Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Четверг, 25.04.2024, 17:44
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 4 » Центральний замок
21:56
Центральний замок

Центральний замок

У цій статті будуть розглянуті проблеми роботи центрального замка на звичайних активаторах.

На фотографіях зображені звичайні активатори центрального замка.

Нижче на схемі зображено підключення чотирьох активаторів до реле вбудованим в сигналізацію. Іноді ці реле називають вбудованим інтерфейсом ЦЗ. Але їх може і не бути в сигналізації, тоді існують мінімум два слабкострумових виводу для управління зовнішніми реле. Приклад вбудованих реле - сигналізації Fortress, навпаки, відсутність реле - сигналізації Cher Khan 2 або Excallibur ATV900.

За схемою, якщо точки B1 і B2 вивести на роз'єм, тоді до них підключаються зовнішні реле і відповідно B1 буде контакт відмикання, а B2 контакт замикання. Точка A може бути виведена на роз'єм, а може і ні. В останньому випадку харчування для спільної точки (A) реле береться від харчування сигналізації або від силового живлення активаторів (в одній з точок D).

Короткий опис роботи схеми.

Імпульс управління відкриванням / закриванням ЦЗ надходить на точку B1 або B2. Відповідне реле спрацьовує.

Комутація самих активаторів відбувається силовими контактами реле. Одне реле і його силові контакти називають - реле замикання, інше - відмикання. Зі схеми видно, що активатори підключені до 30-тим контактам реле і в спокійному стані через нормально замкнуті 87а контакти на обох висновках активатора присутня маса. Тепер якщо спрацює яке або реле (30 контакт короткочасно підключається до плюса на 87 контакті), то на відповідний висновок активатора буде короткочасно подана напруга і відповідно шток активатора висувається або засувається, тим самим закриваючи або відкриваючи замок двері. Оскільки всі активатори включені паралельно, то всі двері відкриються (закриються).

Розберемо варіанти несправності ЦЗ.

    
ЦЗ не працює.
        
Відсутність силового напруги живлення в точках D.
        
Причини: Згорів запобіжник. Поганий контакт в роз'ємі між точками D1-1 і D1-2 або D2-1 і D2-2.
        
Відсутність маси в точках E. ..
        
Причини: Поганий контакт проводу (ів) на кузові. Поганий контакт в роз'ємах між точками E1-1 і E1-2 або E2-1 і E2-2.
        
Відсутність силових виходів у точках С. ..
        
Причини: Підгоріли або окислювалися силові контакти реле. Неякісне реле, великий термін служби реле.
        
Відсутність слаботочного харчування в точці A.
        
Причини: Якщо силові реле вбудовані в блок сигналізації, то можливо обрив друкованих провідників. Якщо силові реле виносні, обрив проводу (ів) центральної точки А.
        
Поганий контакт в роз'ємі або обрив між точками С1-1 і С1-2 або точками С2-1 і С2-2.
        
Відсутність управління на силові реле (точки В1 або В2).
        
Причина: Несправність керуючої мікросхеми або її живлення. Обрив друкованих провідників плати. Обрив проводу (ів) управління у разі зовнішніх силових реле або поганий контакт в роз'ємах (точки В1 або В2).
        
Згоріли всі активатори.
        
Причини: Довгий імпульс управління або при несправності генератора на активаторах було підвищена напруга. Можливо активатори заклинило в одному з положень з розплавленням колекторних вузлів.
    
При відновленні силового живлення згоряє запобіжник.
        
Замикання силового проводу на масу від точки D1-2 (D2-2) до 87-х контактів реле.
        
Причина: Ізоляція силового проводу (ів) пошкоджена і провід замкнутий на масу.
        
Запобіжник згорає при закритті.
        
Замикання силових проводів управління активаторами, між точками С1-1 (2) і С2-1 (2). Замикання на масу силового ланцюга в точці С2-1 (2). Згорів один (або декілька) активаторів, замикання всередині активатора.
        
Причина: Ізоляція силового проводу (ів) пошкоджена.
        
Усередині згорілого активатора можливо замикання колекторних пластин.
        
Запобіжник згорає при відкритті. Замикання силових проводів управління активаторами, між точками С1-1 (2) і С2-1 (2). Замикання на масу силового ланцюга в точці С1-1 (2). Згорів один (або декілька) активаторів, замикання всередині активатора.
        
Причини: Див Вище.
    
Механічні несправності.
        
Активатор (и) працює з шумом.
        
Причина: Знос механізму шестернею активатора при неправильній установці.
        
Центральний замок смикається, але відкривання або закривання не відбувається.
        
Причина: Чи не правильна установка активатора, порушена фіксація кріплення тяги.
        
На фото приклад фіксації кріплення тяги фарбою.

Пошук несправності.

Пошук несправності краще почати з проводів живлення.

Пошук несправності зручніше проводити світлодіодним пробником і стрілочним мультіметром. Необхідно обмовиться, що і той і інший інструмент має свої недоліки при проведенні перевірки. Світлодіод при напрузі 1-1,5 вольт світиться не буде і не покаже просідання напруги від 12 до 10 вольт, а стрілочний прилад чинності свій інертності не встигатиме відреагувати на короткі імпульси управління ЦЗ.

Почнемо перевірку.

Харчування має підходити до колодки запобіжника.

Запобіжник повинен бути цілий.

Якщо запобіжник згорів, перевіряємо омметром ланцюга точок D. .. на коротке замикання з масою автомобіля, при виявленні маси перевірити дроти і усунути замикання. Можливо несправність реле, залипання контактів см. Стандартні автомобільні реле. Схеми і деякі варіанти застосування

Вставляємо запобіжник. Пробуємо змусити спрацювати ЦЗ від брелка.

Якщо не чути клацань реле, необхідно перевірити живлення в точці А та управління у точках В1 і В2.

Клацання реле є, запобіжник цілий, ЦЗ не працює.

    
Перевіряємо силове харчування в точках D. .. і на контактах 87 обох реле. Якщо до спрацьовування живлення є, а при спрацьовуванні реле пропадає, значить в силовому ланцюзі поганий контакт, від місця підключення запобіжника до самих контактів реле.
    
Перевіряємо світодіодним пробником силову масу в точках Е і до контактів 87а реле. Якщо на масовому проводі світлодіод спалахує при спрацьовуванні реле, значить погана маса на кузові, роз'ємах або інших з'єднаннях.
    
Перевіряємо силові імпульси управління на 30-х контактах реле. Якщо імпульси відсутні, то можливо нагар на контактах реле, див. статтю реле.

Якщо імпульси присутні, то можливий обрив проводів на ділянці від 30-х контактів реле до самих активаторів (можливий обрив обмотки активатора).

Якщо при послідовній перевірці у точках С1-2 і С2-2, при закриванні або відкриванні на обох проводах з'являється плюс одночасно, значить обрив одного з проводів, до місця перевірки.

Запобіжник згорає при одному або будь-якому спрацьовуванні центрального замка. Як вже було сказано вище це замикання між собою проводів активатора, або обидва дроти перетерлися і замкнуті на масу, або один з силових проводів управління замкнутий на масу.

На фотографії можна побачити не якісний перехід автомобіля ВАЗ. Подібна прокладання проводів викликає вище зазначений дефект.

П'ятипровідна активатор.

Два дроти цього активатора як звичайно - силове керування. Решта три дроти підключені до мікроперемикачами всередині активатора.

Один з трьох проводів - центральний контакт і залежно від положення штока активатора замкнутий на один решти двох проводів.

Такий активатор ще називають майстер замком. За допомогою окремого модуля центрального замку можна організувати закривання всіх дверей керуючи, або механічно ключем, або натискаючи кнопку замка водійських дверей в салоні. Цей спосіб управління центральним замком використовують і вітчизняні виробники.

Модулі центрального замка можуть дещо відрізнятися сигналами управління, про це буде розказано нижче. Тут можна доповнити, що деякі сигналізації мають окремий дріт, для реалізації подібної функції (наприклад Fortress F1).

У цього способу управління є недолік. При провороте личини відкриються всі замки відразу, хоча краще для охорони автомобіля, що б замки відкривалися поетапно, а закривалися одночасно.

І ще один недолік в точній і надійної регулюванню механічного кріплення тяги. Якщо рух штока активатора буде не до кінця або на межі спрацьовування, то в деяких випадках можливе всі двері або не закриються, або не відкриються. Найнеприємніше, що відкривання може статися випадково у відсутності власника. Особливо це актуально на вітчизняних автомобілях, де завжди присутні люфти, зазори, щілини в які потрапляє бруд і осідає на змащення перешкоджаючи надійному спрацьовуванню активатора, не кажучи про корозії механічних деталей.

Заводський центральний замок вітчизняних автомобілів.

Сучасні вітчизняні авто все частіше обладнають центральним замком, який управляється ключем від личини або підніманням - опусканням кнопки замку в двері водія. Мені зустрічалися три варіанти реалізації функції ЦЗ.

Перший варіант - у три двері автомобіля встановлювався звичайний двопровідний активатор, а у водійські двері - п'ятипровідна майстер замок.

Центральний провід мікроперемикача майстер замку підключають до маси (зазвичай чорний), що залишилися дроти управління (білий і коричневий) до блоку ЦЗ. Залежно від наявності сигналу маси на тому чи іншому проводі управління модуль ЦЗ дасть команду з силових проводах "закрити або відкрити" всім активаторам. У такому (первісному за часом виробництва) варіанті додаткова сигналізація просто підключалася до цих проводах і управлялася сигналом маси.

Другий варіант управління аналогічний першому, але при цьому щоб керувати активаторами, недостатньо було подати сигнал маси на дріт, наприклад - "закривання", необхідно перед цим відключити від маси провід "відкривання". Що при цьому і відбувається, якщо керувати ключем або кнопкою замка дверей, але сигналізацію підключити вже трохи складніше.

Є дві схеми підключення сигналізації в цих випадках. У першому випадку комутація слаботочной ланцюга управління і при видаленні блоку сигналізації ЦЗ повністю не працює. У другому випадку від загальної силового ланцюга відрізається активатор водійських дверей і його управління передається на сигналізацію, при видаленні блоку сигналізації робота ЦЗ не змінюється.

Так само виробник ВАЗів побажав заощадити на активаторі водійських дверей і став вставляти туди тільки перемикач. У цьому випадку для повного ЦЗ необхідно встановити додатково звичайний активатор у двері підключивши його до штатних дротах. А силове керування управлінні активатором водійських дверей відрізати від загальної проводки і передати його сигналізації як на схемі другого варіанту (см вище). Додатковий активатор буде керувати від сигналізації допомогою механіки, перемикачем ЦЗ і відповідно рештою дверима.

Останній третій варіант - модуль ЦЗ автомобіля Волга.

У водійських дверей Волги варто також п'ятипровідна майстер замок, управління по одному дроту. Точніше по присутності або відсутність на цьому проводі сигналу маси. Центральний контакт мікроперемикача активатора підключений до маси. Схема підключення виглядає наступним чином.

Недоліки цього варіанту аналогічні вище описаним.

Механічні несправності.

Про механічних несправності вище вже згадувалося неодноразово, але все ж таки повторюся.

Чи не коректна установка активаторів, люфти і зазори механізмів, попадання вологи і грязі в механізми, корозія іржа, що не якісні активатори вітчизняного або китайського виробника.

Приклад установки активаторів.

Категория: Центральний замок | Просмотров: 727 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz