Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Вторник, 14.05.2024, 21:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 1 » Датчики ДПДЗ , детонації , фаз , швидкості їх опис і призначення
20:29
Датчики ДПДЗ , детонації , фаз , швидкості їх опис і призначення

Датчики ДПДЗ , детонації , фаз , швидкості їх опис і призначення

Датчики систем управління двігателемДатчікі систем управління двигуном допомагають контролеру визначити , що відбувається з двигуном і авто в цілому , в деякий момент часу. Виходячи із сигналів даних датчиків , контролер буде робити складні розрахунки , після чого відправить сигнали , які спонукають до управління виконавчі механізми .

 

 
ДПДЗ ( Датчик положення дросельної заслінки )

 

Сигнал, що виходить з датчика положення дросельної заслінки застосовується контролером системи управління двигуном для розрахунку кутового положення самої дросельної заслінки. ДПДЗ буде змонтований на дросельному патрубку , коли дросельна заслону повернена , її вісь передасть свій рух прямо на датчик. ДПДЗ має вигляд резистора потенціометричного типу. На одному з плечей потенціометра з контролера подається опорна напруга , друге ж плече приєднано до «маси ». Третій контакт датчика з'єднується з рухомим контактом потенціометра . Сигнал на виході ДПДЗ пропорційно зміняться виходячи з кута повороту дросельної заслінки. Коли заслінка повністю закрита на датчику буде напруга 0,35-0,7 В, у той час як при відкритій заслінці - 4,05-4,75 В. Мінімальне значення напруги , які буде на датчику визначається контролером в режимі роботи на холостому ходу , воно використовується системою як початкова точка відліку , іншими словами 0 % відкриття заслінки. Повністю закрита дросельна заслінка аналогічна режиму холостого ходу. Коли кут відкриття занадто великий , відбувається перехід на режим потужності роботи , в цьому випадку досягається максимальний крутний момент , при мінімальній потужності двигуна. Коли дросельна заслінка відкрита частково , то контролер підтримує на належному рівні стехіометричний склад паливної суміші. Виходячи з цих даних , ДПДЗ контролер визначає те навантаження , яку треба покласти на двигун.

 

Для того щоб компенсувати короткочасне збіднення суміші , коли дросельна заслінка швидко відкривається , контролер обчислює добавку в базовій топлівоподаче , застосовуючи ту інформацію , який отримує з сигналу ДПДЗ .

 

Датчик детонації ( ДД )

 

У двигунах внутрішнього згоряння з запалюванням за допомогою іскри в деяких умовах можуть виникати дзвінкі процеси згоряння , які можуть призвести до того , що знижується коефіцієнт корисної дії і потужність двигуна. Подібне небажане явище механіки називають детонацією . Воно є наслідком того , що топливовоздушная суміш , яка ще не охоплена полум'ям , запалюється сама.

 

Якщо процес згоряння паливної суміші та стискання її поршнями почалися нормально , обумовлюється підвищена температура і тиск газу , а це служить основним чинником того , що суміш запалиться сама. Також важливо відзначити те , що швидкість займання може перевищувати 2000 м / с, у той час як швидкість при нормальному горінні рідко перевищує показник в 30 м / с.

 

У разі такого швидкого згоряння в камері неодмінно виникає великий тиск. Якщо детонація є тривалою , то подібна термічна навантаження і високий тиск можуть призвести до механічних пошкоджень головки циліндрів і її прокладки , а також голівки і поршня в зоні клапанів. Характерні коливання згоряння при детонації будуть зареєстровані датчиком детонації , який перетворює електричний сигнал і передає його в контролер системи управління двигуном. За фактом датчик детонації - це акселерометр або пьезокерамический прилад , який може перетворити механічні коливання двигуна в електричний сигнал. Або ж можна сказати , що це приймач звукових коливань у твердих тілах.

 

Коли виникає вібрація , інерційна маса починає свій вплив на пьезоелемент з деякою частотою і посиленням , в результаті чого виникає пьезоеффекта , і на контактах з'являється електро сигнал. У контролері сигнал датчика детонації на виході спеціально обробляється для того , щоб виявити той момент , коли саме виникла детонація , і почалося самозаймання паливної суміші.

 

Дуже велике значення має те місце , де буде встановлений даний датчик. При виборі , керуються такими методами :

 

    
не повинні сильно відрізнятися за рівнем сигнали детонації від кожного з циліндрів ;
    
рівень сигналу повинен мати необхідну для його подальшої обробки величину ;
    
перешкоди , які виникають від інших шумів двигуна при роботі , повинні бути як можна менше.

 

Одними з важливих характеристик датчика є :

 

    
діапазон температур. Датчик може працювати тільки лише при температурі від 150 до 220оС .
    
резонансна частота самого датчика . За цим принципом , коли визначається наявність детонації , розрізняють пристрої , які призначені визначати широкосмугові і резонансні хвилі. У системі з датчиками резонансу значення їх резонансної частоти збігається з тією частотою , яка виникає при детонаційних коливаннях в циліндрі , набагато вище резонансна частота в системах з широкосмуговим датчиком. Однак на частотній стрічці є деякий ділянку, яка знаходиться в тому діапазоні , в якому виникають детонаційні коливанні , іншими словами визначає коефіцієнт перетворення. Він покаже нам , як співвідноситься амплітуда детонаційних коливань з амплітудою вихідного сигналу в тому місці , де встановлений датчик.

 

Датчик фаз ( ДФ )

 

Розподільний вал управляє випускними і впускними клапанами у двигуні . Часто буває так , що його обертання в пару разів нижче ніж та частота , з якою обертається колінчастий вал. Коли поршень майже наближений до верхньої мертвої точки , то за значенням пониження коленвала нереально визначити, в якому з тактів роботи двигуна сталася неполадка : на такті випуску , коли викидаються відпрацьовані гази або на такті стиснення , коли запалюється топливовоздушная суміш. Даний датчик буде актуальний для систем фазованого упорскування , де паливо подається через одну форсунку в один циліндр , так безпосередньо і відбувається такт стиснення , перед тим як буде відкритий впускний клапан.

 

Для того щоб , контролеру було зрозуміло який з усіх форсунок йому треба керувати в цей момент і використовується сигнал приймається від датчика розподільного валу. Його також називають датчиком фаз.

 

У двигунах ВАЗ використовується так званий датчик Холла. Вам напевно відомі принципи роботи безконтактної системи запалювання на карбюраторних двигунах. Встановлюється датчик , який управляє комунікатором , який працює за принципом датчика Холла. Реєструє дані він проходженням металевої шторки з прорізами , яка пов'язана з валом розподілу , після чого подає сигнали управління комунікатору . Шторка проходить між самим датчиком і постійним магнітом , чим і перериває миготіння лінії постійного магніту , іншими словами просто загороджує його . У разі , коли між датчиком і магнітом знаходиться проріз , то датчик буде видавати якийсь сигнал , який після невеликої обробки буде служити для комунікатора керуючим .

 

Датчик швидкості ( ДС).

 

Такий датчик системи управління двигуном робить велику послугу , показуючи інформацію про рух автомобіля і його поточної швидкості. Розташовується він на коробці передач, і видає відразу шість імпульсів за одні метр руху машини. У ньому також використаний ефект Холла , а сигнали на виході ідентичні тим , що виходять з датчика фаз. Основним елементом служить диск , який встановлений на внутрішній осі датчика , де поруч з ним знаходиться багатополюсній магніт. Є два типи таких датчиків: непрохідні і прохідні . Непрохідні - встановлюються на машину з електричною комбінацій приладів. Прохідні - встановлюються у розриві кріплення троса приводу спідометра.

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 559 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz