Главная

Регистрация

Вход
Машина своїми Руками
Четверг, 28.03.2024, 21:48
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Все про машину
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » 2013 » Октябрь » 6 » Що таке ABS: проблеми та їх усунення
18:10
Що таке ABS: проблеми та їх усунення

Що таке ABS: проблеми та їх усунення
В кінці 70-х років почалося серійне виробництво першої гальмівної системи ABS, за допомогою якої стало можливим підвищити рівень безпеки під час критичних ситуацій, пов'язаних з необхідністю гальмування. Різні дорожні умови (мокре і слизьке покриття) або раптово виниклі перешкоди приводили при екстреному гальмуванні автомобілів без ABS до блокування коліс.

Наслідком цього була втрата водієм здатності керування автомобілем. В автомобілях, оснащених ABS, запобігає блокування коліс, і вони залишаються керованими в будь-який час, навіть у разі гальмування до повної зупинки або екстреного гальмування.
Система ABS складається з наступних вузлів:
- Блок управління
- Гідравлічного блоку
- Сенсорні датчики числа обертів
- Колісні гальмівні механізми
Керуючий пристрій є серцем системи. У ньому відбувається прийом сигналів від сенсорних датчиків числа обертів коліс і їх оцінка. З цих даних складається інформація про ковзанні коліс при гальмуванні, уповільненні або прискоренні. У цифровому регуляторі, який складається з двох незалежних один від одного і працюють паралельно мікроконтролерів для кожної пари коліс, ця інформація обробляється. Утворені на підставі цієї інформації сигнали регулювання, у вигляді виконавчих команд, надходять на магнітні клапани гідравлічного блоку, які і виконують команди керуючого пристрою.
Розташовується гідравлічний блок між головним гальмівним циліндром і гальмівними циліндрами супортів. У гальмівних циліндрах супортів, тиск, яке надходить від головного гальмівного циліндра, перетвориться в нажимное зусилля, яке притискає гальмівні колодки до гальмівних дисків або гальмівним барабанам. Навіть у разі екстреного гальмування, коли водій тисне на педаль гальма з усіх сил, тиск в гальмівній системі після гідравлічного блоку залишається оптимальним.
При гальмуванні до повної зупинки система ABS регулює тиск у системі гальмівного приводу, яка має бути направлена ​​в пристрій безпосереднього гальмування. Воно підбирається для кожного колеса індивідуально, залежно від того, чи сповільнюється колесо, прискорюється воно чи перебуває на межі повного блокування.
Це регулювання відбувається наступним чином: сенсорні датчики числа обертів визначають число оборотів передніх коліс і диференціала задньої осі (для задньо-приводних і повно-приводних автомобілів), а також число оборотів задніх коліс. Ці дані необхідні керуючому пристрою для розрахунку окружної швидкості коліс. Як тільки управляючий пристрій вираховує, що одне або декілька коліс знаходяться на порозі блокування, подається команда на магнітні клапани і зворотний насос відповідного колеса. Кожне переднє колесо отримує такий вплив від «свого» магнітного клапана, що досягається максимально можливий ефект гальмування, що виключає його повне блокування. Причому це відбувається незалежно від інших коліс. У задньо-і повно-приводних автомобілях, що мають тільки один сенсорний датчик числа обертів на диференціалі задньої осі, колесо з найбільшою «схильністю» до блокування визначає значення гальмівного тиску для обох коліс. Внаслідок цього колесо з кращим коефіцієнтом зчеплення гальмується дещо менше, і гальмівний шлях виходить дещо більше, проте керованість автомобіля в цьому випадку все одно набагато краще. В автомобілях з сенсорними датчиками для кожного із задніх коліс регулювання відбувається так само, як і на передніх колесах.
Керуючий пристрій управляє магнітними клапанами в трьох різних робочих положеннях:
- У першому робочому положенні (освіта тиску) головний циліндр і гальмівний циліндр супорта пов'язані один з одним. Це означає, що впускний клапан відкритий, а випускний - закритий. Тиск може безперешкодно наростати.
- У другому робочому положенні (утримання тиску) зв'язок між головним циліндром і гальмівним циліндром супорта переривається. Тиск у системі гальмівного приводу залишається постійним. Це означає, що на впускний клапан подається сигнал, і клапан внаслідок цього залишається закритим, запобігаючи наростання тиску.
- У третьому робочому положенні (зниження тиску) тиск в системі гальмівного приводу зменшується. Це означає, що на випускний клапан подається сигнал скидання тиску, і він відкривається. Одночасно тиск знижується за рахунок включення зворотного насоса. Впускний клапан закритий.
Три різних робочих положення дозволяють збільшувати або зменшувати тиск в системі гальмівного приводу за ступінчастому циклу, завдяки шаговому впливу на магнітні клапани. При спрацьовуванні системи ABS ці робочі положення змінюються 4-10 разів на секунду, в залежності від особливостей дорожнього покриття.
Якщо в системі виявляється несправність, вона негайно ж вимикається. Гальмівна ж система автомобіля в цьому випадку продовжує працювати ефективно, але вже без допомоги ABS. Про вихід з ладу системи ABS водієві сигналізує аварійна лампочка на передній панелі. Залежно від року випуску автомобіля і типу ABS, існує кілька способів для пошуку несправності або діагностики, але починати потрібно з найпростіших:
- Несправні запобіжники
Огляд блоку запобіжників виключає перший джерело несправності, якщо ви переконаєтеся в тому, що всі запобіжники, пов'язані з системою ABS, знаходяться в робочому стані.
- Візуальна перевірка
Необхідно оглянути роз'єми, визначити, чи немає потертостей на проводах, які можуть призвести до можливого короткого замикання, чи немає слідів забруднення або механічного пошкодження на сенсорних датчиках числа обертів та / або на коліщатках датчиків і чи всі з'єднання з масою в порядку.
На жаль, нерідко буває так, що шини неправильно підібрані за розміром, що згодом також може стати причиною виходу з ладу системи ABS.
- Також необхідно перевірити на стан і наявність люфту, ступичние колісні підшипники.
- Необхідно перевірити робочу гальмівну систему на гальмівному стенді, також обов'язкова перевірка на герметичність.
Якщо під час цих перевірок несправності не виявлено, слід провести подальші вимірювання. Для цього існують різні можливості. Вони залежать, наприклад, від року випуску і типу автомобіля і від наявних приладів для проведення перевірки. Якщо система ABS пристосована для проведення діагностики, то можна за допомогою спеціального приладу для діагностики ознайомитися з інформацією з банку несправностей і запросити значення величин і параметри. Якщо приладу для діагностики немає в наявності або система ABS не пристосована для проведення діагностики, то наступні вимірювання можна провести за допомогою осцилоскопа або тестера. Однак дуже важливо завжди мати перед собою електричну схему перевіреній системи.
Досвід показує, що більшість несправностей викликано внаслідок несправності роз'ємів, обриву провідників або внаслідок порушення з'єднання з масою. Ці несправності, як правило, легко визначити за допомогою тестера або осцилоскопа.
Перш ніж приступити до вимірювань, переконайтеся, що акумулятор автомобіля повністю заряджений, щоб під час вимірювань можна було помітити можливі падіння напруги на провідниках / роз'ємах.
Також несправності можуть виникнути з причини виходу з ладу сенсорних датчиків числа обертів, які ми більш детально розглянемо.
Сенсорні датчики числа обертів розміщені безпосередньо над імпульсним ротором, який пов'язаний з маточиною або приводним валом. Полюсний сердечник, навколо якого знаходиться обмотка, пов'язаний з постійним магнітом, магнітне поле якого проникає в індуктор. Обертальний рух імпульсного ротора і пов'язана з цим зміна зубів і міжзубних западин викликає зміна магнітного потоку через полюсний сердечник і обмотку. Змінюється магнітне поле індукує в обмотці змінну напругу, яка і вимірюється. Частота і амплітуда цієї напруги відповідають числу обертів колеса.
Для перевірки сенсорного датчика числа обертів необхідно виміряти опір і напруга в системі. Величина опору повинна становити від 800 Ом до 1200 Ом (керуватися паспортними величинами). Якщо опір дорівнює 0 Ом, мова йде про коротке замикання, якщо величина опору дорівнює нескінченності - про обрив.

Категория: Інші статті | Просмотров: 458 | Добавил: FreeDOM | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей
Статті по автоелектриці [522]
Статті по автоелектриці
Автосигналізації та протиугонки [100]
Автосигналізації та протиугонки
Іонізатори [4]
Іонізатори
Запалювання [110]
Запалювання
Акумулятори [54]
Акумулятори
Іммобілайзер [24]
Іммобілайзер
Одометри, спідометри [22]
Одометри, спідометри
Кондиціонери [16]
Кондиціонери
Розпіновки [12]
Розпіновки
Електросхеми [287]
Електросхеми
Парктроніки [24]
Парктроніки
Gps навігатор, антирадар [4]
Gps навігатор, антирадар
Інжектор, форсунки [4]
Інжектор, форсунки
Система ABS [2]
Система ABS
Центральний замок [8]
Центральний замок
Інші статті [150]
Інші статті
Своїми руками [148]
Своїми руками
Стартер, генератор [68]
Стартер, генератор
Датчики [90]
Датчики
Схеми [52]
Схеми
Автозвук [42]
автозвук
Авто поради [526]
Авто поради
Пошук ланцюгів [10]
Пошук ланцюгів
Електропроводка [1039]
Електропроводка
Установчі карти [72]
Установчі карти
Підключення Fortin [9]
Підключення Fortin
Автосигналізації [96]
Автосигналізації

Copyright //mashyna.at.ua © 2024
Конструктор сайтов - uCoz