Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Суббота, 27.04.2024, 20:29
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Сентябрь » 29 » Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A
21:36
Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A

Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A
Доводчик стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A

  
У продажу зараз можна зустріти пристрої імпортного виробництва, названі фірмами-виробниками - «Модулі руху стекол автомобіля в одному напрямку». Простіше кажучи, ці пристрої являють собою автомат почергового підйому стекол автомобіля при постановці останнього в режим «охорони». Відносно висока вартість наявних у продажу подібних модулів і бажання оснастити свій автомобіль крім наявних ще і додатковими функціями, - блокуванням роботи пристрою при відкритих дверях і підсвічуванням замка запалювання, спонукала мене до самостійної розробки такого пристрою (далі доводчик).

 
Доводчик (рис.1) призначений для почергового закривання чотирьох стекол автомобіля і люка (пріоритет вибирається користувачем при підключенні), при постановці в режим "охорони" наявної на автомобілі охоронної сигналізації. Командою для включення двигунів склопідйомників служить сигнал, що надходить у вигляді короткого імпульсу (тривалістю 1 с) з виходу блоку охоронної сигналізації і призначений для управління центральним замком автомобіля. У залежності від марки автомобіля і його виробника активним рівнем сигналу керування центральним замком автомобіля, може бути як позитивний (+12 в), так і негативний (нуль вольт) імпульс щодо загального проводу. З урахуванням цього, в доводчики передбачено роз'єм Х2, до контактів 3 і 6 якого необхідно підключитися залежно від полярності керуючого імпульсу.

Схема доводчика стекол автомобіля на мікроконтролері PIC16F84A представлена ​​на малюнку:
Сигнальний провід з виходу блоку охоронної сигналізації, керуючий центральним замком для відмикання дверей, також підключається до одного з двох входів переривання роботи доводчика (конт.5 і конт.2 роз'єму Х2), активним сигналом для кожного з яких відповідно є позитивний чи негативний імпульс щодо загального проводу.

 
Підключення сигнального проводу на розблокування центрального замка автомобіля до відповідного входу переривання роботи доводчика дозволить у будь-який момент припинити роботу механізмів склопідйомників. Наприклад, у випадку, якщо в отворі вікна виявилася дитина, надісланий в автомобілі. Також забороною для початку роботи механізмів склопідйомників можуть служити наступні сигнали, - від замка запалювання, ключ у першому положенні («АСС» - акумулятор) і від кінцевих вимикачів дверей. При відкритих дверях сигнал, що надходить з їх кінцевих вимикачів на відповідний вхід доводчика повинен бути негативної полярності відносно загального проводу. Для використання цієї функції сигнальні дроти від дверей і замка запалювання підключаються до відповідних контактів доводчика. Для підключення функції підсвічування замка запалювання необхідно підключити сигнальний дріт від дверей до конт.1 роз'єму Х2, а також підключити додаткові елементи до доводчику у відповідності зі схемою зображеної на рис.3.

 
Сигналом для відключення кожного електродвигуна склопідйомників служить припинення колекторного шуму електродвигуна в бортовій мережі автомобіля.
На фото показана осціллограмма цього шуму, виміряна осцилографом (межі виміру амплітуди сигналу -10мкВ/дел і тимчасового інтервалу -5мс/дел) на затискачах акумуляторної батареї автомобіля.

Осцілограмма шуму колекторного двигуна представлена ​​на малюнку:

Також умовою відключення електродвигунів є перевищення встановленого часу його безперервної роботи - 9 с.
Алгоритм роботи пристрою

 
Алгоритм роботи пристрою наступний: при надходженні сигналу від блоку охоронної сигналізації на замикання дверей, через контакти К1.1 реле К1 на електродвигун склопідйомника дверей водія надходить харчування на час 0,75 с, з яких, протягом останніх 0,25 с, мікроконтролер DD2 вимірює частоту сигналу колекторного шуму електродвигуна посиленого елементом DD1.5. Резистор R2 в ланцюзі зворотного зв'язку елемента переводить його транзистори на лінійний ділянку вхідної характеристики. Через буфер на елементі DD1.2 посилений сигнал надходить на вхід мікроконтролера DD2, налаштованого як вхід імпульсів таймера - лічильника. Якщо частота шуму перевищує 480 Гц, тобто електродвигун працює, реле живить електродвигун залишається підключеним.
 
Якщо ж електродвигун зупиниться, тобто скло піднято до межі, реле К1 відпускає якір, електродвигун відключається і спрацьовує реле К2, алгоритм роботи повторюється, і так до тих пір, поки мікроконтролер не перевірить стан стекол всіх дверей і люка. Інакше кажучи, на кожен електродвигун склопідйомника спочатку живлення подається на час 0,75 с. Затримка в 0,5 с перед початком вимірювання частоти шуму зроблена для того, щоб електродвигун склопідйомника після пуску вийшов на стійкий режим роботи. Якщо електродвигун не працює (склопідйомник піднято до межі і колекторного шуму електродвигуна в бортовій мережі живлення автомобіля немає), то відповідне реле відключає подане на нього напруга живлення і процедура повторюється вже з наступним електродвигуном. Час роботи кожного електродвигуна склопідйомника в будь-якому випадку не буде перевищувати 9 с.

 
При знятті автомобіля з охоронної сигналізації, сигнал на розблокування замків дверей з блоку охоронної сигналізації, надходить також на вхід переривання роботи доводчика. Після чого мікроконтролер DD2 переходить на виконання підпрограми переривання, яка в свою чергу дає команду зупинити електродвигун у разі його роботи. Потім програма переходить в режим очікування нового імпульсу на закриття стекол.

 
Як видно зі схеми (рис.1) до гнізда Х1 підключається джерело живлення. Так як харчування двигунів склопідйомників в момент роботи доводчика здійснюється через цей роз'єм, то необхідно пристрій підключати до бортової мережі через запобіжник на 20 А (встановлений до роз'єму Х1), при цьому враховуючи, що перетин мідних проводів живлення повинно бути не менше 1,5 кв . мм. Застосування запобіжника на такий струм обумовлено тим, що в робочому режимі кожен з двигунів споживає значний струм (до 10 А), враховується також кидок струму при включенні двигуна. Контакти роз'єму Х3 під'єднуються в розрив проводів, що живлять електродвигуни склопідйомників. Їх необхідно підключати строго за схемою. Рухомий контакт реле до електродвигуна, а його замкнутий контакт - до кнопки. Класична схема управління двигунами склопідйомників показана на рис.2.

Схема підключення до двигуна склопідйомника представлена ​​на малюнку:

Якщо ж схема управління склопідйомниками автомобіля така, що при натисканні на штатну кнопку склопідйомника через неї на електродвигун надходить мінусовій сигнал джерела живлення, то розімкнутий контакт кожного виконавчого реле необхідно підключити до мінуса бортової мережі автомобіля.
  
 
Лінія RB1 (вив. 7) мікроконтролера DD2 призначена для керування електродвигуном люка (опція). Для її використання необхідно доповнити схему доводчика додатковим транзистором і реле, включивши їх за такою ж схемою, як і інші виконавчі реле.

 
За умови підключення до датчика дверей лінія RA1 (вив. 18) мікроконтролера може бути використана для підсвічування замка запалювання при відкриванні дверей і протягом 6 с після їх закривання. Схема включення додаткових елементів в цьому випадку показана на рис.3. Замість лампи розжарювання HL1, що не встановлюючи транзистор, можна використовувати відповідний за кольором і яскравості світлодіод, включивши його анодом до точки підключення бази і катодом до точки підключення еммітера. Для отримання достатньої яскравості, номінал резистора R1 (рис.3) в цьому випадку, можливо, доведеться знизити до необхідної величини.

Схема підсвічування замка запалювання автомобіля представлена ​​на малюнку:

 
При регулюванні пристрою на автомобілі, можливо, буде потрібно добірка резистора R2. За вказаних на схемі номіналах елементів ланцюга С1R1R2 пристрій, встановлений на автомобіль «Хонда» працює чітко, без будь-яких помилкових спрацьовувань.
Думаю, буде не зайвою установка тумблера, що дозволяє при необхідності відключити доводчик, наприклад, взимку, коли скла автомобіля практично завжди закриті. Функція підсвічування замка запалювання в цьому випадку також буде відключена. Якщо ж ця функція використовується і необхідна постійно, то встановлений тумблер повинен відключати не харчування доводчика, а розривати сигнальний провід, вступник на задіяний контакт 3 або 6 роз'єму Х2.

 
У пристрої використано мікроконтролер PIC16F84A-04I / P, стабілізатор 78L05 (можна використовувати будь-який пятівольтний стабілізатор з урахуванням різниці в цоколевке). В якості виконавчих пристроїв використані реле BS-115c фірми «Bestar». Можлива заміна на вітчизняні автомобільні реле (наприклад, 711.3747-02) з коригуванням розмірів друкованої плати та її малюнка. Мікросхема К561ЛН2 замінна на CD4049. Входи цих мікросхем здатні працювати з напругою, що перевищує напруга живлення мікросхеми (у нашому випадку - 5 В). Конденсатори С4 і С5 встановлюються з боку друку. Стабілітрон 1N4734A замінимо КС156А, а стабілітрон 1N4744A можна замінити вітчизняним КС515А. Стабілітрон VD5 призначений для обмеження викидів напруги в бортовій мережі. Стабілітрон VD4 призначений для захисту елементів схеми при непередбаченому пошкодженні стабілізатора DA1. При нормальному режимі роботи ці стабілітрони закриті. Розміри плати 55мм х100мм. Доводчик поміщений в пластмасову коробку, обгорнуту для захисту від вологи скотчем, і встановлений під обшивкою дверей водія. Плата закріплена в коробці з допомогою термоклею.

Друкована плата:

Друкована плата У форматі LAY: Завантажити
Прошивка для мікроконтролера PIC16F84A:
У HEX форматі: Завантажити

У SFR форматі: Завантажити...

Категория: Статті по автоелектриці | Просмотров: 542 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz