Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Суббота, 20.04.2024, 09:54
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 2 » Електронні одометри
22:24
Електронні одометри

Електронні одометри
 
ЯК ПЕРЕМОГТИ одометром?

Дамо спокій етичну сторону коригування показань одометра, одометри скручували або накручували з тих самих пір, як вони були винайдені. Так само не будемо розглядати механічний одометр, змотати який під силу навіть самому ледачому і звернемо свій погляд на електронні одометри ВАЗ з індикацією пробігу на рідкокристалічному індикаторі.

В даний час на передньопривідних автомобілях ВАЗ застосовуються три типи приладових панелей з електронним одометром: панель типу VDO, Курського "НВО Стечмаш" і панель нового зразка Володимирського заводу "Автоприлад", з одним вузьким дисплеєм і маркуванням-букви АП в овалі. У спрощеному вигляді одометр у всіх цих системах являє собою лічильник імпульсів, що надходять з датчика швидкості автомобіля, дільник і накопичувач інформації у флеш - пам'яті панелі. Для зміни показань одометра необхідно коригувати дамп, що зберігається у флеші. Тут існує кілька шляхів, розглянемо кожен з них.

В умовах професійного автосервісу, природно застосування недорогий повнофункціональної комерційної програми Combiset від US. Вона стабільно працює з більшістю приладових панелей ВАЗ і окупається за 2-3 рази.
    
Якщо Вас цікавлять некомерційні безкоштовні варіанти - читайте нижче.

Панелі а / м Калина

На автомобілі "Калина" встановлюються спеціально розроблені для цього автомобіля панелі VDO, виконані на процесорі NEC. Для корекції цих панелей необхідно їх розбирати (у всякому разі, поки) і випоювати еепрому для модифікації вмісту за допомогою зовнішнього програматора.

В даний час дані панелі стали встановлювати в сімейство 2110 і з'явилися, крім VDO, аналогічні варіанти виробництва Лічмаш ​​і Автоприлад.

Панелі VDO і Лічмаш ​​піддаються коригуванню "врукопашну", там нескладний алгоритм зберігання пробігу.

Панель АП, коригується програмою "Combiset 1.6" зі спеціальним адаптером.

Панель VDO (Одне і двох - дисплейні)

Панель VDO. Перший шлях найдешевший, але самий складний. Потрібне розбирання панелі, різка доріжок, пайка та інші хитрощі. Програмування йде по LPT порту комп'ютера.

Nik надіслав невелику корисну утилітки власного виготовлення для тих, хто користується цим методом. Для роботи програми необхідний дамп, лічений з EEPROM панелі. Формат команди: vdo <input file.bin> <output file.bin>, програма попросить ввести нові показники лічильника шляху та формує вихідний файл з новими значеннями показань одометра, який необхідно записати назад в комбінацію приладів.

Якщо дамп повністю втрачений, завантажуйте повний дамп для 2-х віконний VDO, присланий Євгеном Кузнєцовим, злитий з панелі для 2115. А тут можна скачати дамп одноокошечной панелі, присланий Nail.

Програма "Combiset" виставляє будь-який пробіг на даних панелях.

Остання в даний час розробка в області дослідженні протоколу обміну даних панелі VDO, установлюваної на автомобілі вітчизняного виробництва - відмінна програма VDO Research. Автор - Едуард Горбатко, Краснодар.

Програма при використанні нескладного адаптера (схема додається) дозволяє зчитувати і записувати дані в панель (як весь дамп, так і тільки дані пробігу), має вбудований калькулятор пробігу і досить "просунутий" відладчик.

Програма є freeware (безкоштовної). СКАЧАТИ

 

Панель Володимирського заводу "Автоприлад" (АП) з однорядковим дисплеєм.

Панель, з маркуванням АП в овалі має кілька простацький вигляд, але дуже (скоре - надмірно) серйозні нутрощі, зібрана на 4 PIC `aх, один з яких PIC12СЕ519 використовується в одометрі. Цей PIC являє собою одноразово програмований мікроконтролер з 1024 * 12 біт для керуючої програми і 16 байт EEPROM, недоступний ззовні, для зберігання тимчасових параметрів. Імовірно там і знаходяться дані про пробіг. Вітаються ідеї за методами "боротьби" з показаннями одометра на цій панелі. Поки ж єдино загальнодоступний спосіб боротьби - накручування за допомогою зовнішнього генератора, благо панель (на відміну від VDO, яка зупиняється після 360 км / ч.) дозволяє встановлювати велику швидкість. Максимально можлива швидкість - близько 8500 км / ч. Uncle Sam розробив методику боротьби з цією панеллю. Необхідно буде зібрати нескладну схему для підключення до панелі. Офіційні користувачі COMBISET отримають методику безкоштовно.

Не можна не попередити про те, що деякі екземпляри PIC не витримують такої кількості циклів перезапису (хоча повинні) і просто зупиняються під час процедури "намотування". Повідомлень про такі випадки останнім часом накопичилося вже чимало.

Є й інший, більш прогресивний і дорожчий спосіб боротьби з цими панелями - перепайка PIC `а. У цьому випадку, встановлюючи новий чіп PIC12CE519 або PIC12F629 зі спеціальною програмою, у нас з'являється можливість встановити на панелі БУДЬ пробіг за допомогою кнопки скидання добового пробігу. Процедура ця багаторазова, т.е запаявши чіп, можна коригувати пробіг необмежену кількість разів.

В даний час даний PIC12CE519 знятий з виробництва, знайти їх досить проблематично, тому поява їх у продажу стало рідкістю. Саме з цієї причини була розроблена "альтернативна" комерційна прошивка на іншому PIC-контролері PIC12F629. Цей варіант не вимагає ніяких переробок панелі, окрім заміни PICа. Потрібно всього лише випаяти стврий ПІК, запаяти новий, із зміненою прошивкою і у вас з'явиться можливість встановлювати на цих панелях довільний пробіг без ризику зупинки панелі.



Прохання не писати з пропозиціями продати саму прошивку або вислати одну мікросхему.

Панелі Володимирського заводу "Автоприлад" (АП) з двустрочним дисплеєм.

    

Комбінація панелей АП з двустрочним дисплеєм випускається в двох модифікаціях - з палаючими незначущими нулями перед пробігом і без них (більш нова). Панель з нулями коригується програмою Combiset, панель БЕЗ нулів підтримується тільки версією 1.6 за наявності спеціального адаптера.

Для "боротьби" з показаннями цих панелей російськими умільцями придуманий "хардварний" спосіб - установка додаткового процесора (піка) встановлюваного на вазі. В даний час відомо, як мінімум, 2 розробки на PIC12F629 і одна на AT90S2313. Другий варіант трохи складніше, використовуються навісні елементи: кварц, 3 конденсатора і 3 резистори.

У будь-якому випадку це прекрасна альтернатива тупий і тривалої намотуванні. Залежно від підготовки фахівця доробка займає 3-10 хвилин.


Курська панель "Лічмаш" (Одне і двох дисплейні)

Для любителів змотувати електронні одометри абсолютно безкоштовна програма kurskset © UncleSam для зміни показань одометра курських комбінацій. Процедура проводиться без розбирання панелі.

Схема підключення панелі до LPT-порту наведена на малюнку. Всю начинку адаптера зручно зібрати прямо в корпусі 25-пинового роз'єму LPT. Для запітиванія панелі необхідне джерело постійного струму напругою 12 Вольт. Місце підключення контактів до панелі - на фото в білому квадраті. Використовуються правий і лівий верхні контакти.


Порядок роботи:

1. Відвернути задню пластмасову кришку комбінації приладів
2. Припаяти дроти до контактних площадок або будь-яким іншим способом забезпечити надійний контакт на час роботи.
3. Підключити роз'єм живлення до білої колодці.
4. Подати живлення. На комбінації має висвітитися поточне значення кілометражу
5. Підключити адаптер до LPT - порту комп'ютера.
6. Запустити програму (kurskset 1 - LPT1; kurskset 2 - LPT2)
       
F6 - зчитування показань одометра
       
F7 - введення нових значень.
Після введення показань натиснути ENTER. Alt + X - вихід з програми.
7. Вимкнути камеру. При наступних включеннях висвітиться вже нове показання одометра.
8. Повернути все на місце.


Для любителів "рукопашного бою": Пробіг зберігається за адресами 00h - 02h, в осередках з молодшими адресами знаходяться молодші значущі цифри, наприклад для пробігу 13164 км. будемо мати 64h, 31h, 01h. В осередку 07h знаходиться контрольна сума попередніх семи осередків. Розраховується як просте підсумовування осередків від 00h до 06h, з подальшим урізанням результату до байта. В осередках 08h - 0Fh знаходиться дублююча інформація, яка повністю повторює інформацію з осередків 00h - 07h.

У багатьох виникли труднощі з використанні при використанні даної програмою. Рекомендації автора: використання "голого" DOS, адреса в Setup-е 378h. Але панель категорично відмовляється зв'язуватися з комп'ютером. Однак Анатолій Уланів (aka Ant, Казань) вирішив для себе цю проблему і коригував вже не одну панель. Ось його технологія "... Спочатку підключаєшся як в описі, ті даєш харчування й проведення чіпляєш на лівий верхній контакт і правий. Тиснеш F7, вводиш нові свідчення одометра, потім лівий провід перекидаєш на лівий нижній контакт і відразу тиснеш F6. Панель починає торохтіти своїми моторчиками. Тут же відключаєш живлення від панелі. Знову даєш харчування - на одометрі повинні бути вже інші свідчення. Мабуть, коли чіпляєшся до лівого нижнього контакту і виробляєш зчитування, то відбувається перезапуск і панель запам'ятовує нові свідчення. Перевірено кілька разів ... "

Зауважу від себе, що при відключеному харчуванні у мене панель програмується без проблем.

Способом підключення адаптера KURSKSET до двухокошечной панелі виробництва "Лічмаш", м. Курськ, люб'язно поділився з US, а він, відповідно, з нами, Дамір Габдрахманов. Контакти підключення знаходяться зліва від кварцового резонатора. Панель годі й живити від зовнішнього джерела живлення +12 V, для цього необхідно підвести до шини живлення на панелі дріт від 1-го контакту на роз'ємі LPT. Обшій провід також, як і раніше, повинен бути підключений до 1-го контакту білої колодки приладової панелі. Для стійкої роботи необхідно застосовувати транзистори з коефіцієнтом підсилення не менше 800. За твердженням автора, все працює нормально.

Висловлюю вдячність Даміру Габдрахманова і UncleSam за надану інформацію.

Загальновідомий "глюк" Курських панелей - через перешкод з харчування, наприклад, при прокручуванні стартером або несправності генератора - скидання на показань на 141141. Після коректування працює така панель нормально - до наступного пересброса ...

Зворотний бік плати

Панель "Лічмаш" кілька іншої модифікації можна "перемогти" трохи інакше. Методикою поділився Ігор Биков (aka Garry Bull). Методика досить варварська і має сенс тільки при некомерційному використанні.
 
Потрібно перерізати доріжки, що йдуть від EEPROM до процесора. Жовтими стрілками на фото позначені місця розрізів доріжок.

Далі (за допомогою описаного вище адаптера "LPT - панель" на КТ3102) під'єднатися до контактів 24LC2B. При цьому, якщо розглядати схему адаптера в бік панелі, то дріт, що йде від колектора КТ3102 необхідно підпоювати до контактної майданчику, позначеної на верхньому фото червоною стрілкою з цифрою "1" (відповідає 5-й нозі 24LC2B), а провід, що йде від 4 -го контакту LPT - до контактної майданчику, позначеному червоною стрілкою з цифрою "2" (відповідає 6-й нозі 24LC2B). Далі підчіплюємо цей девайс до LPT, подаємо харчування на панель, включаємо копм і запускаємо "kurskset" від UncleSam.

За F7 записуємо нові свідчення, потім перевіряємо запис по F6. При цьому на самому одометрі повинні бути нулі. Далі вимикаємо харчування панелі, вимикаємо комп'ютер, від'єднуємо адаптер з обох сторін, відновлюємо доріжки. Після включення панелі на одометрі повинні бути вже нові свідчення.

Не забувайте, потрібно, щоб комп'ютер працював в "чистому" DOS'е.

На початку 2007 р. з'явилася ще одна модифікація панелі "Лічмаш" 2115-3801010-03. Панель з точки зору "покрутити" проста - пам'ять 24LC0. Пробіг зберігається за адресами 00-02 в осередках з молодшими адресами знаходяться молодші значущі цифри, наприклад для пробігу 10028 км. будемо мати 28 00 01. За адресами 03 і 04 дві контрольні суми; за адресою 03 контрольна сума осередку з адресою 02 (FF-adr2), за адресою 04 контрольна сума осередків з адресами 00 і 01 (FF-(adr0 + adr1)). Наприклад, пробіг 10028 км буде виглядати як 28 00 01 FE D7....

Категория: Одометри, спідометри | Просмотров: 740 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz