Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 29.03.2024, 00:54
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 2 » Як активувати іммобілайзер і що це таке
22:10
Як активувати іммобілайзер і що це таке

Як активувати іммобілайзер і що це таке
 Штатний іммобілайзер ВАЗ "АПС-4" ("АПС-6")

I. Що це таке

Отже - іммобілайзер ВАЗ - штатний протиугінний пристрій, що встановлюється на всі нові інжекторні автомобілі ВАЗ (крім "класики"). Спочатку, при виході із заводу, всі іммобілайзери знаходяться в ненавчених стані, тобто з неактивованої функцією захисту. У комплект постачання входить 3 ключі - 2 чорних "робочих" і червоний "майстер-ключ" для навчання системи. Навчання, як правило, проводиться при продажу автомобіля або самостійно господарем авто.

Принцип дії іммобілайзера досить простий. Він здійснює обмін даними з блоком управління (ЕБУ), дозволяючи або забороняючи, залежно від стану системи, запуск двигуна на рівні ЕБУ, тобто, без додаткових блокувань. Дозвіл на запуск двигуна проводиться тільки після успішної ініціалізації (зчитування) чорного ключа. При спробі завести автомобіль, що не знятий з охорони, ЕБУ блокує ланцюга запалювання і бензонасоса.

Як було вже зазначено, обмін даними між іммобілайзером і ЕБУ відбувається по лінії діагностики K-Line, тому вивести його з ладу або збити код (!) Можливо навіть безневинним підключенням діагностичного обладнання при включеному запалюванні (випробувано на власному досвіді) або перешкодами від звичайного стільникового телефону. Так само, за наявності іммобілайзера не в якому разі не можна "висаджувати" АКБ "в нуль". У цьому випадку в EEPROM може прописатися хаотичний сміття, і поїздки в сервіс "на краватці" не уникнути. Досить тривалий час цей факт приносив чимало доходів майстерням, бо проблема вирішувалася і до цих пір іноді вирішується горі - діагностами тривіально просто і прибутково - заміною ЕБУ на новий при фізичному відключенні іммобілайзера. Справедливості заради слід зазначити, що кількість відмов і "глюків" іммобілайзеров останнім часом різко скоротилося - мабуть на ВАЗі таки ведеться робота з поліпшення завадостійкості іммобілайзеров, найбільша кількість "глюків" припадає на автомобілі до 2001 р. випуску.

Випадків раптової відмови іммобілайзеров внаслідок програмних (саме програмних, тому що випадків виходу з ладу іммобілайзеров мізерно мало) збоїв було настільки багато, що ВАЗ розробив в новому ПЗ програмовану користувачем функцію альтернативного запуску двигуна в разі відмови системи, тобто контролер в аварійному режимі дозволяє зробити одну поїздку за умови завчасної активації цієї функції і правильного введення пароля. Активація і введення пароля з 6 цифр (програмування) проводиться натисканнями на педаль газу, уявіть, скільки разів Вам буде потрібно, не збиваючись, за певним алгоритмом її натиснути, якщо Ви задумали, наприклад, число «999999» :). Згодом, при відмові іммобілізатора, можна, знову - таки численними натисканнями на газ, вблагати машину завестися. Детальніше про це перекрученні для невтомних і допитливих можна почитати в описі іммобілізатора.

На автомобілях "Шевроле - Нива" і свіжих (з 2004 р.в) застосований більш сучасний і досконалий іммобілізатор АПС-6. Пристрій функціонально аналогічно АПС-4, але в цій системі кодовий ключ вбудований в ключ запалювання, а зчитувач знаходиться в рульовій колонці. Так само реалізований ряд додаткових можливостей - управління електросклопідйомниками, задніми ПТФ, діагностика іммобілізатора по k-line. Конструктивно АПС-6 відрізняється від АПС-4. Мало того, АПС-6 різних років випуску трохи відрізняються між собою. На фото, наведеному нижче, зліва - АПС-6 випуску 2003 р., праворуч - 2001 Мабуть це той випадок, коли "виготовлювач залишає за собою право вносити зміни, які не впливають на працездатність вироби". Внутрішній пристрій іммобілізатора, незважаючи на невикокую вартість, досить складно. Він являє собою мікроконтролер на базі PIC16C65B, схему K-Line для обміну даними з ЕБУ по діагностичної лінії і пам'яттю EEPROM, для зберігання кодів навчання.

Слід також мати на увазі, що дуже часто АПС-6 встановлений в корпусі від АПС-4, т.е зовні блок імеерт маркування АПС-4, а на платі маркування APS-6.

На автомобілях "Калина" та "Пріора" мікрочіп знаходиться всередині штатного брелока. Брелок так само управляє штатним центральним замком (і штатної сигналізацією). В а / м "Пріора" конструктивно іммобілайзер об'єднаний з контролером склопакета, на "Калині" - блок АПС-6 окремий, розташований за магнітолою.

Підключення АПС до ЕСУД з 55-піновим роз'ємом ЕБУ

До проводці з 81-піновим роз'ємом ЕБУ




Інструкція користувача АПС-4

Інструкція користувача АПС-6

Інструкція з перенавчання іммобілізатора

 

II. Проблеми і рішення.

Далі описані методи боротьби з "Заглючить" або зламався іммобілайзером. При навчанні іммобілайзер записує свій код в EEPROM (EEPROM - енергонезалежна флеш - пам'ять, що зберігає дані при повністю відключеному харчуванні) контролера. У іммобілайзер так само використовується EEPROM, в якому зберігається інформація про двох навчених ключах. У результаті навчання виходить індивідуальний комплект ключі - іммобілайзер - ЕБУ, що працює тільки в цьому поєднанні.


Розташування в Нива - Шевроле

Очевидно, що для відключення іммобілайзера необхідно, що б він фізично був відсутній і в EEPROM ЕБУ має бути відсутня інформація про наявність іммобілізатора. Простіше кажучи, необхідно відключити роз'єм від іммобілайзера і очистити EEPROM ЕБУ.

Іммобілізатор знаходиться: на ВАЗ 2110 прямо над ЕБУ, тобто, для того, що б дістатися до нього необхідно відкрутити бічній щиток; у ВАЗ 2109 з високою панеллю - за панеллю приладів, між рульовою колонкою і тим місцем, де у карбюраторних знаходиться підсмоктування. На автомобілі Шевроле-Нива доступ до іммобілайзеру (як, втім, і до всього іншого) сильно утруднений. Розміщення Дивись на фото ...

При видаленні іммобілізатора не забудьте відновити лінію діагностики - встановити перемичку для відновлення зв'язку ЕБУ з діагностичною колодкою. Для того, що б користуватися всіма іншими функціями іммобілізатора, можна обрізати дроти і з'єднати їх, відновивши тим самим K-line (про це трохи нижче), а роз'єм вставити на місце.

Метод "пожвавлення" контролера дуже простий - потрібно очистити незалежну пам'ять ЕБУ від інформації, залишеної там іммобілайзером. На практиці це виглядає так - від іммобілайзера від'єднується роз'єм штатної проводки, якщо Вам необхідно, що б сигнал діагностики доходив від ЕБУ до діагностичної колодки, необхідно в знятому роз'ємі встановити перемичку між контактами 9.1 і 18. ІММО можна викинути, а можна і залишити - красиво гасити плафон, в цьому випадку необхідно відрізати від роз'єму дроти від контактів 9.1 і 18 і з'єднати їх разом. Роз'єм іммобілізатора при цьому встановити на колишнє місце. Далі, потрібно уважно придивитися до ЕБУ і з'ясувати його походження.

Якщо це Bosch M1.5.4, необхідно його розкрити і встановити на місце штатного спеціально підготовлений чіп з програмою очищення EEPROM ЕБУ і включити на кілька секунд запалювання. Після установки на місце мікросхеми з програмою двигун заведеться, якщо, звичайно, справа була саме в цьому. Якщо ж У Вашому блоці ПЗУ запаяна, виходів два - або випоювати і встановлювати панельку (що непогано, стане в нагоді згодом для Чіп - Тюнінга), або скористатися програмою COMBISET від US, що має функцію очищення ЕЕPROM по послідовному каналу, без перепайкі мікросхем. Майте на увазі, що в цьому випадку необхідно забезпечити адаптера і ЕБУ надійну загальну "землю". Для того що б користуватися цією платній програмою зовсім немає необхідності в її придбанні - функція очищення EEPROM повноцінно працює і в демо-версії. У 2006 р. на автомобілях ВАЗ з'явилися спеціальні заглушки на роз'єм АПС (див. фото), для відновлення зв'язку між між ЕБУ і діагностичної колодкою.

Якщо у Вас січня 5.1.х або VS.1 то можна скористатися будь-яким безкоштовним програматором блоків, скачати спеціальну програмку перезапису EEPROM, і залити в блок прошивку EEPROM, зчитану з "чистого", з ненавченим іммобілайзером, контролера. Можна вважати старий файл, будь-яким редактором виправити всі на # FF і залити назад, наявна в EEPROM інформація практично не несе ніякого смислового навантаження, якщо блок працює без іммобілізатора, містить лише КС, коефіцієнт корекції СО і назва прошивки. Незважаючи на те, що # FF в EEPROM не дозволяє запуск двигуна, ЕБУ при першому включенні, не знайшовши іммобілайзер на лінії діагностики, сам прописує код дозволу запуску. Якщо Ви користувач програматора COMBILOADER (або старої версії ECU Programmer) від SMS-Software, прибрати ІММО з пам'яті ЕБУ зовсім елементарно - потрібно вважати EEPROM, натиснути на кнопку "Видалити Імм" і записати дамп назад.

У системах Bosch MP7.0H доведеться або користуватися програмою Combiset (c eeprom працює навіть demo-версія), або випоювати мікросхему і програмувати на программаторе, який підтримує цей тип мікросхем. При використанні Combiset необхідно подати + харчування і масу на контролер і підключити адаптер як показано на фото:


Може так статися, що цілком прати eeprom не можна, тоді треба підредагувати дамп по методі Kn: Для видалення запису про ІММО досить байти з 02 до 07 замінити на FF. Після підключення ІММО не потрібен і на це місце очевидно ЕБУ прописує 0FD1 0FD1 0FD1. Якщо після запису FF ІММО відключити фізично, пишеться туди 0FD30FD30FD3. Якщо прописати відразу не FF а 0FD10FD10FD1 ІММО не заважає більше. Найцікавіше - якщо вписати випадкову послідовність на це місце, то ІММО працює (!) І прописує туди ЕБУ знову +005100510051. Змінюються ще байти з 050 адреси і з 070, це так званий rolling-code, динамічний пароль іммобілайзера.

Нова версія Combiloader (2.1.8) крім штатної процедури очищення eeprom отримала можливість прати eeprom без видалення даних іммобілізатора.

Ви можете самі проаналізувати дампи і відповідний статус іммобілайзера.

Якщо після процедури очищення EEPROM двигун завівся, можна ризикнути знову підключити іммобілізатор. Слід мати на увазі, що для того, що б іммобілізатор нормально почав виконувати свої функції, необхідно заново "перенавчити" його за допомогою червоного ключа. Може статися так, що процедура перенавчання не спрацює. Тоді є три варіанти. Перший - необхідно випаяти eeprom з іммобілізатора, очистити його за допомогою програматора і запаяти назад. Запаяти можна також і нову, чисту мікросхему. Другий - очистити eeprom за допомогою програми А. Соколова (aka Uncle Sam) Combiset, режим очищення eeprom Bosch. Третій - придбати новий іммобілізатор. У всіх трьох випадках іммобілізатор "чистий", т.е здатний до програмування за допомогою будь-якого червоного ключа.

У разі, якщо ЕБУ змінюється на новий, іммобілізатор буде зберігати працездатність, реагувати на ключі та вимкнення / включення запалювання, але запуск двигуна забороняти не буде. У цьому випадку необхідно повністю перенавчити іммобілайзер, використовуючи червоний і чорні ключі. ІММО АПС-4 ранніх випусків могли невмотивовано "прописатися" у знову приєднаний ЕБУ, але ці випадки вкрай рідкісні.

Після видалення іммобілізатора на автомобілях без каталізатора і без регулятора СО (установка СО з комп'ютера або тестера) необхідно заново відрегулювати СО, т.к область зберігання значіенія корекції З теж стирається.

Увага! На автомобілях з системою Мікас 7.6 (Деу Сенс) цілком прати eeprom не можна - машина навіть не заведеться.

На автомобілях "Калина" деактивація іммобілайзера призведе до неповної працездатності штатного центрального замка. Так само при неправильному навчанні АПС-6 (помилки при активації) пристрій блокується. У цьому випадку єдиний вихід - запис "чистого" eeprom. Завжди намагайтеся зберігати образу eeprom перед, так і після активації.

Калина - чистий eeprom

Калина - чистий eeprom 797 + (нова апаратна реалізація)

Дамп іммобілайзера контролера елекропакета "Норма" (Пріора)


Призначення висновків іммобілайзера АПС-6
№ Колір дроту Призначення
1 Зелений

До котушки антени, в замку запалювання
2 Блакитний

Додаткове реле живлення склопідйомників
3 Не використовується
4 Зелено / Білий

Від вимикача головного світла
5 Оранж / Білий

До заднім протитуманним ліхтарям
6 Рожевий

Постійний плюс, від АКБ, харчування АПС-6
7 Рожевий

Постійний плюс, від АКБ
8 Жовтий

З'єднується з масою при включенні задніх ВТФ
9 Жовто / Чорний K-Line. Кл. 7 колодки діагностики, кл. 8 блоку управління ЕУР.
10 Біло / Блакитний

"-" Плафони освітлення салону на Калині (і додатково від ВК дверей пасажирів на Ш-Ниві)
11 Білий

До котушки антени, в замку запалювання
12 Зелено / Чорний

Від ВК двері водія
13 Коричневий

Від ВК габаритного освітлення
14 Червоно / Блакитний

До кл. 15 блоку управління СП "Норма"
15 Оранж / Білий

До заднім протитуманним ліхтарям
16 Чорний

Маса
17 Рожевий

Постійний плюс, від АКБ
18 Коричн / Зелений

K-Line. Кл. 71 ЕСУД, кл. 3 блоку управління СП "Норма"
19 Жовто / Блакитний

До світлодіодному індикатору АПС комбінації приладів, кл. 8 блоку управління СП "Норма"
20 Помаранчевий

Клема 15 замка запалювання


III. Узгодження іммобілайзера та сигналізації.
(Інформація з Hass-Doddev.narod.ru)

 
 

Найчастіше, при установці сигналізації на автомобілі ВАЗ, обладнані іммобілайзером АПС-4 виникає одна і та ж проблема - іммобілайзер дає затримку і плавне вимикання світла в салоні. Автомобіль не може бути поставлений на сигналізацію до тих пір, поки світло в салоні не згасне, тому що підключення сигналізації зазвичай проводиться до проводу, що йде на плафон (див. схему штатного підключення). Деякі моделі сигналізацій містять функцію затримки постановки на охорону, але якщо цього немає, це безсумнівне незручність досить легко усунути.

Зауваження. Схеми і методи, застосовані тут, відносяться в першу чергу до автомобілів сімейства ВАЗ-2110. Однак з невеликими доопрацюваннями вони цілком можуть бути застосовані до автомобілів сімейства ВАЗ-2109.

Найбільш оптимальний спосіб - розв'язати діодами ланцюга кінцевих вимикачів. Незважаючи на те, що цей спосіб досить трудомісткий, він є найбільш вдалим, тому що зберігається функція плавного гасіння світла. У схему додається 5 діодів. Діоди практично будь-які, на струм до 1А і зворотна напруга 20 вольт. Три діода і дроти до них найзручніше приєднувати у ХСК. Два діода у водійських дверей - безпосередньо у концевика, і звідти ж тягти провід до решти діодам.

Сигналізація найчастіше з'єднується з проводом плафона під обшивкою лівої стійки лобового скла. Там це з'єднання і слід шукати в першу чергу, щоб переключити дріт від сигналізації на діоди.

Наведену вище схему можна значно спростити, застосувавши схему розв'язки (нижній малюнок) з використанням тільки одного діода.
   
Наступний спосіб виключає функцію плавного гасіння плафона і вимагає розбирання блоку іммобілайзера. Розібравши його, на друкованій платі можна побачити великий транзистор, один з висновків якого з'єднаний з висновком № 10 іммобілайзера. Досить відпаяти цей висновок транзистора від роз'єму, щоб вирішити проблему.

Ще один спосіб, що виключає систему плавного гасіння світла, проте не вимагає розбирання блоку іммобілайзера і не так трудомісткий, як попередній спосіб. Для його реалізації необхідно урізати всього один діод в дріт від 20-го контакту іммобілайзера до концевику. Шукати цей провід треба під консоллю. Сам іммобілайзер розташований над контролером уприскування, вертикально. Від його роз'єму йде тонкий одиночний провід, колір - зелений з чорною смугою. Його і слід знайти і врізати в нього діод анодом до іммобілайзеру.

 
IV. Запис інформації в EEPROM ЕБУ BOSCH M154

Як відомо, в системі Bosch M1.5.4 записати осмислені дані в EEPROM 24С02 найпростіше зовнішнім програматором. Для цього потрібно перепоювати мікросхему, що представляє деякі складності т.к. вимагає відповідних навичок та інструменту. Крім того, потрібен ще програматор для цього типу мікросхем. Хоча, якщо є "чистий" новий еепрому, можна сміливо запаювати його - при першому включенні ЕБУ сам пропише в нього нові дані.

Програма Ewriter, написана А. Міхеенковим (ALMI Software) дозволяє трохи спростити процес програмування EEPROM Bosch M1.5.4, шляхом підготовки спеціальної прошивки, яка, будучи встановленою в ЕБУ сама пропише ваші дані в EEPROM. Це дуже зручно, якщо Вам необхідно записувати завжди одні й ті ж дані (наприклад пароль для захисту прошивки або який-небудь нестандартний ідентифікатор і т.п.). У цьому випадку вам потрібно лише один раз підготувати ПЗУ 27С512, в якій буде знаходиться програма, прошиваються EEPROM. Весь процес програмування буде полягати в установці цієї ПЗУ і включенню харчування на декілька секунд. Для більшої безпеки передбачена індикація успішного закінчення операції за допомогою лампи Check Engine.


Принцип роботи з програмою дуже проста: Ви відкриваєте файл, що містить образ EEPROM, який ви хочете записати в ЕБУ, а програма створює файл-прошивку, яку потрібно зашити в ПЗУ 27С512. Попутно можна змінити деякі ідентифікаційні дані, що зберігаються в EEPROM (VIN, номер кузова та двигуна). Встановивши отриману ПЗУ в ЕБУ і включивши на декілька секунд "запалювання", Ви запишіть дані в EEPROM.

Надалі ALMI Software планує написати програму, що працює через K-Line (в ПЗУ буде знаходиться лише "інтерфейс", а дані можна буде писати прямо з ваших файлів на комп'ютері).

Програма CombiSet від Uncle Sam (SMS-Software) допоможе Вам записати дані в eepom прямо в ЕБУ, якщо основне ПЗУ запаяні у Вас немає бажання його випоювати або де це неможливо і недоцільно, наприклад у ЕБУ Bosch MP7.0


V. Процедури активації іммобілайзеров.

Алгоритм активації АПС з кодовими ключами

• Включити запалювання, загоряється світлодіод АПС
• Піднести червоний ключ
• Вимкнути запалювання не забираючи червоний ключ.
• Короткий писк. Світлодіод АПС повинен мерехтіти.
• Піднести 1 чорний ключ.
• Писк. Світлодіод гасне на час.
• Піднести 2 чорний ключ.
• Писк. Світлодіод гасне на час.
• Піднести червоний ключ.
• Писк. Світлодіод загоряється.
• Включити запалювання.
• Писк. Світлодіод гасне. (На МП7.0 світлодіод продовжує горіти. Потрібно виключити запалювання не пізніше як через 10 сек.)
• Вимкнути запалювання.


Як активувати іммобілізатор там, де він зчитується прямо з ключа, наприклад, на Калині або Пріорі?

Заправити в автомобіль хоча б 10 літрів бензину, щоб не плутатися в писком.

• Зібрати чорний ключ.
• Закрити двері.
• Включити ЧЕРВОНИМ ключем запалювання.
• 3 писку. Витягти ключ.
• Швидко (протягом 5-6 секунд) включити ЧОРНИМ запалювання.
• 3 писку + 2 писку.
• Швидко (протягом 5-6 секунд) включити ЧЕРВОНИМ запалювання
• 3 писку + 2 писку.
• Вимкнути запалювання КЛЮЧ У ЗАМКУ.
• 1 писк.
• Швидко (протягом 5-6 секунд) включити запалювання на 5 СЕКУНД! (Увага!!! Обов'язково дочекатися бібікалкі - засідка в цьому місці).
• мигнув аварійка, бібікнул сигнал
• Вимкнути запалювання. КЛЮЧ У ЗАМКУ до згасання машинки на панелі..
Категория: Іммобілайзер | Просмотров: 5865 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz