Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 26.04.2024, 09:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » Електронні одометри
19:38
Електронні одометри

Електронні одометри

Дамо спокій етичну сторону коригування показань одометра , одометри скручували або накручували з тих самих пір , як вони були винайдені. Так само не будемо розглядати механічний одометр , змотати який під силу навіть самому ледачому і звернемо свій погляд на електронні одометри ВАЗ з індикацією пробігу на рідкокристалічному індикаторі.

В даний час на передньопривідних автомобілях ВАЗ застосовуються три типи приладових панелей з електронним одометром : панель типу VDO , Курського "НВО Стечмаш " і панель нового зразка Володимирського заводу " Автоприлад" , з одним вузьким дисплеєм і маркуванням -букви АП в овалі . У спрощеному вигляді одометр у всіх цих системах являє собою лічильник імпульсів, що надходять з датчика швидкості автомобіля , дільник і накопичувач інформації у флеш - пам'яті панелі. Для зміни показань одометра необхідно коригувати дамп , що зберігається у флеші . Тут існує кілька шляхів , розглянемо кожен з них.

В умовах професійного автосервісу , природно застосування недорогий повнофункціональної комерційної програми Combiset від US. Вона стабільно працює з більшістю приладових панелей ВАЗ і окупається за 2-3 рази.
    
Якщо Вас цікавлять некомерційні безкоштовні варіанти - читайте нижче.

Панелі а / м Калина

На автомобілі "Калина" встановлюються спеціально розроблені для цього автомобіля панелі VDO , виконані на процесорі NEC. Для корекції цих панелей необхідно їх розбирати (у всякому разі, поки ) і випоювати еепрому для модифікації вмісту за допомогою зовнішнього програматора.

В даний час дані панелі стали встановлювати в сімейство 2110 і з'явилися , крім VDO , аналогічні варіанти виробництва Лічмаш ​​і Автоприлад .

Панелі VDO і Лічмаш ​​піддаються коригуванню " врукопашну " , там нескладний алгоритм зберігання пробігу.

Панель АП , коригується програмою " Combiset 1.6 " зі спеціальним адаптером .

Панель VDO ( Одне і двох - дисплейні )

Панель VDO . Перший шлях найдешевший , але самий складний . Потрібне розбирання панелі , різка доріжок , пайка та інші хитрощі . Програмування йде по LPT порту комп'ютера.

Nik надіслав невелику корисну утилітки власного виготовлення для тих , хто користується цим методом. Для роботи програми необхідний дамп , лічений з EEPROM панелі. Формат команди: vdo <input file.bin> <output file.bin> , програма попросить ввести нові показники лічильника шляху та формує вихідний файл з новими значеннями показань одометра , який необхідно записати назад в комбінацію приладів.

Якщо дамп повністю втрачений , завантажуйте повний дамп для 2- х віконний VDO , присланий Євгеном Кузнєцовим , злитий з панелі для 2115. А тут можна скачати дамп одноокошечной панелі , присланий Nail .

Програма " Combiset " виставляє будь-який пробіг на даних панелях.

Остання в даний час розробка в області дослідженні протоколу обміну даних панелі VDO , установлюваної на автомобілі вітчизняного виробництва - відмінна програма VDO Research . Автор - Едуард Горбатко , Краснодар .

Програма при використанні нескладного адаптера ( схема додається ) дозволяє зчитувати і записувати дані в панель ( як весь дамп , так і тільки дані пробігу) , має вбудований калькулятор пробігу і досить " просунутий " відладчик .

Програма є freeware ( безкоштовної ) . СКАЧАТИ

 

Панель Володимирського заводу " Автоприлад" (АП) з однорядковим дисплеєм.

Панель , з маркуванням АП в овалі має кілька простацький вигляд, але дуже ( скоре - надмірно ) серйозні нутрощі , зібрана на 4 PIC ` aх , один з яких PIC12СЕ519 використовується в одометрі . Цей PIC являє собою одноразово програмований мікроконтролер з 1024 * 12 біт для керуючої програми і 16 байт EEPROM , недоступний ззовні , для зберігання тимчасових параметрів . Імовірно там і знаходяться дані про пробіг . Вітаються ідеї за методами "боротьби" з показаннями одометра на цій панелі . Поки ж єдино загальнодоступний спосіб боротьби - накручування за допомогою зовнішнього генератора , благо панель ( на відміну від VDO , яка зупиняється після 360 км / ч. ) дозволяє встановлювати велику швидкість. Максимально можлива швидкість - близько 8500 км / ч. Uncle Sam розробив методику боротьби з цією панеллю. Необхідно буде зібрати нескладну схему для підключення до панелі. Офіційні користувачі COMBISET отримають методику безкоштовно .

Не можна не попередити про те , що деякі екземпляри PIC не витримують такої кількості циклів перезапису (хоча повинні ) і просто зупиняються під час процедури " намотування " . Повідомлень про такі випадки останнім часом накопичилося вже чимало.

Є й інший , більш прогресивний і дорожчий спосіб боротьби з цими панелями - перепайка PIC `а . У цьому випадку , встановлюючи новий чіп PIC12CE519 або PIC12F629 зі спеціальною програмою , у нас з'являється можливість встановити на панелі БУДЬ пробіг за допомогою кнопки скидання добового пробігу. Процедура ця багаторазова , т.е запаявши чіп , можна коригувати пробіг необмежену кількість разів.

В даний час даний PIC12CE519 знятий з виробництва , знайти їх досить проблематично , тому поява їх у продажу стало рідкістю. Саме з цієї причини була розроблена " альтернативна " комерційна прошивка на іншому PIC -контролері PIC12F629 . Цей варіант не вимагає ніяких переробок панелі , окрім заміни PICа . Потрібно всього лише випаяти стврий ПІК , запаяти новий , із зміненою прошивкою і у вас з'явиться можливість встановлювати на цих панелях довільний пробіг без ризику зупинки панелі.



Прохання не писати з пропозиціями продати саму прошивку або вислати одну мікросхему.

Панелі Володимирського заводу " Автоприлад" (АП) з двустрочним дисплеєм.

    

Комбінація панелей АП з двустрочним дисплеєм випускається в двох модифікаціях - з палаючими незначущими нулями перед пробігом і без них ( більш нова ) . Панель з нулями коригується програмою Combiset , панель БЕЗ нулів підтримується тільки версією 1.6 за наявності спеціального адаптера.

Для "боротьби" з показаннями цих панелей російськими умільцями придуманий " хардварний " спосіб - установка додаткового процесора (піка ) встановлюваного на вазі. В даний час відомо , як мінімум , 2 розробки на PIC12F629 і одна на AT90S2313 . Другий варіант трохи складніше , використовуються навісні елементи : кварц , 3 конденсатора і 3 резистори .

У будь-якому випадку це прекрасна альтернатива тупий і тривалої намотуванні . Залежно від підготовки фахівця доробка займає 3-10 хвилин.


Курська панель " Лічмаш ​​" ( Одне і двох дисплейні )

Для любителів змотувати електронні одометри абсолютно безкоштовна програма kurskset © UncleSam для зміни показань одометра курських комбінацій. Процедура проводиться без розбирання панелі.

Схема підключення панелі до LPT-порту наведена на малюнку. Всю начинку адаптера зручно зібрати прямо в корпусі 25- пинового роз'єму LPT. Для запітиванія панелі необхідне джерело постійного струму напругою 12 Вольт. Місце підключення контактів до панелі - на фото в білому квадраті. Використовуються правий і лівий верхні контакти .


Порядок роботи:

1 . Відвернути задню пластмасову кришку комбінації приладів
2 . Припаяти дроти до контактних площадок або будь-яким іншим способом забезпечити надійний контакт на час роботи .
3 . Підключити роз'єм живлення до білої колодці .
4 . Подати живлення . На комбінації має висвітитися поточне значення кілометражу
5 . Підключити адаптер до LPT - порту комп'ютера.
6 . Запустити програму ( kurskset 1 - LPT1 ; kurskset 2 - LPT2 )
       F6 - зчитування показань одометра
       F7 - введення нових значень .
Після введення показань натиснути ENTER . Alt + X - вихід з програми.
7 . Вимкнути камеру. При наступних включеннях висвітиться вже нове показання одометра .
8 . Повернути все на місце.


Для любителів " рукопашного бою" : Пробіг зберігається за адресами 00h - 02h , в осередках з молодшими адресами знаходяться молодші значущі цифри , наприклад для пробігу 13164 км . будемо мати 64h , 31h , 01h . В осередку 07h знаходиться контрольна сума попередніх семи осередків. Розраховується як просте підсумовування осередків від 00h до 06h , з подальшим урізанням результату до байта . В осередках 08h - 0Fh знаходиться дублююча інформація , яка повністю повторює інформацію з осередків 00h - 07h .

У багатьох виникли труднощі з використанні при використанні даної програмою. Рекомендації автора : використання "голого " ​​DOS , адреса в Setup - е 378h . Але панель категорично відмовляється зв'язуватися з комп'ютером. Однак Анатолій Уланів ( aka Ant , Казань) вирішив для себе цю проблему і коригував вже не одну панель. Ось його технологія " ... Спочатку підключаєшся як в описі , ті даєш харчування й проведення чіпляєш на лівий верхній контакт і правий . Тиснеш F7 , вводиш нові свідчення одометра , потім лівий провід перекидаєш на лівий нижній контакт і відразу тиснеш F6. Панель починає торохтіти своїми моторчиками . Тут же відключаєш живлення від панелі. Знову даєш харчування - на одометрі повинні бути вже інші свідчення. Мабуть , коли чіпляєшся до лівого нижнього контакту і виробляєш зчитування , то відбувається перезапуск і панель запам'ятовує нові свідчення. Перевірено кілька разів ... "

Зауважу від себе , що при відключеному харчуванні у мене панель програмується без проблем.

Способом підключення адаптера KURSKSET до двухокошечной панелі виробництва " Лічмаш ​​", м. Курськ , люб'язно поділився з US , а він , відповідно, з нами , Дамір Габдрахманов . Контакти підключення знаходяться зліва від кварцового резонатора. Панель годі й живити від зовнішнього джерела живлення +12 V , для цього необхідно підвести до шини живлення на панелі дріт від 1- го контакту на роз'ємі LPT. Обшій провід також , як і раніше , повинен бути підключений до 1-го контакту білої колодки приладової панелі. Для стійкої роботи необхідно застосовувати транзистори з коефіцієнтом підсилення не менше 800. За твердженням автора , все працює нормально .

Висловлюю вдячність Даміру Габдрахманова і UncleSam за надану інформацію.

Загальновідомий " глюк " Курських панелей - через перешкод з харчування , наприклад , при прокручуванні стартером або несправності генератора - скидання на показань на 141141 . Після коректування працює така панель нормально - до наступного пересброса ...

Зворотний бік плати

Панель " Лічмаш ​​" кілька іншої модифікації можна "перемогти" трохи інакше. Методикою поділився Ігор Биков ( aka Garry Bull ) . Методика досить варварська і має сенс тільки при некомерційному використанні.
 
Потрібно перерізати доріжки , що йдуть від EEPROM до процесора. Жовтими стрілками на фото позначені місця розрізів доріжок.

Далі (за допомогою описаного вище адаптера " LPT - панель " на КТ3102 ) під'єднатися до контактів 24LC2B . При цьому , якщо розглядати схему адаптера в бік панелі, то дріт, що йде від колектора КТ3102 необхідно підпоювати до контактної майданчику , позначеної на верхньому фото червоною стрілкою з цифрою " 1" ( відповідає 5 -й нозі 24LC2B ) , а провід, що йде від 4 - го контакту LPT - до контактної майданчику, позначеному червоною стрілкою з цифрою " 2" ( відповідає 6 -й нозі 24LC2B ) . Далі підчіплюємо цей девайс до LPT , подаємо харчування на панель , включаємо копм і запускаємо " kurskset " від UncleSam .

За F7 записуємо нові свідчення , потім перевіряємо запис по F6 . При цьому на самому одометрі повинні бути нулі . Далі вимикаємо харчування панелі , вимикаємо комп'ютер , від'єднуємо адаптер з обох сторін , відновлюємо доріжки. Після включення панелі на одометрі повинні бути вже нові свідчення.

Не забувайте , потрібно , щоб комп'ютер працював в "чистому" DOS'е .

На початку 2007 р. з'явилася ще одна модифікація панелі " Лічмаш ​​" 2115-3801010-03 . Панель з точки зору " покрутити " проста - пам'ять 24LC0 . Пробіг зберігається за адресами 00-02 в осередках з молодшими адресами знаходяться молодші значущі цифри , наприклад для пробігу 10028 км . будемо мати 28 00 01. За адресами 03 і 04 дві контрольні суми ; за адресою 03 контрольна сума осередку з адресою 02 ( FF- adr2 ), за адресою 04 контрольна сума осередків з адресами 00 і 01 ( FF- ( adr0 + adr1 )) . Наприклад , пробіг 10028 км буде виглядати як 28 00 01 FE D7

Категория: Авто поради | Просмотров: 446 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz