Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Понедельник, 13.05.2024, 23:57
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Датчики управління двигуном автомобіля , їх діагностика
20:28
Датчики управління двигуном автомобіля , їх діагностика

Датчики управління двигуном автомобіля , їх діагностика

Діагностика: датчики управління двигуном автомобіляДля усунення несправностей існують базові схеми перевірок різних компонентів . У статті « Діагностика: датчики управління двигуном автомобіля » ми розповімо , як вести себе з тими чи іншими приладами , контролюючими роботу мотора.

 

Датчик температури мотора

 

Датчик температури охолоджуючої рідини - датчик температури мотора ( ДТМ ) , але виглядає у вигляді термістора , тобто напівпровідникового резистора , його опір змінюється залежно від температури. Датчик вворачивается в проточний патрубок охолоджуючої системи мотора і постійно присутній в потоці охолоджуючої рідини. Коли температура рідини низька датчик має високий опір (приблизно 100 кОм при ~ 44 ° С) , а коли температура висока навпаки - низьке ( 11-34 Ом при 140 ° С). ЕБУ мотора через опір певної величини подає до датчика стабілізовану напругу в розмірі 5 В і за допомогою дільника вимірює падіння напруги на приладі . На холодному двигуні воно буде високим , а коли мотор прогрітий - низьким. За виміряним зниження напруги на приладі , блок управління визначає температурний показник охолоджуючої рідини. Даний показник впливає на роботу безлічі систем , якими управляє автоматика.

 

Наприклад , по температурі мотора коригується складу повітряно - паливної суміші ( ВТ- суміші) : для холодного мотора суміш повинна бути більш збагаченої , для прогрітого більше збідненої . По температурі двигуна також коригується кут випередження запалювання.

 

Погане з'єднання (обрив ) у ланцюзі датчика охолоджуючої рідини передасться в блок управління як низька температура мотора. ВТ- суміш при цьому сильно збагатитися збагачується , і мотор починає працювати менш економічно, забруднює при цьому навколишнє середовище. У пам'яті ЕБУ - Д ( в реєстраторі несправностей ) буде записаний код , в розшифровці що має вигляд «Робота мотора на більш багатою ВТ- суміші» .

 

Несправність датчика температури рідини або замикання в ланцюзі інтерпретується в ЕБУ мотора як перегрів . Система вприскування пального буде формувати ВТ- суміш , яка переобеднена , і робота мотора стане нестійкою. У пам'яті реєстратора блоку управління запишеться код несправності «Робота мотора на бідній ВТ- суміші» .

 

Подібний датчик охолоджуючої рідини треба перевіряти в таких випадках , як:

    
Незгасима контрольна лампа « перегрів мотора » (якщо є);
    
виявлення в реєстраторі несправності відповідних кодів ;
    
підвищена витрата палива , детонація або підвищена концентрації у вихлопних газах СО ;
    
утруднений пуск , нестійка робота або зупинка мотора на холостому ходу.

  
Також при тестуванні механізмів існує необхідність у використання технічної документації для окремо взятого авто або вбудоване в ПЗ діагностичних приладів шляху несправностей , що дають повну картину минулої перевірки .

 

Усунення несправностей і використання SAIS AUTODATA в пошуку .

 

Перед тим як перевіряти датчик температури охолоджуючої рідини варто переконатися в правильності роботи системи охолодження мотора.

 

Система охолодження повинна бути коректно заправлена ​​рідиною « охолодження ». Резервуар розширювача і радіатор повинні бути за нормою заповнені. Кришку радіатора варто знімати тільки на остившем моторі , інакше охолоджувач , у якого температура роботи більше 100 С може заподіяти вам опіки. Для простого функціонування датчика управління його механічна частина повинна постійно перебувати в охолоджуючої рідини.

 

  
Кришка радіатора повинна герметично закриватися , інакше в системі можуть бути утворені повітряні «кишені » і показання приладу будуть спотворені.

 

  
Склад охолоджувача повинен за всіма показниками відповідати рекомендаціям виробника. Найчастіше використовується суміш 50 % антифризу і 50 % води. По теплопровідності така суміш вважається оптимальною.

 

  
Вентилятор повинен правильно працювати , щоб мотор не перегрівався. Якщо в системі охолодження присутній електроконтактні термовимикач або термостат , то необхідно переконатися в їх повній здібності до роботи.

 

Діагностика датчиків температури рідини за допомогою сканера Bosch KTS .

 

Фірма BOSCH ( Німеччина ) - світовий лідер на ринку діагностичних датчиків для автомобілів. Застосування передових технологій , співпраця з автомобільними концернами , величезний досвід роботи , дозволило фірмі BOSCH створити собі бренд виробника якісного та надійного обладнання . Наслідком виконаної роботи , є системна діагностика ESI [ tronic ] і KTS .

 

Всі механізми складаються з набору необхідних для роботи кабелів і апаратної частини мультіплекора . Постійний розвиток ESI дозволяє оновлювати список діагностованих блоків управління машиною , що дає можливість з упевненістю братися за роботу майже з будь-якою машиною . Отже , на сьогодні величезний охоплення : 65 марок автомобілів , 1350 типів автомобілів , 145 автомобільних систем , близько 17000 блоків управління .

 

Все це обладнання цілком зручно , дозволяє швидко освоїти всі можливості і має зрозуміле управління . Немає жодних сумнівів у тому , що цей продукт є самою універсальною і якісної системної діагностичних датчиків.

 

Протоколи підтримувані Bosch KTS540 :

    
ISO 15765-4 ( OBD )
    
CAN ISO 11898
    
ISO 9141-2 ( K / L lines )
    
SAE - J1850 SPC
    
SAE - J1850 DLC
    
Blink - code
    
Low Speed ​​CAN , Middle Speed ​​- , High Speed ​​- , CAN Single Wire

можливості :

    
базисні налаштування
    
Скидання сервісних інтервалів
    
Управління виконавчими механізмами
    
Виведення поточних даних в графічному або цифровому вигляді
    
Ідентифікація блоків ( № софта , назва фірм виробника , ...)
    
Видалення / читання кодів помилок і їх розшифровка

  
Сканер відмінно підійде для діагностики опцій всіх приладів , включаючи датчик температури охолоджуючої рідини. Інтерфейс цієї програми вельми простий і дає обширну інформативність для усунення та пошуку несправності системи управління мотором. На дисплей монітора ноутбука або комп'ютера в складі KTS Bosch , який підключений до діагностичного бортовому роз'єму , виводяться значення датчика температури в поточний період .

 

Датчик положення заслінки дроселя

 

Датчик положення заслінки дроселя встановлюється на дросельному патрубку збоку і пов'язаний з дросельної заслінкою ( точніше її віссю ) . Датчик виглядає у вигляді трьох - вивідного потенціометра , на один його висновок подається плюс стабілізованого напруги 6 В, а інший висновок увазі за собою масу. З третього висновку від повзунка ( потенціометра ) знімається сигнал для блоку управління . Коли при впливі , на педаль управління заслінка дроселя повертається, на виході датчика напруга змінюється . Коли заслінка закрита воно нижче 1 В. Коли заслінка переходить у відкрите положення , напруга на виході датчика підвищується і при повністю відкритій заслінці повинно бути більш ніж 5 В. Відстежуючи напруга датчика на виході , ЕБУ коригує кількість палива уприснуло форсунками залежно від градуси кута відкриття заслінки дроселя. Так у системах живлення палива з електронноуправлінням уприскуванням виконується акселерація . У переважній більшості випадків датчик положення заслінки дроселя не вимагає ніякого регулювання , так як ЕБУ сприймає холостий хід , як початкову позначку. Однак датчики положення заслінки дроселя окремих виробників таки потребують деякої налаштуванні , яка в такому випадку виконується за методикою та специфікації виробника. Ця процедура перевірки не дуже підходить для діагностики заслінки дроселя з електронним управлінням.

 

Датчик концентрації кисню

 

У сучасних машинних моторах , які забезпечені каталітичним нейтралізатором і системою уприскування палива , треба точно стежити за складом паливоповітряної суміші і підтримувати коефіцієнти перезбагачення повітря на допустимому рівні ( Лямбда дорівнює 1) , чим забезпечуються зменшення вмісту токсичних речовин і економія палива. Для цього застосовуються ДКК ( датчики управління концентрацією кисню) , які встановлюються системі відводу вихлопних газів і виробляють сигнал , який залежить від концентрації кисню в вихлопному газі. Коли змінюється концентрація кисню у вихлопних газах датчики концентрації кисню формує вихідну напругу , змінюване приблизно на 0,1 В ( вміст кисню висока- суміш бідна ) , до 0,9 В ( низький вмісті кисню - суміш багата ) . Для правильної роботи датчик повинен мати температуру вище , ніж 300 ° С. Тому після запуску двигуна для швидкого прогрівання датчика управління , в нього вбудований нагрівальний прилад . Сигнал від ДКК використовується в блоці керування мотором для правки тривалості відкритого стану форсунок і контролю стехіометричного складу суміші.

 

Найчастіше використовуються титанові та цирконієві датчики концентрації кисню , їх робота грунтується на тому факті , що у них залишається постійним вихідна напруга ( одно воно 0,45 В при а приблизно рівному ~ 1) , однак може помінятися стрибком від 0,1 В до 0 , 9 В якщо змінився коефіцієнт (у діапазоні Лямбда = 0,99 ... 1,1 ) надлишку повітря .

 

Є кілька варіантів датчиків концентрації кисню.

    
Датчик з заземлювальним корпусом і одним потенційним висновком. Від потенційного виведення сигнал надійде в блок управління. В якості другого проводу використовують «масу» автомашини.
    
Датчик з парою потенційних висновків. Тут вимірювальна ланцюг не пов'язана з «масою » авто , а працює тільки другий дріт .
    
Датчик з встановленими трьома висновками , на одному з них - вимірювальний сигнал , два залишилися - живлення електронагрівника . У якості « землі » виступає «маса» авто.
    
Датчик , у якого чотири виводу. Тут , і датчик , і нагрівач ізольовані від «маси» .

Діагностування датчика концентрації кисню за допомогою сканера Bosch

 

Процедура діагностування полягає в наступному.

    
Підключити сканер до гнізда діагностики машини ,
    
Добре прогріти датчик концентрації кисню і двигун в режимі холостого ходу , потім підняти обороти до 3000 об / хв .
    
Переконатися , що системи управління мотором працюють в замкнутому режимі , потім :
    
Встановлюємо на сканері режим осцилографа параметрів датчика концентрації кисню
    
Аналізуємо параметри роботи всіх датчиків

При справності датчика ДКК та системи подачі палива амплітуда сигналу повинна плавно коливатися з частотою 4-19 Гц при постійній швидкості обертання колінчастого вала двигуна. Нижній рівень повинен бути в діапазоні 0,15-0,4 В, верхній - між 0,5-0,8 В.

 

Несправності , які призводять до невірних показаннями датчика кисню при діагностиці датчиків керування двигуном автомобіля.

 

 
Варто нагадати , що датчик кисню реагує на тиск кисню у відпрацьованому газі , а не на наявність пального , тому в ряді випадках датчик кисню може хибно відображати або багату , або бідну суміш.

 

При пропуску запалювання ( наприклад , закокосована або несправна свіча) кисень не вступив в реакцію горіння надійде у випускний колектор , в ньому датчик кисню може хибно зареєструвати збіднення повітряно - паливної суміші.

 

Якщо випускний колектор буде не герметичний , то датчик кисню зніматиме показники з кисень повітря , що надійшов ззовні.

 

У будь-якому випадку ЕБУ мотора реагує на помилкове збіднення повітряно - паливної суміші як на правдиве і автоматично підвищує в циліндри подачу палива. Це може призвести до забризкування свічок , до значних перевитрат палива і до пропусків займання .

Датчик кисню може видати не правдивий сигнал про збагачення паливної суміші , якщо датчик « отруєний ». Отруєння може наступити при появі шкідливих речовин в колекторі , що викличе поступовий вихід його з ладу приладу або зміна його статичних характеристик. Найчастіше отруюють датчика свинець ( РЬ ) або кремній (Si) . Хибне збагачення може бути і при поламаному перепускному клапані в системі рециркуляції відпрацьованих газів , з боку високовольтного блізкорасположенного дроти системи запалювання від електричних наводок , а також , якщо датчика кисню погано заземлений.

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 792 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz