Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Пятница, 29.03.2024, 15:01
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 22 » Частина 2
20:13
Частина 2

Частина 2

 Це кільце запобігає можливість коливання дзьобів при зміні магнітного потоку і , отже , випромінювання ними магнітного шуму.

Після збирання проводиться динамічне балансування ротора , яка здійснюється висвердлюванням надлишку матеріалу у полюсних половин. На валу ротора розташовуються також контактні кільця , виконувані найчастіше з міді , з обпресуванням їх пластмасою. До кілець припаиваются або приварюються висновки обмотки збудження. Іноді кільця виконуються з латуні або нержавіючої сталі , що знижує їх знос і окислення особливо при роботі у вологому середовищі. Діаметр кілець при розташуванні щеточ но- контактного вузла поза внутрішньої порожнини генератора не може перевищувати внутрішній діаметр підшипника , встановленого в кришку з боку контактних кілець , оскільки при збірці підшипник проходить над кільцями. Малий діаметр кілець сприяє крім того зменшенню зносу щіток. Саме за умовами монтажу деякі фірми застосовують у якості задньої опори ротора роликові підшипники , тому що кулькові того ж діаметру мають менший ресурс.

Вали роторів виконуються , як правило , з м'якої автоматної сталі , однак, при застосуванні роликового підшипника , ролики якого працюють безпосередньо по кінцю валу з боку контактних кілець , вал виконується з легованої сталі, а цапфа валу цементується і гартується . На кінці валу , забезпеченому різьбленням , прорізається паз під шпонку для кріплення шківа . Однак, у багатьох сучасних конструкціях шпонка відсутня. У цьому випадку торцева частина валу має поглиблення або виступ під ключ у вигляді шестикутника . Це дозволяє утримувати вал від проворота при затягуванні гайки кріплення шківа , або при розбиранні , коли необхідно зняти шків і вентилятор .

Щітковий вузол - це пластмасова конструкція , в якій розміщуються щітки тобто ковзаючі контакти . В автомобільних генераторах застосовуються щітки двох типів - меднографітние і електрографітние . Останні мають підвищений падіння напруги в контакті з кільцем в порівнянні з меднографітнимі , що несприятливо позначається на вихідних характеристиках генератора , проте вони забезпечують значно менший знос контактних кілець. Щітки притискаються до кілець зусиллям пружин. Зазвичай щітки встановлюються по радіусу контактних кілець , але зустрічаються і так звані реактивні щіткотримачі , де вісь щіток утворює кут з радіусом кільця в місці контакту щітки. Це зменшує тертя щітки в напрямних щеткодержателя і тим забезпечується більш надійний контакт щітки з кільцем. Часто щеткодержатель і регулятор напруги утворюють нерозбірний єдиний вузол .

Випрямні вузли застосовуються двох типів - або це пластини - тепловідвід , в які запресовуються (або припаиваются ) діоди силового випрямляча або на яких распаиваются і герметизуються кремнієві переходи цих діодів , або це конструкції з сильно розвиненим оребренням , в яких діоди , зазвичай таблеткового типу , припаиваются до тепловідведення. Діоди додаткового випрямляча мають звичайно пластмасовий корпус циліндричної форми або у вигляді горошини або виконуються у вигляді окремого герметизованого блоку , включення в схему якого здійснюється шинками . Включення випрямних блоків в схему генератора здійснюється розпаюванням або зварюванням висновків фаз на спеціальних монтажних майданчиках випрямляча або гвинтами . Найбільш небезпечним для генератора і особливо для проводки автомобільної бортової мережі є замикання пластінтеплоотводов , з'єднаних з "масою " і виводом " +" генератора випадково потрапили між ними металевими предметами або провідними містками , утвореними забрудненням , тому що при цьому відбувається коротке замикання по ланцюгу акумуляторної батареї і можливий пожежа. Щоб уникнути цього пластини та інші частини випрямляча генераторів деяких фірм частково або повністю покривають ізоляційним шаром. У монолітну конструкцію випрямного блоку тепловідводи об'єднуються в основному монтажними платами з ізоляційного матеріалу , армованими з'єднувальними шинками .

Підшипникові вузли генераторів це , як правило , радіальні кулькові підшипники з одноразовою закладкою пластичного мастила на весь термін служби і одне або двосторонніми ущільненнями , вбудованими в підшипник . Роликові підшипники застосовуються тільки з боку контактних кілець і досить рідко , в основному , американськими фірмами. Посадка кулькових підшипників на вал з боку контактних кілець - зазвичай щільна , з боку приводу - змінна , в посадочне місце кришки навпаки - з боку контактних кілець - змінна , з боку приводу - щільна. Так як зовнішня обойма підшипника з боку контактних кілець має можливість провертатися в посадковому місці кришки , то підшипник і кришка можуть незабаром вийти з ладу , виникне зачіпання ротора за статор . Для запобігання провертання підшипника в посадочне місце кришки поміщають різні пристрої - гумові кільця , пластмасові стаканчики , гофровані сталеві пружини і т. п.

Рис.6 . Регулятори напруги фірми Bosch різного виконання .
а - на дискретних елементах ; б - гібридний монтаж; в - схема на монокристалі кремнію.
1 - силовий вихідний каскад , 2 - схема управління

Конструкцію регуляторів напруги в значній мірі визначає технологія їх виготовлення. При виготовленні схеми на дискретних елементах , регулятор зазвичай має друковану плату , на якій розташовуються ці елементи . При цьому деякі елементи , наприклад , настроювальні резистори можуть виконуватися за товстоплівкових технології . Гібридна технологія передбачає, що резистори виконуються на керамічній пластині і з'єднуються з напівпровідниковими елементами - діодами , стабілітронами , транзисторами , які в бескорпусном або корпусному виконанні распаиваются на металевій підкладці. У регуляторі , виконаному на монокристалі кремнію , вся схема регулятора розміщена в цьому кристалі . На рис.6 зображено розвиток регуляторів напруги фірми Bosch , що включають в себе всі перераховані конструкції. Гібридні регулятори напруги та регулятори напруги на монокристалі ні розбиранні , ні ремонту не підлягають .

Охолодження генератора здійснюється одним або двома вентиляторами , закріпленими на його валу . При цьому у традиційної конструкції генераторів ( мал. 7 , а ) повітря засмоктується відцентровим вентилятором в кришку з боку контактних кілець. У генераторів , які мають щітковий вузол , регулятор напруги і випрямляч поза внутрішньої порожнини і захищених кожухом , повітря засмоктується через прорізи цього кожуха , направляючі повітря в найбільш нагріті місця - до випрямляча і регулятору напруги . На автомобілях з щільною компоновкою підкапотного простору , в якому температура повітря занадто велика, застосовують генератори зі спеціальним кожухом ( рис. 7 , б) , закріпленим на задній кришці і забезпеченим патрубком зі шлангом , через який в генератор надходить холодний і чистий забортний повітря. Такі конструкції застосовуються , наприклад , на автомобілях BMW. У генераторів " компактної " конструкції охолоджуючий повітря забирається з боку як задньої , так і передньої кришок.

Рис.7 . Система охолодження генераторів.
а - генератори звичайної конструкції ; б - генератори для підвищеної температури в підкапотному просторі; в - генератори компактної конструкції.
Стрілками показано напрям повітряних потоків

Генератори великої потужності , що встановлюються на спецавтомобілі, вантажівки і автобуси мають деякі відмінності . Зокрема , в них зустрічаються дві полюсні системи ротора , насаджені на один вал і, отже , дві обмотки збудження , 72 паза на статорі і т. п. Однак принципових відмінностей в конструктивному виконанні цих генераторів від розглянутих конструкцій немає.

 

Характеристики генераторних установок :

Здатність генераторної установки забезпечувати споживачів електроенергією на різних режимах роботи двигуна визначається його токоскоростной характеристикою (ТШХ ) - залежністю найбільшої сили струму , що віддається генератором , від частоти обертання ротора при постійній величині напруги на силових висновках. На рис. 1 представлена ​​токоскоростной характеристика генератора .


Рис . 1 . Токоскоростной характеристика генераторних установок.
На графіку є наступні характерні точки :
n0 - початкова частота обертання ротора без навантаження , при якій генератор починає віддавати струм;
Iхд - струм віддачі генератора при частоті обертання, що відповідає мінімальним стійким оборотам холостого ходу двигуна . На сучасних генератоpax струм , що віддається в цьому режимі , становить 40-50 % від номінального ;
Idm - максимальний ( номінальний ) струм віддачі при частоті обертання ротора 5000 хв " ' ( 6000 хв '' для сучасних генераторів ) .



Розрізняють ТШХ , певні :

· При самозбудженні (ланцюг обмотки збудження живиться від власного генератора) ;

· При незалежному порушення (ланцюг обмотки збудження живиться від стороннього джерела ) ;

· Для генераторної установки (регулятор напруги включений в схему ) ;

· Для генератора (регулятор напруги відключений) ;

· В холодному стані ( під холодним розуміють такий стан , при якому температура вузлів генератора практично дорівнює температурі навколишнього повітря ( 25 ± 10 ) ° С , оскільки при експериментальному визначенні ТШХ генератор нагрівається , час експерименту має бути мінімальним , тобто не більше 1 хв , а повторний експеримент повинен проводитися після того , як температура вузлів знову стане рівною температурі навколишнього повітря ) ;

· В нагрітому стані.

У технічній документації на генератори часто вказується не вся ТШХ ,
а лише її окремі характерні точки (див. рис. 1).

До таких точкам відносяться:

· Початкова частота обертання при холостому ході n0 . Вона відповідає заданому напрузі генератора без навантаження ;

· Найбільша сила струму , що віддається генератором Idm . (Автомобільні вентильні генератори мають самообмеженням , тобто досягнувши сили Idm значення якої близько до значення сили струму короткого замикання , генератор при подальшому збільшенні частоти обертання не може віддати споживачам струму більшого значення. Ток Idm помножений на номінальну напругу , визначає номінальну потужність автомобільних генераторів ) ;

· Частота обертання npн і сила струму Idн в розрахунковому режимі. ( Точка розрахункового режиму визначається в місці торкання ТШХ дотичній , проведеної з початку координат . Приблизно розрахункове значення сили струму може бути визначене як 0,67 Idm Розрахунковому режиму відповідають максимальний механічний момент генератора і в області цього режиму спостерігається найбільший нагрів вузлів , так як з ростом частоти обертання зростає струм генератора і , отже , нагрів його вузлів , але одночасно зростає і інтенсивність охолодження генератора вентилятором , розташованим на його валу . При великих частотах обертання над зростанням інтенсивності нагріву переважає зростання інтенсивності охолодження і нагрівання вузлів генератора зменшується. ) ;

· Частота обертання nхд і сила струму Iхд в режимі , відповідному холостому ходу двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ) . У цьому режимі генератор повинен віддавати силу струму , необхідну для живлення ряду найважливіших споживачів , перш за все запалювання в карбюраторних ДВС.

Як визначити параметри свого генератора :

Для вітчизняних генераторів : На нові моделі вітчизняних двигунів (ВАЗ -2111 , 2112, ЗМЗ- 406 та ін):
встановлюються генератори компактній конструкції ( 94.3701 та ін.) Безщіткові ( індукторні ) генератори ( 955.3701 для ВАЗів , Г700А для УАЗів ) відрізняються від традиційної конструкції тим , що у них на роторі розташовані постійні магніти , а обмотки збудження - на статорі (змішане збудження) . Це дозволило обійтися без щіткового вузла ( вразлива частина генератора) і контактних кілець. Однак ці генератори мають дещо більшу масу і більш високий рівень шуму.

На щитку генератора звичайно вказуються його основні параметри :

· Номінальну напругу 14 або 28 В ( залежно від номінальної напруги системи електрообладнання ) ;

· Номінальний струм , за який приймається максимальний струм віддачі генератора.

· Тип , марка генератора
Детальніше про це Характеристики генераторних установок.

Основною характеристикою генераторної установки є її токоскоростной характеристика ( ТШХ) , тобто залежність струму , що віддається генератором в мережу , від частоти обертання його ротора при постійній величині напруги на силових висновках генератора.

Характеристика ця визначається при роботі генераторної установки в комплекті з повністю зарядженої акумуляторної батареєю з номінальною ємністю вираженої в А / г , що становить не менше 50 % номінальної сили струму генератора. Характеристика може визначатися в холодному і нагрітому станах генератора. При цьому під холодним станом розуміється таке , при якому температура всіх частин і вузлів генератора дорівнює температурі навколишнього середовища , величина якої повинна бути 23 ± 5 ° С. Температура повітря визначається в точці на відстані 5 см від повітрозабірника генератора. Оскільки генератор під час зняття характеристики нагрівається за рахунок виділюваних у ньому втрат потужності , то методично важко зняти ТСХ у холодному стані і більшість фірм приводить токоскоростной характеристики генераторів в нагрітому стані , тобто в стані при якому вузли та деталі генератора нагріті в кожній обумовленою точці до сталої величини за рахунок виділюваних у генераторі втрат потужності при зазначеній вище температурі охолоджуючого повітря .

Діапазон зміни частоти обертання при знятті характеристики укладений між мінімальною частотою , при якій генераторна установка розвиває силу струму 2А (близько 1000 хв -1) і максимальною. Зняття характеристики здійснюється з інтервалом 500 до 4000 хв -1 і 1000 хв -1 при більш високих частотах. Деякі фірми призводять токоскоростной характеристики , певні при номінальній напрузі , тобто при 14 В , характерному для легкових автомобілів. Однак зняти такі характеристики можливе тільки з регулятором спеціально перебудованому на високий рівень підтримки напруги . Щоб запобігти роботу регулятора напруги при знятті токоскоростной характеристики , її визначають при напругах Ut = 13,5 ± 0,1 В для 12- вольтової бортової системи . Допускається і прискорений метод визначення токоскоростной характеристики , що вимагає спеціального автоматизованого стенду , при якому генератор прогрівається протягом 30 хв при частоті обертання 3000 хв-1 , що відповідає цій частоті , силі струму і зазначеному вище напрузі. Час зняття характеристики не повинен перевищувати 30 с при постійно мінливій частоті обертання.

Токоскоростной характеристика має характерні точки , до яких відносяться:

n0 - початкова частота обертання без навантаження. Оскільки зазвичай зняття характеристики починають з струму навантаження (близько 2А , то ця точка виходить екстраполяцією знятої характеристики до перетину з віссю абсцис .

nL - мінімальна робоча частота обертання , тобто частота обертання , приблизно відповідна частоті холостого ходу двигуна . Умовно приймається , nL = 1500 хв-1. Цій частоті відповідає струм IL . Фірма Bosch для " компактних " генераторів прийняла nL = 1800 хв-1. Зазвичай IL становить 40 ... 50% номінального струму.

nR - номінальна частота обертання , при якій виробляється номінальний струм IR . Ця частота обертання прийнята nR = 6000 хв -1. IR - найменша сила струму , який генераторна установка повинна виробити при частоті обертання nR .

NМАХ - максимальна частота обертання. При цій частоті обертання генератор виробляє максимальну силу токаImax . Зазвичай максимальна сила струму мало відрізняється від номінального IR ( не більше , ніж на 10 %).

Виробники наводять у своїх інформаційних матеріалах в основному тільки характерні точки токоскоростной характеристики . Однак , для генераторних установок легкових автомобілів з достатнім ступенем точності можна визначити токоскоростной характеристику за відомою номінальній величині сили струму IR і характеристиці по рис.8 , де величини сили струму генератора дано по відношенню до її номінальній величині .

Крім токоскоростной характеристики генераторну установку характеризує ще й частота самозбудження . При роботі генератора на автомобілі в комплекті з акумуляторною батареєю генераторна установка повинна самозбуджуватися при частоті обертання двигуна меншою , ніж частота обертання його холостого ходу. При цьому , звичайно , в схему повинні бути включені лампа контролю працездатного стану генераторної установки потужністю , обумовленої для неї фірмою -виробником генератора і паралельно їй резистори , якщо вони передбачені схемою .

Іншою характеристикою , за якою можна представити енергетичні здібності генератора , тобто визначити величину потужності , що забирається генератором від двигуна , є величина його коефіцієнта корисної дії (ККД) , що визначається в режимах відповідних точкам токоскоростной характеристики ( рис.8) , величина ККД по рис.8 наведена для орієнтування , тому що вона залежить від конструкції генератора - товщини пластин , з яких набраний статор , діаметра контактних кілець , підшипників , опору обмоток і т. п. , але , головним чином , від потужності генератора.
Категория: Авто поради | Просмотров: 517 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz