Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Суббота, 20.04.2024, 05:28
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 6 » Автомобільний вимірювач витрат палива.
18:10
Автомобільний вимірювач витрат палива.

Автомобільний вимірювач витрат палива.

Машина не розкіш, - а засіб пересування, саме цими словами хотілося б відкрити цю тему. Будь-який транспортний засіб не може рухатися без палива, яке, як відомо, коштує грошей. А хто з нас точно знає, скільки літрів на одиницю часу або шляху спалює автомобіль. Адже знаючи поточний витрата палива можна легко вибирати стиль їзди, що економить даремно спалюється паливо. Зручно виявити оптимальні режими з точки зору раціонального компромісу між економією і достатньої приемистостью, саме для вашого двигуна. Багато авто вже обладнані штатними індикаторами, так, саме індикаторами (Не вимірювачами) витрати з назвами ECONOMY або тому подібними. Даний прилад швидше відображає якість засвоєння палива двигуном, ніж витрата. Він вимірює розрядження під дросельної заслінкою, - а це не є точний параметр витрати палива ...

Багато контролери управління уприскуванням, мають зовнішню цифрову шину, з якою можна зчитувати інформацію про витрату, але опису протоколів обміну по цій шині не є вільно доступними, і простіше з цією шиною не працювати.

Розроблена мною конструкція є досить точним приладом для відображення реального, поточної витрати палива Вашого авто.

Єдиним обмеженням на використання цього приладу є те, що двигун має бути інжекторним (mono або multi point), а якщо дизельний, то впорскування повинен бути електронним. Сучасні автомобілі в основній своїй масі саме такими і є.

Це пов'язано з тим, що вихідний сигнал знімається безпосередньо з клеми електромагніта форсунки. Вимірювання витрати засноване на вимірюванні часу відкриття форсунок за одиницю часу вимірювання, враховуючи те, що тиск палива в магістралі - константно.

 

 

Витрата відображається в літрах на годину з точністю 0.1 літра на годину. Для підключення потрібно всього 4-е дроти: маса, +12 в постійно, +12 в при включенні запалення і сигнал від форсунки (якщо їх більше однієї, то від будь-якої однієї). Існують два основні режими роботи - вимірювання та калібрування. Для чого потрібна калібрування. У різних моделей авто різний об'єм двигунів, різний тиск в паливній магістралі і т.п. Для процесу калібрування необхідно тільки одне - знати точну кількість палива згоріле за яке той час. Початок і закінчення цього часу відзначається користувачем. При цьому, в режимі калібрування, можна запускати і глушити двигун і їхати на будь-яких швидкостях і режимах. Важливо лише зазначити контролеру початок і закінчення відліку часу, за який згоріло точно відоме кількість палива. Після цієї процедури прилад буде відкалібрований саме для вашого авто. Процедура калібрування, що працює з 32-х бітними числами - досить складна і докладного опису її роботи не буде.

Вимірювач може бути виконаний на будь-якому процесорі з структурою команд 8051, наприклад 1816ве51, 80с31, 89s52 ..., з внутрішньої чи зовнішньої пам'яттю програм не менш 4К.

 

 

 

Вимірювач складається з блоку індикації на 1-2-х рядном індикаторі з контролером HD44780, блоку клавіатури і самого процесорного модуля. В якості індикатора краще застосувати дворядний 2х16 знаків або полуторорядний, в якому другий ряд має матрицю символу 4х5 точок. Можна використовувати і однорядний індикатор, але в цьому випадку не буде працювати піковий індикатор витрати, реалізований саме в другому ряду знакомест.

 

Клавіатура складається з п'яти кнопок, що працюють на замикання, позначимо їх цифрами 1 .. 5 для простоти згадки про них у подальшому описі. Блок індикатора і блок клавіатури можуть бути віддалені від процесора практично будь-яким кабелем на відстань більше двох метрів. Це зроблено для зручності установки приладу в авто, наприклад: індикатор на приладовий щиток, клавіатуру поруч з ручкою ручного гальма, а процесор в якесь інше місце, але обов'язково в салоні. Для забезпечення цієї можливості обрані досить низькі швидкості обміну процесора з індикатором і клавіатурою, а також реалізований програмний контроль брязкоту клавіатури.

Функціонально кнопки мають сл. Значення:

    
-1 Зменшення значення змінної

    
-2 Збільшення значення змінної

    
-3 Попередня мінлива

    
-4 Наступна мінлива

    
-5 Майстер-кнопка

Включення контролера відбувається при включенні запалення, шляхом формування сигналу скидання процесора, а вимикання відбувається автоматично при відсутності сигналу з форсунки більше 15-ти сек. Після виключення процесор і індикатор переводяться в режим мікроспоживання, основне живлення при цьому не переривається.

 

При включенні можуть бути три варіанти запуску

    
-Холодний старт для першого включення або зруйнованої інформації в ПЗУ

    
-Теплий старт, значення всіх параметрів беруться при цьому з ПЗУ і ОЗУ процесора

    
-Теплий старт, але з очищенням тільки озу процесора для запуску відкаліброваного вимірювача після відключень акумулятора чи інших збоїв в системі електропроводки.

А тепер, власне, інструкція з експлуатації.

Для встановлення в авто необхідно встановити індикатор, клавіатуру і процесорний модуль в зручні місця. Підключити масу до корпусу авто, +12 в до постійно присутнього харчуванню, наприклад до клеми акумулятора, запалювання до проводу, на якому +12 в присутній лише при включеному запалюванні і останній провід до форсунк, якщо форсунок більше однієї, то до будь-якої з них. Підключатися потрібно через резистор 10кОм до того проводу електромагніта форсунки, на якому напруга пульсує в момент відкриття останньої. В цілях безпеки, цей резистор слід встановити безпосередньо у форсунки. Напруга з форсунки повинно бути близькому до нуля при відкритті форсунки і близьким до 12в при закритті, в іншому випадку необхідно самостійно встановити додатковий інвертор для зміни фази сигналу з форсунки, у схемі контролера.

 

При першому включенні перед включенням запалювання необхідно натиснути кнопки 1,2 і 5 одночасно і потім включити запалювання. Після включення запалення, відпустити кнопки і дочекатися запуску контролера. Далі слід натиснути кнопку 5, і після появи в самому правому знакомест символу *, натиснути кнопки 1 і 2 до появи надпісіSETUP, далі відпустити всі кнопки.

На екрані з'явиться назва першої змінної системного мене і її значення. Вибір змінної проводиться кнопками 3 і 4, а значення змінюється кнопками 1 і 2.Для першого випадку не слід нічого змінювати і слід натиснути кнопку 5 до появи звичайного дисплея. При цьому початкові значення пропишуться в ПЗУ і надалі контролер буде нормально стартувати при включенні. Слід зазначити, що при виконанні вищеописаної процедури ініціалізації, калібрувальний коефіцієнт залишиться помилковим, він пропишеться тільки після вдалого циклу калібрування на автомобілі. Це викличе тольо лише помилкову індикацію рахода! Тому зручніше ПЗУ 24С02 заздалегідь запрограмувати значеннями: 5,100,10,10,32,0,197,0,0,10. Ці дані следет прописати з нульового адреси ПЗУ.

 

Системне меню має наступні змінні:

    
-Mass time час вимірювання, яке слід вибрати для отримання оптимальної для вас динаміки зміни свідчень вимірювача

    
-Mass offs введення постійного коректування в показання вимірника в діапазоні від -100 до +100, що буде відповідати коригуванні свідчень від - 10.0 л / год до + 10.0 л / ч.

    
-Mass * mul

    
-Mass / div ці параметри дозволяють помножити і потім розділити результат вимірювання витрати на число від 1 до 10-ти для пропорційної коригування показань. Іншими словами можна помножити або розділити показання на 0.1 .... 10.

    
*-Displ / div коеффіцент ділення вхідного сигналу для пікового індикатора, служить для вибору посилення пікового індикатора.

    
*-Displ mode режим пікового індикатора

              
0-одне рухоме знакоместо

              
1-звичайний піковий індикатор з мінливої ​​по довжині смугою знакомест

    
*-Працює тільки з дворядним індикатором.

    
-Tank calibr ця змінна впливає на результат калібрування, при її зменшенні свідчення реального витрати після калібрування збільшуються і аналогічно в зворотному напрямку.

Про останню змінної докладніше. Вимірювач спроектований але роботу процесора з кварцом 11мГц, але можуть використовуватися й інші частоти. Для простоти адоптації до іншій частоті кварцу і використовується дана змінна. Для установки останньої в правильне положення найкраще зібрати і підключити калібрувальний генератор. Вихід генератора підключається замість сигналу від форсунки. Включивши вимірювач з генератором слід вибрати частоту і шпаруватість імпульсів генератора такими, щоб свідчення не були нульовими і максимальними (70л на годину). Далі запустити калібрування скажімо на 10 хвилин і сказати контролеру, що згоріло 2літра після цього свідчення повинні стати 6 літрів на годину, якщо цього не відбулося, то слід підібрати змінну tank calibr, повторюючи режим калібрування до одержання необхідного свідчення витрати.

 

Після цієї процедури вимірювач готовий до калібрування на автомобілі.

Калібрування запускається натисканням кнопок 5 і 3 до появи напису calibr stsrt, для закінчення натиснути кнопки 5 і 4, з'явиться напис calibr stop, після віджимання кнопок контролер попросить ввести реально згоріле кількість палива (real tank), ввівши 0, то калібрування продовжиться. Це зроблено для запобігання помилкової скасування режиму. Якщо при калібрувальних обчисленнях виникнуть грубі математичні помилки, наприклад розподіл на нуль, то контролер видасть повідомлення calibr error і повернеться до колишніх значень. У режимі калібрування не можна входити в системне меню, при спробі виникне повідомлення setup not run.Ето пов'язано з значенням часом вимірювання, яке не можна змінювати в режимі калібрування.

 

При можливо уявній складності при інсталяції, вимірювач володіє високою гнучкістю в адаптації до конкретних умов роботи. При установці кварцу на частоту, відмінну від 11мГц необхідна подвійна калібрування, хоча і з необхідним значенням частоти (11мГц) кварцу може знадобитися первинна калібрування для підвищення точності вимірювань. У будь-якому випадку краще виконати обидва етапи калібрування.

Теплий старт з очищенням озу процесора скасовує тільки всі незакінчені калібрувальні процедури на випадок збою.

 

Технічні дані

    
Вимірювана витрата 0.1-70.0 л. на годину

    
Калібрувальний обсяг палива 1-99 літрів

    
Час вимірювання 0.2 - 1.5сек

 

У доданому файлі auto_f.zip:

    
-Схема контролера з зовнішньої ПЗУ

    
-Схема контролера з внутрішньої ПЗУ

    
-Схема калібрувального генератора

    
-Фото індикатора працюючого вимірювача

    
-Фото індикатора з боку контролер hd44780

    
-Програми для прошивки ПЗУ в hex і bin форматах

 

Схеми в форматі sPlan. Файли для прошивки наводяться в bin hex форматах. Додається дві версії контролера:

    
-0 ... Для однорядного індикатора

    
-1 ... Для дворядного індикатора, хоча ця версія може працювати з однорядними індикаторами, що мають безперервні адреси знакомест, звичайно без пікового індикатора.

Індикатори на основі hd44780 мають не менше трьох, відомих мені, різновидів адресації внутрішнього озу і порада проста, Спробувати обидві прологом версії, якщо це не допомагає, то використовувати інший індикатор При несумісності індикатора, в будь-якому випадку, ліві 8 знакомест будуть відображатися коректно!

 

Як вже зазначалося-процесор будь, сумісний з системою команд 8051, із зовнішнім або внутрішнім ПЗУ обсягом 4Кбайта. У разі використання внутрішнього ПЗУ порти Р0 і Р2 не використовуються.

 

І на закінчення хочу відзначити:

Даний прилад є частиною мого розробки маршрутно-бортового комп'ютера. Розробка в цілому буде комерційною і по завершенні буде окрема стаття з описом конструкції і умов реалізації приладу.

Дана версія (beta) є безкоштовною у зв'язку з тим, що я зацікавлений в результатах випробувань на різних моделях авто.

Буду дуже вдячний за таку інформацію.

З питаннями придбання або замовлення прохання поки не звертатися. Додаткових функціональних можливостей у безкоштовній версії також не буде.

Бажаю удачі і безаварійної їзди!.

Категория: Інші статті | Просмотров: 509 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz