платівки конденсора ) і не забути , відкрутивши кронштейни радіатора охолодження двигуна , помити простір між ним і конденсором . І взагалі таку процедуру рекомендується проробляти як мінімум двічі на рік.

І , нарешті , третя хвороба - це відмова додаткового вентилятора , що також призводить до погіршення теплообміну і відсутності прохолоди в салоні в ті моменти , коли автомобіль не рухається . Лікується така хвороба ремонтом або заміною вентилятора на новий або б / у.
Ресівері-осушувачі , АККУМУЛЯТОР
Ресивер - осушувач (далі - просто ресивер) використовується в системах з ТРВ і виконує кілька функцій одночасно: фільтрує холодоагент , очищаючи його від механічних домішок , осушує фреон від вологи і відокремлює рідку складову сконденсованого в конденсаторі холодоагент від газоподібної . Конструктивно являє металевий циліндричний стакан з двома отворами: входом і виходом . Найчастіше на верхній кришці розташовуються оглядове віконце у вигляді скляного « вічка» і датчик тиску холодоагенту. Всередині цього « склянки » розташовані сітчастий фільтр і абсорбуючі компоненти . Фільтр служить для очищення фреону від механічних домішок , абсорбер - для видалення вологи з холодоагенту.

Можлива несправність ресивера - розгерметизація корпусу. Можливі витоку холодоагенту з-під вхідних / вихідних магістралей або датчика - лікується заміною ущільнень або датчика. Витоку -під оглядового віконця призводять до заміни ресивера на новий. Оглядове віконце - чудова штука , дуже допомагає оцінити роботу кондиціонера. У це віконце видно , як циркулює по системі фреон - якщо бачимо , що холодоагент в ресівері рідкий , без бульбашок газу , то це означає , що конденсація фреону хороша . Якщо у віконці помітна піна , багато бульбашок , то це говорить або про погану конденсації , або про нестачу холодоагенту в системі. Зіставляючи візуальну картину в « вічку » з показаннями контрольних приладів , можна добре зрозуміти , що відбувається в системі.

При заміні заклинило компресора кондиціонера ресивер підлягає обов'язковій заміні на новий.

Акумулятор використовується у всіх системах з розширювальної трубкою і в деяких системах з ТРВ . Являє собою закриту металеву банку з одним входом і одним виходом . Його завдання - акумулювати в собі рідкий фреон , що вийшов з випарника і можливі надлишки рідкого масла , пропускаючи через себе тільки газоподібну складову. Встановлюється на ділянці випарник - компресор і охороняє «серце » системи - компресор - від руйнівного гідроудару .

З несправностей можна виділити порушення герметичності по корпусу або в місцях підведення магістралей . Несправності усуваються тим же способом , що і в ресивері.

При заміні компресора акумулятор досить ретельно промити.
ТРВ ( теплорегулюючі вентилем ) , розширювальних ТРУБКА
Назва дуже солідне , і функція у них теж важлива - забезпечити перепад тиску холодоагенту з метою значного зниження температури випаровування фреону ( до 0 - 10oС ) . Адже якщо у випарник подати рідкий фреон прямо з конденсатора , то він теж буде випаровуватися , тільки при температурі градусів так під 70 < sup > С - це вже обігрівач , а не кондиціонер вийде! По своїй фізичній природі ці пристрої - це ділянки з високим гідродинамічним опором. А на ділі все дуже просто: ТРВ - це тонке отвір з регульованим перерізом , оформлене у вигляді металевої коробочки з входом (отвір тонший ) , виходом ( товстіший ) і капілярної трубкою ( вона розташована на випарнику ) , заповненої фреоном . Кріпиться ТРВ або на випарнику , або в безпосередній близькості від нього. У вузький отвір ТРВ поміщена рухома голка з нерівномірним поперечним перерізом. Голка переміщається під впливом тиску фреону в капілярної трубці , регулюючи кількість фреону , що потрапляє у випарник. Це потрібно для більш ефективної роботи кондиціонера. Принцип роботи пристрою дуже схожий на принцип роботи термостата двигуна. Розширювальна трубка влаштована ще простіше: в пластмасовій втулці запрессована тонка латунна трубочка . Вся конструкція оточена тонкою сіточкою -фільтром і розташовується в трубопроводі високого тиску (зазвичай в місці стику двох частин ), найчастіше неподалік від випарника .

Які несправності виникають в цих деталях ?

Звичайний засмічення вузького отвори. У рідкісних випадках ТРВ лікується від цього ретельної промиванням. В інших випадках необхідна заміна .

Іноді в ТРВ капілярна трубка виходить з ладу , тоді теж необхідна заміна ТРВ .
випарник
Випарник - це той же конденсатор , тільки іншої форми , його завдання - забезпечити ефективний теплообмін між холодоагентом і проходять через соти випарника повітрям. Коли рідкий фреон з низьким тиском потрапляє у випарник , він починає інтенсивно випаровуватися і перетворюватися знову в газ (звідси і назва - випарник !) , Поглинаючи при цьому велику кількість тепла , охолоджуючи сам випарник до 0-10 < sup > С і конденсуючи на собі вологу з салону.

Випарник , також як і конденсор , виготовлений з алюмінію і тому теж нерідко страждає від корозії. На нього , звичайно , меншою мірою впливають несприятливі фактори навколишнього середовища , але і його умови знаходження далекі від ідеальних . Справа в тому , що при роботі кондиціонера на випарнику конденсується волога з салону автомобіля ( тому рекомендується включати кондиціонер в туман , дощ і т.п. - скла не пітніють ) . Перепади температур , пил і волога і роблять свою «чорну справу ». Відремонтувати випарник набагато складніше, тому що місце витоку холодоагенту не завжди доступно через конструктивні особливості цього вузла . Крім того , сам випарник знаходиться під « торпедо » , і процес його зняття і установки деколи вимагає значних витрат .

На щастя , негерметичність випарника - досить рідкісна несправність , на відміну від іншої проблеми - неприємного запаху в салоні. Зазвичай цей запах люди, що служили в армії або жили в студентському гуртожитку , ідентифікують як запах не праних тижнів два шкарпеток. Насправді цей специфічний запах здалека не шкарпетки , забуті в бардачку попереднім власником авто , а бактерії, що живуть на випарнику . Там для них дуже сприятливе середовище - постійна вологість , шар пилу. Бактерії ці неприємні не тільки запахом , але і тим , що вони потрапляють в наші легені , викликаючи простудні та алергічні захворювання. Дуже часто доводиться чути скарги клієнтів : « Тільки включу кондиціонер , і тут же соплі і кашель ». Позбутися від всіх вищеописаних неприємностей ми пропонуємо за допомогою препарату Terosept від компанії Teroson . Цей препарат не тільки вбиває всі бактерії , але і перешкоджає їх повторній появі. Випарник обробляється Terosept'ом або після демонтажу , або через димарі і дренажний отвір в кожусі випарника.

Наступна неприємність якраз і пов'язана з дренажним отвором в кожусі випарника. Через вставлену в нього трубочку конденсат стікає назовні. Бачили калюжу води під машиною з включеним кондиціонером ? Це і є конденсат. Так от іноді трубочка забивається або зіскакує , і тоді конденсат потрапляє в салон. Несправність ця досить рідкісна і легко усунути .
МАГІСТРАЛІ
Усі елементи системи автокондиціонера пов'язані між собою алюмінієвими трубками або спеціальними армованими гнучкими шлангами. Шланги використовуються в тих випадках , коли зв'язуються агрегати рухливі по відношенню один до одного ( наприклад , компресор , жорстко закріплений на двигуні і конденсор , жорстко закріплений на кузові ) .

Алюмінієві трубки часто страждають від корозії. Особливо під хомутами , якими вони кріпляться - адже саме там накопичується бруд і волога. Трапляються і механічні ушкодження. Ремонтуються вони або аргонно - дугового зварюванням , або напиленням. Проте, в деяких випадках , коли під впливом корозії трубка просто розсипається в руках , ми рекомендуємо міняти її на нову , або на гнучкий шланг. Ми виготовляємо будь магістралі , і в більшості випадків новий гнучкий шланг набагато дешевше від оригіналу. Не кажучи вже про те , що прослужить він набагато довше , ніж алюмінієва магістраль. У місцях з'єднання магістралей з елементами системи використовуються спеціальні колечка ущільнювачів (O - rings ) . Ці колечка , так само як і інші елементи системи , змазуються маслом , розчиненому в холодоагенті , і розсихаються , якщо кондиціонером довгий час не користуватися. При демонтажі магістралі або якого-небудь агрегату колечка підлягають заміні на нові.
ЗАДНІЙ КОНТУР
Говорячи про магістралі , не можна не сказати окремо про проблему заднього контуру на деяких позашляховиках , седанах представницького класу і мікроавтобусах . Ці автомобілі оснащені додатковим випарником , розташованим в задній частині салону , а іноді ще й міні - холодильником. Магістралі при цьому прокладені в арках коліс і під днищем автомобіля. У країнах з жарким кліматом , наприклад в Арабських Еміратах , така конструкція просто необхідна , так як один випарник не дає достатньої прохолоди для пасажирів заднього сидіння. І там вона служить досить довго. А от у Москві ... Буває й однієї зими достатньо для того , щоб в результаті корозії магістралі почали текти , особливо під хомутами , якими вони кріпляться до рами або кузову, і де накопичується бруд і сіль. Офіційні дилери при цьому можуть лише запропонувати заміну магістралей заднього контуру на нові (теж алюмінієві ) . Інше не передбачено за технологією . І через рік -два проблема виникає знову. Ми ж пропонуємо виготовлення та встановлення гумових магістралей , не схильних до корозії. Коштує така процедура недешево , але позбавляє власників цих автомобілів від проблеми заднього контуру назавжди.
Автомобільний кондиціонер регулює температуру , циркуляцію і чистоту повітря в салоні вашого автомобіля. Існує кілька нескладних способів перевірки роботи системи кондиціонування.
 
 
1 . Найбільш частою причиною незадовільної роботи кондиціонера є неповна його зарядка холодоагентом .
2 . Для перевірки переведіть кондиціонер на максимальне охолодження , далі включите найбільшу швидкість вентилятора.
3 . Відкрийте всі двері вашого автомобіля.
4 . Подивіться в оглядове скло компресора - холодоагент піниться , це говорить про зниження його рівня.
5 . Коли оглядове скло відсутня , тоді при роботі кондиціонера вам слід перевірити температуру шланга , що з'єднує випарник і компресор ( в нормі холодний) , і шланга , що з'єднує компресор і конденсор ( в нормі гарячий) . У тому випадку якщо ви не відчуваєте різницю температур , то це говорить про зниженому рівні холодоагенту і несправності кондиціонера.
6 . При виявленні низького рівня холодоагенту вам потрібно звернутися в спеціалізований сервісний центр , де вироблять заповнення системи кондиціонування вашого автомобіля.
7 . При митті підкапотного простору вам необхідно перевіряти надійність механічного кріплення трубок - фреонопроводов , при вібрації трубки її слід надійно закріпити .
8 . Перевіряйте конденсор на наявність бруду , солі і промивайте його від накопичених забруднень , тому що це є частою причиною поганої роботи кондиціонера в цілому.

Категория: Кондиціонери | Просмотров: 831 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz