Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 26.04.2024, 03:27
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 8 » Датчики управління двигуном автомобіля, їх діагностика
21:47
Датчики управління двигуном автомобіля, їх діагностика

Датчики управління двигуном автомобіля, їх діагностика

Діагностика: датчики управління двигуном автомобіляДля усунення несправностей існують базові схеми перевірок різних компонентів. У статті «Діагностика: датчики управління двигуном автомобіля» ми розповімо, як вести себе з тими чи іншими приладами, контролюючими роботу мотора.

 

Датчик температури мотора

 

Датчик температури охолоджуючої рідини - датчик температури мотора (ДТМ), але виглядає у вигляді термістора, тобто напівпровідникового резистора, його опір змінюється залежно від температури. Датчик вворачивается в проточний патрубок охолоджуючої системи мотора і постійно присутній в потоці охолоджуючої рідини. Коли температура рідини низька датчик має високий опір (приблизно 100 кОм при ~ 44 ° С), а коли температура висока навпаки - низьке (11-34 Ом при 140 ° С). ЕБУ мотора через опір певної величини подає до датчика стабілізовану напругу в розмірі 5 В і за допомогою дільника вимірює падіння напруги на приладі. На холодному двигуні воно буде високим, а коли мотор прогрітий - низьким. За виміряним зниження напруги на приладі, блок управління визначає температурний показник охолоджуючої рідини. Даний показник впливає на роботу безлічі систем, якими управляє автоматика.

 

Наприклад, по температурі мотора коригується складу повітряно-паливної суміші (ВТ-суміші): для холодного мотора суміш повинна бути більш збагаченої, для прогрітого більше збідненої. По температурі двигуна також коригується кут випередження запалювання.

 

Погане з'єднання (обрив) у ланцюзі датчика охолоджуючої рідини передасться в блок управління як низька температура мотора. ВТ-суміш при цьому сильно збагатитися збагачується, і мотор починає працювати менш економічно, забруднює при цьому навколишнє середовище. У пам'яті ЕБУ-Д (в реєстраторі несправностей) буде записаний код, в розшифровці що має вигляд «Робота мотора на більш багатою ВТ-суміші».

 

Несправність датчика температури рідини або замикання в ланцюзі інтерпретується в ЕБУ мотора як перегрів. Система вприскування пального буде формувати ВТ-суміш, яка переобеднена, і робота мотора стане нестійкою. У пам'яті реєстратора блоку управління запишеться код несправності «Робота мотора на бідній ВТ-суміші».

 

Подібний датчик охолоджуючої рідини треба перевіряти в таких випадках, як:

    
Незгасима контрольна лампа «перегрів мотора» (якщо є);
    
виявлення в реєстраторі несправності відповідних кодів;
    
підвищена витрата палива, детонація або підвищена концентрації у вихлопних газах СО;
    
утруднений пуск, нестійка робота або зупинка мотора на холостому ходу.

  
Також при тестуванні механізмів існує необхідність у використання технічної документації для окремо взятого авто або вбудоване в ПЗ діагностичних приладів шляху несправностей, що дають повну картину минулої перевірки.

 

Усунення несправностей і використання SAIS AUTODATA в пошуку.

 

Перед тим як перевіряти датчик температури охолоджуючої рідини варто переконатися в правильності роботи системи охолодження мотора.

 

Система охолодження повинна бути коректно заправлена ​​рідиною «охолодження». Резервуар розширювача і радіатор повинні бути за нормою заповнені. Кришку радіатора варто знімати тільки на остившем моторі, інакше охолоджувач, у якого температура роботи більше 100 С може заподіяти вам опіки. Для простого функціонування датчика управління його механічна частина повинна постійно перебувати в охолоджуючої рідини.

 

  
Кришка радіатора повинна герметично закриватися, інакше в системі можуть бути утворені повітряні «кишені» і показання приладу будуть спотворені.

 

  
Склад охолоджувача повинен за всіма показниками відповідати рекомендаціям виробника. Найчастіше використовується суміш 50% антифризу і 50% води. По теплопровідності така суміш вважається оптимальною.

 

  
Вентилятор повинен правильно працювати, щоб мотор не перегрівався. Якщо в системі охолодження присутній електроконтактні термовимикач або термостат, то необхідно переконатися в їх повній здібності до роботи.

 

Діагностика датчиків температури рідини за допомогою сканера Bosch KTS.

 

Фірма BOSCH (Німеччина) - світовий лідер на ринку діагностичних датчиків для автомобілів. Застосування передових технологій, співпраця з автомобільними концернами, величезний досвід роботи, дозволило фірмі BOSCH створити собі бренд виробника якісного та надійного обладнання. Наслідком виконаної роботи, є системна діагностика ESI [tronic] і KTS.

 

Всі механізми складаються з набору необхідних для роботи кабелів і апаратної частини мультіплекора. Постійний розвиток ESI дозволяє оновлювати список діагностованих блоків управління машиною, що дає можливість з упевненістю братися за роботу майже з будь-якою машиною. Отже, на сьогодні величезний охоплення: 65 марок автомобілів, 1350 типів автомобілів, 145 автомобільних систем, близько 17000 блоків управління.

 

Все це обладнання цілком зручно, дозволяє швидко освоїти всі можливості і має зрозуміле управління. Немає жодних сумнівів у тому, що цей продукт є самою універсальною і якісної системної діагностичних датчиків.

 

Протоколи підтримувані Bosch KTS540:

    
ISO 15765-4 (OBD)
    
CAN ISO 11898
    
ISO 9141-2 (K / L lines)
    
SAE-J1850 SPC
    
SAE-J1850 DLC
    
Blink-code
    
Low Speed ​​CAN, Middle Speed-, High Speed-, CAN Single Wire

Можливості:

    
Базисні налаштування
    
Скидання сервісних інтервалів
    
Управління виконавчими механізмами
    
Виведення поточних даних в графічному або цифровому вигляді
    
Ідентифікація блоків (№ софта, назва фірм виробника, ...)
    
Видалення / читання кодів помилок і їх розшифровка

  
Сканер відмінно підійде для діагностики опцій всіх приладів, включаючи датчик температури охолоджуючої рідини. Інтерфейс цієї програми вельми простий і дає обширну інформативність для усунення та пошуку несправності системи управління мотором. На дисплей монітора ноутбука або комп'ютера в складі KTS Bosch, який підключений до діагностичного бортовому роз'єму, виводяться значення датчика температури в поточний період.

 

Датчик положення заслінки дроселя

 

Датчик положення заслінки дроселя встановлюється на дросельному патрубку збоку і пов'язаний з дросельної заслінкою (точніше її віссю). Датчик виглядає у вигляді трьох-вивідного потенціометра, на один його висновок подається плюс стабілізованого напруги 6 В, а інший висновок увазі за собою масу. З третього висновку від повзунка (потенціометра) знімається сигнал для блоку управління. Коли при впливі, на педаль управління заслінка дроселя повертається, на виході датчика напруга змінюється. Коли заслінка закрита воно нижче 1 В. Коли заслінка переходить у відкрите положення, напруга на виході датчика підвищується і при повністю відкритій заслінці повинно бути більш ніж 5 В. Відстежуючи напруга датчика на виході, ЕБУ коригує кількість палива уприснуло форсунками залежно від градуси кута відкриття заслінки дроселя. Так у системах живлення палива з електронноуправлінням уприскуванням виконується акселерація. У переважній більшості випадків датчик положення заслінки дроселя не вимагає ніякого регулювання, так як ЕБУ сприймає холостий хід, як початкову позначку. Однак датчики положення заслінки дроселя окремих виробників таки потребують деякої налаштуванні, яка в такому випадку виконується за методикою та специфікації виробника. Ця процедура перевірки не дуже підходить для діагностики заслінки дроселя з електронним управлінням.

 

Датчик концентрації кисню

 

У сучасних машинних моторах, які забезпечені каталітичним нейтралізатором і системою уприскування палива, треба точно стежити за складом паливоповітряної суміші і підтримувати коефіцієнти перезбагачення повітря на допустимому рівні (Лямбда дорівнює 1), чим забезпечуються зменшення вмісту токсичних речовин і економія палива. Для цього застосовуються ДКК (датчики управління концентрацією кисню), які встановлюються системі відводу вихлопних газів і виробляють сигнал, який залежить від концентрації кисню в вихлопному газі. Коли змінюється концентрація кисню у вихлопних газах датчики концентрації кисню формує вихідну напругу, змінюване приблизно на 0,1 В (вміст кисню висока-суміш бідна), до 0,9 В (низький вмісті кисню - суміш багата). Для правильної роботи датчик повинен мати температуру вище, ніж 300 ° С. Тому після запуску двигуна для швидкого прогрівання датчика управління, в нього вбудований нагрівальний прилад. Сигнал від ДКК використовується в блоці керування мотором для правки тривалості відкритого стану форсунок і контролю стехіометричного складу суміші.

 

Найчастіше використовуються титанові та цирконієві датчики концентрації кисню, їх робота грунтується на тому факті, що у них залишається постійним вихідна напруга (одно воно 0,45 В при а приблизно рівному ~ 1), однак може помінятися стрибком від 0,1 В до 0, 9 В якщо змінився коефіцієнт (у діапазоні Лямбда = 0,99 ... 1,1) надлишку повітря.

 

Є кілька варіантів датчиків концентрації кисню.

    
Датчик з заземлювальним корпусом і одним потенційним висновком. Від потенційного виведення сигнал надійде в блок управління. В якості другого проводу використовують «масу» автомашини.
    
Датчик з парою потенційних висновків. Тут вимірювальна ланцюг не пов'язана з «масою» авто, а працює тільки другий дріт.
    
Датчик з встановленими трьома висновками, на одному з них - вимірювальний сигнал, два залишилися - живлення електронагрівника. У якості «землі» виступає «маса» авто.
    
Датчик, у якого чотири виводу. Тут, і датчик, і нагрівач ізольовані від «маси».

Діагностування датчика концентрації кисню за допомогою сканера Bosch

 

Процедура діагностування полягає в наступному.

    
Підключити сканер до гнізда діагностики машини,
    
Добре прогріти датчик концентрації кисню і двигун в режимі холостого ходу, потім підняти обороти до 3000 об / хв.
    
Переконатися, що системи управління мотором працюють в замкнутому режимі, потім:
    
Встановлюємо на сканері режим осцилографа параметрів датчика концентрації кисню
    
Аналізуємо параметри роботи всіх датчиків

При справності датчика ДКК та системи подачі палива амплітуда сигналу повинна плавно коливатися з частотою 4-19 Гц при постійній швидкості обертання колінчастого вала двигуна. Нижній рівень повинен бути в діапазоні 0,15-0,4 В, верхній - між 0,5-0,8 В.

 

Несправності, які призводять до невірних показаннями датчика кисню при діагностиці датчиків керування двигуном автомобіля.

 

 
Варто нагадати, що датчик кисню реагує на тиск кисню у відпрацьованому газі, а не на наявність пального, тому в ряді випадках датчик кисню може хибно відображати або багату, або бідну суміш.

 

При пропуску запалювання (наприклад, закокосована або несправна свіча) кисень не вступив в реакцію горіння надійде у випускний колектор, в ньому датчик кисню може хибно зареєструвати збіднення повітряно-паливної суміші.

 

Якщо випускний колектор буде не герметичний, то датчик кисню зніматиме показники з кисень повітря, що надійшов ззовні.

 

У будь-якому випадку ЕБУ мотора реагує на помилкове збіднення повітряно-паливної суміші як на правдиве і автоматично підвищує в циліндри подачу палива. Це може призвести до забризкування свічок, до значних перевитрат палива і до пропусків займання.

Датчик кисню може видати не правдивий сигнал про збагачення паливної суміші, якщо датчик «отруєний». Отруєння може наступити при появі шкідливих речовин в колекторі, що викличе поступовий вихід його з ладу приладу або зміна його статичних характеристик. Найчастіше отруюють датчика свинець (РЬ) або кремній (Si). Хибне збагачення може бути і при поламаному перепускному клапані в системі рециркуляції відпрацьованих газів, з боку високовольтного блізкорасположенного дроти системи запалювання від електричних наводок, а також, якщо датчика кисню погано заземлений...

Категория: Датчики | Просмотров: 1137 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz