Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Среда, 24.04.2024, 08:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 8 » Датчики автомобіля ВАЗ 21083, ВАЗ 21093, зняття і ремонт
21:46
Датчики автомобіля ВАЗ 21083, ВАЗ 21093, зняття і ремонт

Датчики автомобіля ВАЗ 21083, ВАЗ 21093, зняття і ремонт
Датчик температури охолоджуючої рідини (ДТОЖ)
 
являє собою термістор (резистор, опір якого змінюється від температури). Датчик температури загорнутий у випускний патрубок охолоджуючої рідини на голівці циліндрів. При низькій температурі датчик температури охолоджуючої рідини має високий опір (при -40 ° С - 100 кОм), а при високій температурі - низьке (при 100 ° С - 177 Ом). Температуру охолоджуючої рідини контролер розраховує з падіння напруги на датчику. Падіння напруги високе на холодному двигуні і низьке - на прогрітому двигуні. Температура охолоджуючої рідини впливає на більшість характеристик, якими управляє контролер.
Для заміни на автомобілі ваз 21083, ваз 21093 датчика температури охолоджуючої рідини:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.
2. Злийте охолоджуючу рідину з радіатора.
3. Для зручності роботи зніміть повітряний фільтр

4. Від'єднайте роз'єм з проводами від датчика температури охолоджуючої рідини, віджавши пластмасовий затискач. Виверніть датчик з патрубка системи охолодження.
5. Встановіть на автомобіль ваз 21083, ваз 21093 датчик температури охолоджуючої рідини в зворотному порядку.

Датчик детонації прикріплений до верхньої частини блоку циліндрів і вловлює аномальні вібрації (детонаційні удари) в двигуні.
Чутливим елементом датчика є пьезокристаллических платівка. При детонації на виході датчика генеруються імпульси напруги, які збільшуються з зростанням інтенсивності детонаційних ударів. Контролер по сигналу датчика регулює випередження запалювання для усунення детонаційних спалахів палива.
Для заміни на автомобілі ваз 21083, ваз 21093 датчика детонації:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Від'єднайте роз'єм 1 з проводами від датчика 2 детонації. Відверніть гайку кріплення і зніміть датчик зі шпильки.
3. Встановіть на автомобіль ваз 21083, ваз 21093 датчик детонації у зворотному порядку.

Датчик масової витрати повітря (ДМРВ) розташований між повітряним фільтром і шлангом впускної труби. У ДМРВ знаходяться температурні датчики і нагрівальний резистор. Проходить повітря охолоджує один з датчиків, а електронна схема датчика перетворює цю різницю температур у вихідний сигнал для електронного блоку управління. У різних варіантах систем упорскування палива можуть застосовуватися датчики масової витрати повітря двох типів. Датчики ДМРВ відрізняються по пристрою і за характером видається сигналу, який може бути частотним або аналоговим. У першому випадку залежно від витрати повітря міняється частота сигналу, а в другому випадку - напруга. ЕБУ використовує інформацію від датчика масової витрати повітря для визначення тривалості імпульсу відкриття форсунок.
Для заміни датчика ДМРВ:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Віджавши знизу викруткою або пальцем пластмасову засувку, від'єднайте роз'єм 1 з проводами від датчика 3 масової витрати повітря. Ослабте затягування хомута кріплення і від'єднайте шланг 2 від датчика. Відверніть два гвинти кріплення і зніміть датчик ДМРВ з повітряного фільтра.
3. Встановіть на автомобіль ваз 21083, ваз 21093 датчик ДМРВ в зворотному порядку.

СО-потенціометр (рис. 11.3) встановлений на автомобілях ваз 2108, ваз 2109, ваз 21099 з системою уприскування без зворотного зв'язку (без нейтралізатора і кисневого датчика) в моторному відсіку на стінці коробки воздухопрітока і являє собою змінний резистор. СО-потенціометр видає в ЕБУ сигнал, який використовується для регулювання складу паливоповітряної суміші з метою отримання нормованого рівня концентрації окису вуглецю (СО) у відпрацьованих газах на холостому ходу. СО-потенціометр подібний гвинту якості суміші в карбюраторах. Регулювання вмісту СО за допомогою СО-потенціометра виконується тільки на станції технічного обслуговування із застосуванням газоаналізатора.

Рис. 11.3. СО-потенціометр

Датчик швидкості автомобіля встановлений на коробці передач між приводом спідометра і наконечником гнучкого валу приводу спідометра. Принцип дії датчика швидкості заснований на ефекті Холла. Датчик швидкості видає на контролер прямокутні імпульси напруги з частотою, пропорційною швидкості обертання ведучих коліс.
Для заміни датчика швидкості:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.
2. Від'єднайте роз'єм з проводами від датчика швидкості, стиснувши пружинні затиски. Відверніть датчик швидкості від приводу спідометра. Встановіть на автомобіль датчик швидкості в зворотному порядку.

Датчик положення дросельної заслінки (ДПДЗ) встановлений збоку на дросельному патрубку і пов'язаний з віссю дросельної заслінки.
ДПДЗ являє собою потенціометр, на один кінець якого подається плюс напруги живлення (5 В), а інший кінець з'єднаний з «масою». З третього виведення потенціометра (від повзунка) йде вихідний сигнал до контролера. Коли дросельна заслінка повертається (від впливу на педаль управління), змінюється напруга на виході датчика положення дросельної заслінки. При закритій дросельної заслінки напруга нижче 0,7 В. Коли дросельна заслінка відкривається, напруга на виході датчика росте і при повністю відкритій дросельної заслінки має бути більше 4 В. Відстежуючи вихідна напруга датчика положення дросельної заслінки, контролер коригує подачу палива залежно від кута відкриття дросельної заслінки (тобто за бажанням водія). Датчик положення дросельної заслінки не вимагає ніякої регулювання, тому що контролер сприймає холостий хід (тобто повне закриття дросельної заслінки) як нульову позначку.
Для заміни датчика положення дросельної заслінки (ДПДЗ):
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Від'єднайте роз'єм з проводами від датчика положення дросельної заслінки, віджавши пластмасову засувку.

3. Відверніть два гвинти кріплення і зніміть датчик положення дросельної заслінки з дросельного патрубка (для наочності патрубок знятий).

4. Встановіть на автомобіль датчик положення дросельної заслінки в зворотному порядку, при цьому не забудьте встановити поролонове кільце.

Регулятор холостого ходу регулює частоту обертання колінчастого вала на режимі холостого ходу, керуючи кількістю подаваного повітря в обхід закритої дросельної заслінки. Регулятор холостого ходу складається з двополюсного крокової електродвигуна і з'єднаного з ним конусного клапана. Клапан висувається або забирається за сигналами контролера. Повністю висунута голка регулятора (що відповідає 0 кроків) перекриває потік повітря. Коли голка вдвигается, то забезпечується витрата повітря, пропорційний кількості кроків відходу голки від сідла.
Для заміни регулятора холостого ходу:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Відіжміть пластмасову засувку і від'єднайте роз'єм з проводами від регулятора холостого ходу, встановленого на дросельному патрубку.

3. Відверніть два гвинти кріплення і зніміть регулятор холостого ходу з дросельного патрубка (для наочності патрубок знятий).

4. Замініть порване або втратило еластичність кільце ущільнювача 1 регулятора холостого ходу.
ПОПЕРЕДЖЕННЯ
Не намагайтеся витягнути або втиснути клапан 2, так як це може призвести до виходу регулятора холостого ходу з ладу. Для цієї мети необхідно використовувати діагностичний прилад або спеціальний монітор.
5. Встановіть на автомобіль датчик холостого ходу в зворотному порядку, змастивши його кільце ущільнювача моторним маслом.

Датчик положення коленвала (ДПКВ) - індуктивного типу, призначений для синхронізації роботи контролера з верхньою мертвою точкою поршнів 1-го і 4-го циліндрів і кутовим положенням колінчастого валу. ДПКВ встановлений на кришці масляного насоса навпроти задає диска на шківі приводу генератора. Запросах диск являє собою зубчасте колесо з 58 рівновіддаленими (6 °) западинами. При такому кроці на диску міститься 60 зубців, але два зуба зрізані для створення імпульсу синхронізації («опорного» імпульсу), який необхідний для узгодження роботи контролера з ВМТ поршнів в 1-м і 4-м циліндрах.
При обертанні колінчастого вала зуби змінюють магнітне поле датчика, наводячи імпульси напруги змінного струму.
Установчий зазор між сердечником датчика і зубом диска повинен знаходитися в межах (1 ± 0,2) мм. Контролер за сигналами датчика визначає частоту обертання колінчастого валу і видає імпульси на форсунки.
Для заміни датчика положення коленвала (ДПКВ):
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Від'єднайте роз'єм з проводами від датчика положення коленвала.

3. Відверніть болт 1 кріплення і вийміть датчик 2 з кришки масляного насоса (для наочності кришка насоса знята).
4. Встановіть на автомобіль датчик положення коленвала в зворотному порядку.

Датчик концентрації кисню (лямбда-зонд) застосовується в системі упорскування зі зворотним зв'язком і встановлюється на прийомній трубі глушників. Кисень, що міститься у відпрацьованих газах, реагує з датчиком кисню, створюючи різницю потенціалів на виході датчика. Вона змінюється приблизно від 0,1 В (високий вміст кисню - бідна суміш) до 0,9 В (мало кисню - багата суміш).
Для нормальної роботи датчик кисню повинен мати температуру не нижче 360 ° С. Тому для швидкого прогрівання після пуску двигуна в датчик кисню вбудований нагрівальний елемент. Відстежуючи вихідна напруга датчика концентрації кисню, контролер визначає, яку команду з коригування складу робочої суміші подавати на форсунки. Якщо суміш бідна (низька різниця потенціалів на виході датчика), то дається команда на збагачення суміші. Якщо суміш багата (висока різниця потенціалів), дається команда на збіднення суміші.
Для заміни датчика концентрації кисню:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Роз'єднаєте роз'єм датчика кисню і джгута проводів, віджавши пластмасову засувку.

3. Виверніть датчик кисню з приймальні труби глушника (для наочності приймальня труба знята).
4. Встановіть на автомобіль датчик концентрації кисню в зворотному порядку.

Датчик фаз застосовується в системі з послідовним уприскуванням палива (двигун мод. 2112) і встановлюється з лівої передньої сторони головки циліндрів. Принцип дії датчика фаз заснований на ефекті Холла. У пазу датчика фаз знаходиться обід сталевого диска з прорізом. Цей диск закріплений на шківі впускного розподільного валу. Коли проріз диска проходить через паз датчика фаз, він видає на контролер негативний імпульс, відповідний положенню поршня 1-го циліндра у ВМТ наприкінці такту стиснення.
Для заміни датчика фаз:
1. Від'єднайте дріт від клеми «-» акумуляторної батареї.

2. Відіжміть пластмасову засувку і від'єднайте роз'єм 2 з проводами від датчика 1 фаз. Відверніть два болти кріплення і зніміть датчик фаз.
3. Встановіть на автомобіль датчик фаз у зворотному порядку.

Сигнал запиту на включення кондиціонера. Якщо на автомобілі встановлений кондиціонер, то сигнал надходить від вимикача кондиціонера на панелі приладів. У даному випадку ЕБУ отримує інформацію про те, що водій бажає включити кондиціонер. Отримавши такий сигнал, ЕБУ спочатку підлаштовує регулятор холостого ходу, щоб компенсувати додаткове навантаження на двигун від компресора кондиціонера, а потім включає реле, що управляє роботою компресора кондиціонера....

Категория: Датчики | Просмотров: 945 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz