Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 26.04.2024, 14:40
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » діагностика авто
19:54
діагностика авто

діагностика авто
З чого почати ?


© А.Пахомов ( aka IS_18 )

Це сакраментальне питання виникає перед усяким , хто вирішив присвятити себе авторемонту , автомобільної діагностики та чіп тюнінгу . Питання досить складне . Спробуємо розповісти , що для цього потрібно.


Діагност .


Основні вимоги до кандидата в Автодиагност - бажання , можливість і здатність до самонавчання , початкові краще середні (в ідеалі - глибокі ) знання теорії ДВС , вміння розбиратися в електрообладнанні , вільно читати електросхеми , вміння користуватися комп'ютером , електронними базами і іншої довідкової літературою , діагностичними приладами , обладнанням , приладами. Вітаються знання електроніки і " вміння паяти " . І , не останнє місце займає розвинене почуття інтуїції.
Ви повинні чітко уявляти собі специфіку даної "галузі " : в автомобілі , де все взаємопов'язано , не можна обмежити себе чимось одним , часом багато несправності безпосередньо не пов'язані з системою уприскування. Діагност повинен на "відмінно" знати мотор зсередини , бути хорошим автоелектриком , знати системи упорскування як сучасні , так і більш ранніх версій .

Припустимо , все це у Вас є ( фантастіка! ) , тепер потрібно скласти необхідний набір обладнання. Звичайно , все і відразу придбати досить важко , але поступово Ви самі прийдете до висновку, що без хорошого інструменту - не життя :)


Обладнання .

Яке обладнання необхідне на діагностичному ділянці? Спробуємо відповісти на це питання.

Відразу обмовлюся , що методи діагностики на слух і на око не вважаю прийнятними в сучасних умовах. Аж ніяк не применшуючи ролі людини в діагностичному процесі , навпаки , вважаючи фахівця ключовою ланкою , без якого в принципі неможливо домогтися скільки-небудь помітного результату , я все-таки продовжую вважати якісне оснащення ділянки обладнанням абсолютно необхідним.

Причин для цього три . По-перше , на дворі 21 століття . Століття електроніки , комп'ютерів і інших розумних систем . І діагностика двигуна внутрішнього згоряння дідівськими методами , заснованими на органах почуттів та інтуїції людини , виглядають сьогодні просто курйозно .
По-друге , розбірливість споживачів послуг автосервісу стала останнім часом значно вище. З'являється все більше людей , готових платити гроші за якісний професійний ремонт. І це справедлива вимога часу і економічної ситуації. По-третє . Успішність роботи ділянки діагностики не може і не повинна залежати від суб'єктивного сприйняття ситуації діагностом . Людина - одночасно найсильніше і найслабша ланка будь-якого процесу . Він може бути стомленим або з похмілля , може хворіти або попросту бути у відпустці. На місце відсутнього повинен встати інший і продовжити цю ж роботу . І якщо перший відчуває склад суміші на нюх , то що робити другого , якщо немає газоаналізатора ? ! Ще раз зазначу : я вважаю фахівця з його знаннями та інтуїцією найважливішою ланкою , але ролі діагностичного обладнання у виробничому процесі теж надаю належне значення .

Отже , комплектуємо ділянка діагностики . Перш за все слід знати , що з усіх типів діагностичних приладів можна виділити три основні групи. Ці групи - основа основ , це те , без чого грамотний пошук несправності перетворюється на тупий процес, заснований на методі підміни . І якщо на вітчизняних автомобілях цей метод ще прокатує , то при роботі з іномарками він неможливий за визначенням. На ділянці діагностики абсолютно необхідно мати хоча б по одному представнику цих трьох груп . Назвемо їх :

1 . Сканери
2 . Мотортестери .
3 . Газоаналізатори.

Розглянемо кожну докладніше.

Сканери .

Система управління сучасного двигуна, відповідального суворим нормам токсичності , в якості головного свого елемента містить електронний блок управління (ЕБУ ) . Так от сканер призначений саме для роботи з ЕБУ , для його « сканування ». Згадаймо , за якою схемою функціонує блок . Він отримує інформацію про поточний стан двигуна з встановлених на останньому датчиків , обробляє її відповідно до закладеної програми і видає керуючі сигнали на так звані виконавчі механізми (ІМ) . Крім того , ЕБУ наділений здатністю виявляти збої в роботі системи управління . А так як сканер працює з блоком , то він дозволяє нам :

1 . Спостерігати сигнали з датчиків системи , стежити за їх зміною в часі.
2 . Перевіряти роботу виконавчих механізмів шляхом приведення їх у дію і візуального або іншого контролю .
3 . Зчитувати збережені системою коди несправностей.
4 . Переглянути ідентифікаційні дані ЕБУ , системи і т. п.

Слід абсолютно чітко розуміти , що свідчення сканера - це те , що « бачить» ЕБУ .
Це аж ніяк не істинні значення напруг або інших параметрів. Якщо з якої-небудь причини (наприклад , погана «маса» ) датчик бреше , то на екрані сканера ми побачимо це саме брехня. Іншими словами , сканер не є вимірювальним приладом . Він всього лише відображає дані з ЕБУ , потрібно це розуміти і ставитися до одержуваної інформації відповідним чином . Точно так само обережно слід ставитися до лічених кодами несправностей. Ці коди - не керівництво до заміни , а лише їжа для подальших роздумів і пошуку . Приклад : помилка датчика кисню , багата суміш . Міняти? Ні в якому разі. Треба шукати причину багатою ( бідної ) суміші. А помилка « Обрив датчика детонації » на системах Бош вже увійшла в легенди. Що стосується різновидів сканерів , то їх за великим рахунком дві: портативні і програмні , що працюють спільно з персональним комп'ютером. І той і інший тип мають як свої переваги , так і недоліки. Вибирати Вам . Детальну інформацію про конкретний приладі можна знайти на сайті компанії- розробника. Для роботи програмного сканера вам знадобляться:

    
Комп'ютер . Краще не особливо потужний , але ноутбук ( РIII - 600 і вище). Обов'язковою умовою є наявність на ноутбуці COM - порту або перехідника PCMCI -COM ( На даному етапі це основний роз'єм сполучення з діагностичним обладнанням ) . У світлі розвитку програмних продуктів від SMS- Software , скоро наявність на комп'ютері буде бажано , але необов'язково .
    
Адаптер K- Line ( KL- Line) з комплектом проводів і роз'ємів.
    
Діагностичне ПЗ. Тут вибір за Вами , можу порекомендувати недорогу програму SMS- Diagnostic - тестування всіх сучасних ЕСУД ВАЗ / ГАЗ. Це перша з вітчизняних розробок , яка працює безпосередньо через USB , активно розвивається і постійно обростає новими можливостями.

Слід додати , що протоколи обміну між сканером і ЕБУ у різних автовиробників відрізняються , тому, якщо Ви займаєтеся іномарками , то будете змушені купувати кілька сканерів або один універсальний , але за універсальність доведеться платити меншими можливостями приладу .


Мотортестери .

Це зовсім інший тип діагностичного обладнання . Мотор- тестер - це якраз і є вимірювальний прилад . Надана ним інформація знімається безпосередньо з двигуна і дозволяє знайти несправності , недоступні сканера. Це форми напруги і струмів датчиків і виконавчих механізмів , це і осцилограми високої напруги , і осцилограми тиску в циліндрах , тиску палива , і можливість перевірити баланс циліндрів , поміряти струм стартера , УОЗ та багато іншого. Розглянемо це докладніше.

Як всім відомо , в циліндрах двигуна під впливом іскри відбувається займання і згоряння паливно -повітряної суміші. Спостерігати і оцінювати цей процес безпосередньо ( зорово або якось ще ) неможливо. Але оцінити його побічно дуже навіть легко . Для цього в мотортестера передбачена можливість зняття осцилограм вторинного ( високого ) напруги . На форму цих осцилограм впливає буквально все : стан котушки запалювання , ВВ- проводів , свічкових наконечників , свічок , компресії , стан клапанів , склад суміші і навіть несправність ЕБУ .

Ще один дуже інформативний графік , що надається мотортестером , - тиск у циліндрі при роботі двигуна. Для цього свічковий наконечник даного нас циліндра підключається на розрядник , свічка вивертається , а на її місце встановлюється датчик тиску. Отриманий в результаті вимірювань графік дозволяє зробити висновок :

1 . Про правильність установки фаз ГРМ (не тільки ременя. Наприклад , розбиті шпонки коленвала і распредвала , шків коленвала ) .
2 . Про стан циліндро - поршневої групи і клапанів.
3 . Про наявність підсосу повітря у впускний тракт.
4 . Про високий противодавлении випускної системи ( розвалений каталізатор , внутрішнє руйнування глушника ) .
5 . Про реальний вугіллі випередження запалювання .

Погодьтеся , список значний . Одна тільки правильність установки фаз чого варто. Вручну ця операція робиться довго і важко , а за допомогою мотортестера все вирішується без зусиль втеченіе п'яти хвилин.

З цієї ж самої допомогою можна визначити , чи не має місця обрив або межвитковое замикання форсунок. Можна поміряти струм стартера і зробити висновок про стан акумулятора і стартера . Форма осцилограм напруги генератора дозволяє зробити висновок про його «здоров'я».

Мотортестер дозволяє перевірити працездатність датчиків. Приклад . Датчик масової витрати повітря ( ДМРВ ) . Знімаємо осцилограму сигналу з датчика при його включенні. За формою перехідного процесу можна відразу ж, не заводячи двигун , зробити висновок про його працездатності.

Ну що , вражає? Якщо ви переконалися в необхідності придбання такого приладу , справа залишилася за вибором конкретної моделі . На жаль , з трьох вищеназваних типів мотортестер - саме дороге задоволення . Вибір фірм і моделей досить великий. За співвідношенням ціна / якість я б порадив звернути увагу на продукцію Quantex Laboratory . Там же Ви знайдете навчальні ролики і форум з користування цим приладом .


Газоаналізатори.

Тут я скажу єдине - на сучасному діагностичному ділянці газоаналізатор повинен бути тільки чотирьохкомпонентний . Двокомпонентні прилади , як і карбюратори , - надбання історії. І ще - газоаналізатор служить не для « регулювання СО » , а як джерело діагностичної інформації.

Короткий підсумок .

Всі три типи описаних приладів мають зовсім різний принцип роботи , дають нам різну інформацію і ні в якому разі не підміняють один одного. Так, десь одержувані з їх допомогою дані перегукуються , а десь вони у кожного унікальні. В принципі , можна обійтися без будь-якого з цих приладів , а є « специ» , які взагалі обходяться однією викруткою. Мова не про це . Мова про те , що грамотний пошук дефекту заснований на аналізі інформації. На вимірах , з яких , як відомо , починається наука .

Решта устаткування носить в основному допоміжний характер , хоча його наявність більш ніж бажано . це :

    
Паливний манометр .
    
Установка для очищення форсунок. Ультразвукова з пролівочним стендом (дуже корисна річ ) або рідинна .
    
Стенди для перевірки свічок запалювання , модулів запалювання.
    
Якісний ампервольтомметр ( мультиметр ) , бажано некитайського виробництва.
    
Хороший набір інструменту. Бажано фірмовий .
    
Всілякі пробники , хитрі пристосування , що виготовляються майстром «під себе» і самостійно.


Чіп - тюнінгом будемо займатися?

Тоді ще одна стаття витрат:

    
Програматор ЕБУ c флеш- пам'яттю (Січень 5.xx , Январь 7.2 , Мікас 7.x , Бош МП7 , Бош М7.9.7 ) . Для початку можна і простий , безкоштовний . Їх можна завантажити на відповідному розділі сайту. До покупки комерційного варіанту приходять практично всі через деякий час , при досягненні певного рівня і / або накопичивши певну кількість " обломів " і втрачених клієнтів .
    
Програматор ПЗУ (Січень 4, GM , Мікас 5 , Бош М154 ) і , природно , набір ППЗУ і панельок ( на панельках не варто економити - беріть цангові ) . Ми рекомендуємо використовувати електрично прані ПЗУ Winbond 27С257 ( 32Kb ) і 27С512/27E512 ( 64Kb ) .
    
УФ- лампа для стирання ППЗУ з УФ- стиранням , якщо Ви вирішили не користуватися радою вище :)
    
Устаткування для паяння - паяльник , відсмоктування і т.д (в ідеалі - паяльна станція).
    
До трьом останнім пунктам можна поставитися як до другорядних - ЕБУ цих типів зустрічається вже нечасто. З 2003 р. вони взагалі перестали встановлюватися на автомобілі . Але дане устаткування може стати в нагоді при тюнингу більшості іномарок початку / середини 90- х готовий минулого сторіччя.
    
Набір прошивок під всі типи ЕСУД - залежно від рівня:
    
а ) безкоштовних б) комерційних в) власні напрацювання.
    
Для просунутих - програма для зміни калібровок для оптимізації програми під конкретного клієнта , та й просто для творчості.
    
Інженерний блок - для професіоналів , для калібрування безпосередньо "на ходу" .
    
Контролер ШДК - для власників інженерного блоку , для контролю складу суміші. На худий кінець піде простий альфаметр , але він сильно спотворює показання на складах суміші сильно відрізняються від стехіометричного .

Не забувайте і про те , що у Вас повинні бути всі необхідні слюсарні інструменти як можна більш високої якості . Переважна більшість клієнтів приїздить " переписати програму , а то щось не їде " , а автомобіль просто потребує ремонту.

І останнє , без чого не обходиться діагностичний ділянку , - це інформація . Її майстер повинен отримувати всіма доступними способами: Інтернет , книги , публікації в автомобільних журналах.


Як робиться діагностика .


Робота діагноста складається з трьох етапів: збір діагностичної інформації , її обробка , ухвалення рішення . Для збору застосовується все вищеперелічене обладнання . Власне процес можна описати так .

1 . Опитування клієнта про суть проблеми . Коли , як , за яких обставин проявляється дефект. Часто "допит із пристрастю» значно полегшує подальший пошук .

2 . Візуальний огляд підкапотного простору. Уважно дивимося , чи немає видимих ​​ушкоджень електропроводки , шлангів , високовольтних проводів . Чи немає слідів стороннього втручання , найчастіше з боку установників ГБО і автосигналізацій . Типові випадки - палять , що йде до датчика синхронізації , після перебирання двигуна виявляється лежачим на випускному колекторі , або відірвані проведення від датчика швидкості при заміні зчеплення. Взагалі слідах втручання треба приділяти серйозну увагу . Корисно переконатися , що всі шланги вентиляції картера , адсорбера і т.п. знаходяться на своїх штатних місцях , запобіжники ЕСУД НЕ перегоріли , а в баку є бензин. Дуже бажано перевірити стан повітряного фільтра. Часто він буває порваний , і це призводить до виходу ДМРВ з ладу.

Тільки після всього цього можна приступати до роботи з приладами .

3 . Насамперед « дізнаємося ворога в обличчя» , тобто за допомогою сканера розберемося , з яким типом ЕБУ і з якою системою ( Росія -83 , Євро -2 , Євро -3 і т.п.) ми маємо справу . Згадаймо особливості її роботи , її склад , а також можливі « вроджені дефекти ». Наприклад , прошивки типу I27 , блок Январь7 з антіджеркінгом і т.п. Також на цьому етапі необхідно заміряти компресію в циліндрах , щоб відразу визначити , потрібно чи ні більше глибоке втручання у двигун. При низькій компресії або її великому розкид по циліндрах необхідний візит до моториста .

4 . Візуально контролюємо свічки. Кількість нагару , його колір , зазор , стан електродів , наявність / відсутність пробою на ізоляторі. На жаль , у цій операції єдиний помічник - досвід та інтуїція.

5 . Перевіряємо в статиці показання датчиків і виконавчих механізмів за допомогою сканера . Можна посувати РХХ , включити вентилятор і бензонасос , зробити баланс форсунок.

6 . Поводимо діагностику системи живлення по тиску палива.
Якщо претензій до насоса , регулятору тиску , датчикам , ІМ , свічок і проводам у статиці ні, заводимо двигун.

7 . На працюючому двигуні перевіряємо сканером ті ж самі параметри . Тут теж необхідний досвід , у двох словах це процес не описати. Уважно слухаємо двигун на предмет сторонніх шумів , стукотів і гулу .

8 . Фіксуємо показання газоаналізатора .

9 . При необхідності можна зняти мотортестером осцилограми високої напруги.

10 . Якщо є підозра на невірну установку фаз ГРМ , виконуємо мотортестером перевірку тиску в циліндрі.

11 . А ось тепер найцікавіше. Уважно дивимося на отримані результати , аналізуємо їх і робимо висновки.

Іноді в сумнівних випадках є сенс підмінити несправний елемент і зняти показання повторно або зробити пробну поїздку. Для цього на робочому місці діагноста повинен бути підмінний фонд . Але в будь-якому випадку потрібно прагнути до такого ступеня майстерності , коли виявлення дефекту відбувається тільки за допомогою приладів і майже зі стовідсотковою ймовірністю. Така здатність дуже знадобиться Вам при діагностиці іномарок , на які дуже активно пересідає населення нашої країни.

Категория: Авто поради | Просмотров: 671 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz