Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Воскресенье, 28.04.2024, 14:02
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Сентябрь » 29 » Світлодіодне підсвічування приладів своїми руками
21:40
Світлодіодне підсвічування приладів своїми руками

Світлодіодне підсвічування приладів своїми руками
Світлодіодне підсвічування приладів своїми руками

Зелене підсвічування панелі і кнопок до всього цього ні як не підходила і я вирішив переробити її на синию. Як мені здалося, найпростіший і дешевий спосіб - пофарбувати лампочки синім цапонлаком. Бульбашка коштує близько 20-25 руб. Що й було зроблено з однією лампочкою. Однак при перевірці виявилося, що колір вийшов не синім, а якимось малиново - фіолетовим. Після недовгих роздумів я дійшов висновку, що причина в тому, що самі лампочки світять не білою, а жовтуватим світлом, і при змішуванні з синім виходить такий дивний відтінок. Альтернатива залишалася тільки одна - світлодіоди.

 

На ринку були куплені сині яскраві світлодіоди (яскравість близько 3 канделл), діаметром 5 мм. по 30 руб. штучка, а в магазині SMD (чип) резистори 1206 опором 620 Ом. Резистори 0603 і 0805 краще не використовувати, тому по-перше, вони недостатньо потужні, а по-друге дуже маленькі і з ними незручно працювати. Світлодіоди невідомої марки, падіння напруги 3,5 В, робочий струм 20 мА.

 

Трохи про світлодіодах


Світлодіоди крім яскравості храктерізуются ще й кутом випромінювання. Цей кут у принципі залежить не від випромінюючого кристала, а від конструкції самого світлодіода. У світлодіодах високої яскравості використовується прозорий розсіювач який крім того ще й грає роль фокусує лінзи. Але кут випромінювання у них становить близько 20 град. Якщо дивитися на нього під великим кутом, то яскравість різко падає. Для отримання більш широкого кута випромінювання використовуються розсіюють (молочно-матові) розсіювачі. Це дозволяє отримати рівномірне випромінювання з більш широкому кутом, але яскравість таких світлодіодів менше.

Перший тип краще використовувати для освітлення невеликих ділянок, наприклад піктограм кнопок, а другий для освітлення різних шкал, щоб отримати більш рівномірне підсвічування.

 

Лампочки зі світлодіодів


Найпростіше було, на мій погляд, зробити таку конструкцію, щоб її можна було вставляти замість штатних лампочок. Це дозволяє в разі чого поставити лампочку назад. Після "розвідки" з'ясувалося, що потрібно робити дві основних конструкції. Перша используеться в посветке кнопок і панелі управеленія пічкою. Друга в підсвічуванні панелі приладів. Крім того довелося придумувати і третій, нестандартний, варіант для підсвічування вольтметра, годин і індикатора тиску масла.

 

Конструкція першої світлодіодним лампочки

 

 

 

Хустці я зробив з двостороннього склотекстоліти товщиною 1,5 мм. Більш товстий краще не використовувати, а то виникнуть проблеми при установки в колодку лампочки. Слідкуйте за тим, щоб при установці світлодіодним лампочки, контакти в колодці лампи не закорачивается резистор (обведено червоним кольором), інакше світлодіод згорить. Я на це місце наділ термокембрікамі. На фотографіях, також видно проточки під фіксуючі виступи контактів в колодці лампочки:

 

 

 

 

 

 

Ось що в підсумку вийшло.

Конструкція другого світлодіодним лампочки

 

 

 

 

Спершу я спробував просто запаяти резистор в розрив виведення світлодіода. Але виходила дуже хистка конструкція, і запорів два резистора, я підсилив з'єднання хусткою такої ж ширини як резистор і трохи довше. Хустці зробив, розшарувати двосторонній склотекстоліт. На всі висновки наділ термокембрікамі, що б виключити КЗ.
Після складання допрацьовуємо отриману конструкцію надфелем, домагаючись нормальної установки в колодки лампочок. Потім, знову ж надфелем, зробив матовою поверхню світлодіодів, щоб отримати більш рівномірне світло.

 

Конструкція третьої світлодіодним лампочки


Після експериментів виявилося, що єдиний прийнятний варіант - це використовувати світлодіоди поверхневого монтажу.
Потім до хустці підпоюють два тонких дроти, а в світлофільтрі робиться надфелем паз, куди вся конструкція і вставляється. Ні як додатково я її не кріпив. Слідкуйте, щоб не було КЗ.

 

 

 

 

 

Другі кінці проводів я підпаяв до колодки стандартної лампочки. Слідкуйте за полярністю, якщо світлодіодні лампочки перших двох типів можна просто перевернути, то тут, при неправильній полярності доведеться перепоювати дроти.
Основна складність полягає в тому, щоб акуратно розібрати прилади, намагайтеся не пом'яти і не подряпати хромировку. І ще, в кільцевому світлофільтрі навпроти світлодіода я надфелем зробив трикутні проточки, що розсіюють світло і дозволяють отримати більш рівномірне підсвічування. Для годин одного світлодіода виявилося замало, потрібно ставити два.

 

Установка


Деякі кнопки мають всередині зелені світлофільтри, тоді кнопку треба розібрати, а світлофільтр витягти. Світлофільтр який стоїть на підсвічуванні панелей приладів, зелено-блакитного кольору. Після експериментів виявилося, що кращої результат виходить якщо його залишити. Без нього підсвічування занадто нерівномірна, а на колір свічення він ніяк не впливає.
При установці потрібно дотримуватись полярності. Тому, якщо Світлодіоди не засвітився, потрібно повернути світлодіодну лампочку іншою стороною.

 

Враження


Подветкой кнопок просто відмінна. Панель освітлена трохи нерівномірно, але це було і при використанні лампочок. Але головна проблема - вночі не видно червоних стрілок, видно доведеться фарбувати їх в синій колір. Крім того нерівномірно регулюється яскравість, на початку, при невеликому повороті ручки регулювання, вона зростає дуже швидко, а потім майже не меняеться. Це відбувається через нелінійної залежності яскравості світлодіода від струму. Можна спробувати частково вилікувати поставивши змінний резистор регулювання з нелінійної характеристикою опору, але думаю що знайти такий дуже проблематично. Або поставити ШІМ регулятор, наприклад на таймері NE555.
Дуже нерівномірної вийшла підсвічування панелі управлеія грубкою, напевно доведеться ставити туди ще один або два світлодіоди.
Ще не зробив підсвітку прикурювача. Проблема в тому, що там стоїть помаранчевий світлофільтр, а синіх у продажу я не зустрічав. Хочу спробувати поставити зелений, може покатит.
PS. Бачив в подаже китайські лампочки з світлодіодів для підсвічування кнопок, 240 руб. за пару. Мені ж одна обійшлася в 30руб 50коп + склотекстоліт і робота.

 

Продовження


Резистори на світлодіодних лампочках сильно гріються, так як опору типорозміру 1206 мають мощьность 125 мВт, а потрібно 250 мВт. Хоча такі й бувають того ж типорозміру, але мені їх знайти не вдалося. Оскільки все працює, вирішив залишити як є, але по хорошому потрібно або ставити послідовно два резистора по 330 Ом (другий з іншого боку хустки), або ставити опір побільше. Хоча струм при цьому і зменшиться, при використанні яскравих світлодіодів їх яскравість знизиться незначно.
Поставив другий світлодіод для підсвічування панелі управління пічкою. Використовував точно таку ж лампочку. Зсередини пофарбував білою коректує рідиною (замазка для виправлення помилок і друкарських помилок) для більш рівномірної підсвічування. Вийшло дуже не погано. Цією ж замазкою пофарбував стрілки в білий колір, тепер їх добре видно в темряві.


УВАГА: не знімайте стрілки, а то потім їх назад точно не поставите.

 

Я по дурості зняв стрілку покажчика температури, потім довелося прогрівати двигун до моменту включення вентилятора, щоб встановити її назад правильно.

Не вистачило світлодіодів, купив ще, але їх колір трохи відрізняється, тому краще брати все відразу однієї марки.

Купив десяточний прикурювач, з розсіювачем блідо-зеленого кольору. Як і очікувалося, відмінно підходить для синього підсвічування. Для установки довелося збільшити розмір отвору, але залишилася пара проблем.
Перше - потрібен спеціальний роз'єм для подключнія.
Друге - прикурювач сидить дуже глибоко і його незручно діставати, потрібно якось переробити кріплення.

Поки ніби все.

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 507 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz