Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Понедельник, 29.04.2024, 23:58
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 21 » Автомобільний пейджер
21:19
Автомобільний пейджер

Автомобільний пейджер

Простий автомобільний пейджер дозволяє контролювати роботу охоронної системи, що знаходиться до радіусі 100-150 м від власника. Пейджер працює в УКХ ЧМ радіомовному діапазоні на частотах 88 - 108 МГц.

 

 

 

 

Принципова схема такого пристрою зображена на рис.1. Радіопередавач виконаний на транзисторі VT3, він же є задає генератором, зібраним за схемою ємнісний трехточкі. У колекторний ланцюг передавача включений контур на елементах С10, С11, L1, до виходу якого через трансформаторну зв'язок підключена антена. В автомобілях вона може бути н вигляді дротяного штиря завдовжки від 30 до 50 см. Контур налаштовують на частоту УКХ ЧМ радіомовного діапазону 88 - • 108 МГц. Потужність передавача близько 20 мВт, модуляція носить змішаний характер. Несуча частота модулюється шляхом періодичної зміни напруги зсуву на базі транзистора VT3 до зриву генерації. Таким чином відбувається амплітудна маніпуляція. Проте в процесі зміни напруги зсуву на базі транзистора VT3 відбувається зміна генерується несучої частоти (частотна модуляція), яка і детектується при прийомі радіомовним УКВ ЧМ приймачем з чуяствітельностью 10 мкв. Основні технічні характеристики пейджера:

 

Дальність дії, м. ............................................. ............... 100 - 150

 

Потужність передавача, мВт .............................................. ................ 20

 

Тривалість оповіщення сигналу тривоги, з ....................... 20 - 40

 

Частота переривань сигналу тривоги, кГц ............................................ 1

 

Робоча частота передавача, МГц ............................................. 88 - 108

 

У охоронному пристрої чутливим елементом є пьезодатчик В1, призначений для реєстрації вібрації металевого кузова автомобіля. В якості п'єзодатчика використовується головка типу ГЗП308 від старого програвача грамплатівок. При вібрації кузова, до якого притиснута голка, і голівці В1 наводиться змінна напруга, яка посилюється мікросхемою DA1. З виходу (висновок 6) операційного підсилювача DA1 через конденсатор СЗ сигнал надходить на випрямляч, зібраний на діодах VD2 і VD3, який перетворює цей сигнал в позитивний імпульс. Цей імпульс відкриває транзисторний ключ VT1, на колекторі його формується рівень балка. "О", який через діод VD4 надходить на висновок 9 одновібратора. Одно-вібратор зібраний на елементах DD1.3, DD1.4. Він призначений для управління мультивібратором (DD1.1 і DD1.2) і контролю за станом датчика. При короткочасному замиканні катода діода VD4 через відкритий транзистор VT1 на загальний провід на виході одновібратора (висновок 11 DD1.4) формується негативний імпульс, діод VD5 закривається і дозволяє роботу мультивібратора. Тривалість імпульсу на виході одновібратора залежить від параметрів времязадающей ланцюга С7, R8 і в даному випадку становить 30 - 40 с. Протягом цього часу приймач, налаштований на частоту цього передавача, буде видавати звуковий тривожний сигнал.

 

Мультивібратор зібраний на елементах DD1.1 і DD1.2 і виконує роль модулятора. При вступі на анод діода VD5 логічного нуля, мультивібратор запускається і генерує імпульси з частотою проходження 1 кГц. З виведення 3 елементи DD1.1 мультивібратора ці імпульси надходять на катод діода VD7, через який періодично з частотою 1 кГц база транзистора VT3 замикається на загальний провід.

 

При вступі на анод діода VD5 лог. "1" генерація мультивібратора зривається, і на катоді діода VD7 встановлюється лог. "О", що призводить до вимикання передавача. У такому стані (в режимі очікування) він знаходиться до моменту спрацьовування сигналізації.

 

Для виключення випадкового зациклення сигналізації додатково введена ланцюжок, що складається з елементів R7, Сб і транзистора VT2. Позитивний імпульс з виведення 10 елемента DD1.3 одновібратора надходить через резистор R7 на конденсатор Сб і заряджає його, транзистор Т2 відкривається і замикає транзистор VT1. Дану ланцюжок доцільно використовувати в тому випадку, коли паралельно радіотехнічному тракту передачі сигналу використовується звуковий сигнальний пристрій автомобіля. Номінали резистора R7 і конденсатора Сб підбираються такими, щоб час затримки становило не менше 40 с.

 

У схемі передбачено підключення дверних вимикачів, датчика капота і кришки багажника SB1-SBn, при спрацьовуванні яких на виводі 8 елемента DD1.3 одновібратора формується рівень балка. "О". Відповідно до розглянутим вище алгоритмом одновібратор формує негативний імпульс, який надходить на анод діода VD5 і дозволяє роботу мультивібратора, переводячи передавач в режим випромінювання модульованих коливань.

 

Діод VD4 і резистори R5 і R6 служать для запобігання мікросхеми DD1 від виходу з ладу через статичної електрики або у випадку подачі на її вхід постійної напруги в той час, коли живлення схеми вимкнено. Діод VD6 служить для запобігання схеми від неправильного підключення джерела живлення.

 

У пристрої можна використовувати будь-які деталі, які підходять за габаритами, важливо тільки, щоб конденсатор С7 мав малий струм витоку. Котушки L1 і L2 безкаркасні, намотані на оправці діаметром 8 мм. Котушка L1 містить 6 витків, a L2 - 2 витка дроту ПЕЛ або ПЕВ 0,5 мм. Витки котушки L2 розміщують між витків котушки L1.

 

 

 

 

Друкована плата пейджера виготовлена ​​з двостороннього фольгованого з тек л набряку то літа розміром 35x55 мм (рис. 2). Розміщення деталей на платі пейджера показано на рис. 3.

 

 

 

 

При налагодженні пристрою передавач налаштовують на вільну ділянку УКХ ЧМ діапазону стисненням або розтягуванням витків котушки L1 або підстроюванням конденсатора СЮ, домагаючись найбільш якісного прийому на контрольний приймач.

 

В якості контрольного пристрою може використовуватися будь УКХ приймач, призначений для прийому ЧМ коливань. Для автолюбителів пропонується малогабаритний УКХ приймач з ЧС на спеціалізованій микросборке КХЛ058, схему якого можна помістити в пластмасовий брелок. Цей приймач простий в налаштуванні і виготовленні і може бути рекомендований для повторення широкому колу читачів. Основу УКВприймача становить мікрозбірка KXAQ58, яка містить у своєму складі гетеродин, змішувач, УПЧ, детектор. Приймач має чутливість з антенного входу близько 5 мкВ / м при відношенні сигнал / шум 26 дБ. Принципова схема приймача наведена на рис. 4.

 

 

 

 

Сигнал з малою телескопічної антени довжиною 15 см надходить на вхід аперіодичного підсилювача високої частоти, виконаного на транзисторі VT1 типу КТ3107. Посилений сигнал через конденсатор СЗ надходить на вхід мікроскладення DA1. У ній відбувається посилення і демодуляція ЧМ сигналу. Частота гетеродина визначається параметрами контуру L1, С7. Перебудова в межах діапазону 88 - 108 МГц виробляється зміною номіналу підлаштований конденсатора С7.

 

Вихідна напруга НЧ з виходу мікроскладення надходить на вхід Еміт-терного повторювача на транзисторі VT2 типу КТ315Б. З нього сигнал подається на головні телефони В1 типу ТМ-2А або ТЕМ.

 

Транзистор VT1 можна замінити на КТ3128, КТ361. Транзистор VT2 - на КТ3102. Котушка L1 безкаркасні, намотана на оправці діаметром 3,5 мм, і має 3 - 4 витка дроту ПЕВ 0,4 мм. Постійні резистори - типу МЛТ-0, 125. При використанні приймача в роботі з одним передавачем підстроєним конденсатором С7 можна перекрити весь необхідний діапазон частот. При прийомі сигналу чутні періодичні, що повторюються з частотою 1 Гц, звукові сигнали змінюється тональності.

 

Радіоприймальний пристрій виконано на друкованій платі з однобічного фольгованого склотекстоліти розміром 30x50 мм. Креслення друкованої плати наведено на рис. 5.

 

 

 

 

Мікросхема DA1 встановлюється на платі вертикально (рис. 6). Живлення пристрою здійснюється від батареї чи акумулятора з напругою 7 - 9 В. Оскільки мікросхема DA1 має вбудований стабілізатор напруги, то зміна напруги живлення не впливає на зміну частоти настроювання.

Категория: Авто поради | Просмотров: 595 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz